Du er her: Artikler

Kroppen har innebygd matklokke

spise_16_9
Ikke bare har kroppen en biologisk klokke som styrer dagsrytmen. Vi har også en matklokke som sier ifra når det er tid for å spise, mener forskerne. Denne kan utnyttes for å unngå Jetlag

Denne innebygde ’matklokka’ ser imidlertid ut for å overstyre den ’lysbaserte’ klokka når det er viktigere for kroppen å få i seg mat enn å sove. Forskerne tror at en slik matklokke kan utnyttes på en praktisk måte. Ved å tilpasse måltidene kan vi slippe lettere unna de verste problemene når det gjelder jet lag som oppstår etter lange flyreiser over flere kontinent. Bak denne studien står forskere fra Harvard Medical School i USA, og resultatene er presentert i tidsskriftet Science.
Døgnrytmen styres av den normale biologiske klokka, som egentlig er en gruppe celler i hjernens hypotalamus. Cellene får signaler fra synet om når solen står opp og når den går ned. Informasjonen gis deretter til en annen cellegruppe som igjen styrer når vi skal være våkne og når vi skal sove.

Men når sulten begynner å gnage i tarmene, aktiviseres andre cellegrupper både i hjernen, magen og leveren. Disse gjør det mulig å endre døgnrytmen for å øke mulighetene til å finne mat. Dette kunne forskerne se gjennom å studere genetisk modifiserte mus der ulike deler av klokkesystemet var slått av. Vanligvis tar det nesten en hel uke før kroppen har tilpasset seg en ny tidssone på den andre siden av kloden.

Forskerne bak denne studien tror at hvis vi unngår å spise rett før –og under hele flyreisen, cirka 16 timer totalt, starter matklokka å tikke i igjen. Men forskerne understreker at det kreves mer forskning på sammenhengen mellom de ulike biologiske klokkene før de er sikre på at det blir mulig å unngå jet lag.

Det betyr at vi kan slippe en god del av ubehaget som normalt oppstår når kroppen må omstille seg til en ny tidssone.

(Kilde: Science.com) 

Tirsdag 19. november, 2019
Reise og fritid

Kommentarer

Forumtråd Svar Siste svar  
Ingen kommentarer
Tilbake