Du er her: Artikler

Forebygg med eksotisk mat

asianfood
Sørasiatere har hatt færre typiske overgangsplager og vestlige livstilssykdommer. Årsaken blir ofte forklart ved det tradisjonelle kostholdet.

Det er vanlig at kvinner i overgangalderen mister en del hår og utvikler viker. Mønsteret arter seg ulikt i forskjellige deler av verden. Koreanske kvinner er minst plaget av håravfall, mens amerikanske kvinner blir sterkere rammet enn engelske.

Selv om det foreligger få data, er det vanlig å tro at huden eldes forskjellig hos europeere og asiatere. Det ble nylig foretatt en studie av de viktigste tegn på hud-aldring som følge av alder og soleksponering.

I følge Rikshospitalet.no utviklet kinesiske kvinner rynker ca 10 år senere enn franske. Mens de franske kvinnene hadde en lineær rynkeutvikling over tid, hadde kineserne en lav økning inntil 40-50 års alder, og deretter en rask aldringsprosess.

Først i 60 års alderen hadde begge gruppene rynker i samme alvorlighetsgrad. Pigmentflekker var et tydeligere aldringstegn blant kineserne, spesielt om man hadde vært eksponert for sterkt sollys som barn.
 
Asiatere og folkeslag av afrikansk eller sør-amerikansk herkomst, får sjeldnere ondartete (maligne) former for hudkreft enn hvite. I stedet får mørkhudede ofte en aggressiv form for kreft i håndflate, tær og lignende steder som sjelden blir utsatt for UV-stråling. Sykdommen blir gjerne oppdaget på er sent stadium, og har ifølge Doktoronline.no, ført til langt flere dødsfall blant mørkhudede, sett i forhold til forekomsten.

Kan skyldes matinntak
Asiatisk kvinner får sjeldnere brystkreft. Men den markante forskjellen endrer seg når asiatere flytter vestover, og legger om til en vestlig livsstil. Kreftspesialist Hans Fjøsne sier til Helsenett.no at dette insinuerer at vestlig levesett og da spesielt det vi spiser, kan virke uheldig i forhold til utviklingen av brystkreft.

Asiatiske menn får sjeldent kreft i prostata, sammenliknet med vestlige menn. En undersøkelse i regi av det nasjonale kreftsenteret i Japan, antyder at fem kopper grønn te daglig, kan halvere risikoen for å utvikle prostatakreft.

Det blir også ofte hevdet at denne typen te kan forebygge andre kreftformer, spesielt magekreft, men forskningen er i hovedsak basert på dyreforsøk.

En langtidsstudie av 40 000 japanesere, avviste nylig at fem til ti kopper grønn te daglig, hadde effekt på kreft i magen. Men den samme undersøkelsen viste at grønn te kanskje kan redusere dårlig kolesterol samt forbygge hjertesykdom, blodpropp og slag.

For å kunne trekke en helt sikker konklusjon, mente de japanske forskerne at flere kliniske undersøkelser må iverksettes, og at også andre faktorer kan ha vært utslagsgivende. Forurensing, miljø, genetisk arvemateriale, sosioøkonomisk status, fysisk og psykisk helse, aktivitetsnivå, samt kosthold og livsstilen ellers, står i et dynamisk forhold som sammen eller hver for seg kan være utløsende eller medvirkende årsaker til sykdomsutvikling.

Gjennomsnittlig levealder er betydelig høyere i Japan enn i Norge, selv om Japan bruker 30 % færre ressurser på helsetjenesten. Nordmenn har også tidligere dødelighet enn innbyggerne i Frankrike og andre middelshavsland. Forskjeller på inntak av frukt og grønt er en årsak som ofte nevnes.

- For Norge er det fristende å antyde at man i prinsippet kunne redusere ressursene til helsetjenestene med en tredel og samtidig oppnå en betydelig reduksjon i dødeligheten dersom nordmenn fulgte en tradisjonell japansk livsstil. Men mange nordmenn vil sikkert heller ta medikamenter som senker blodtrykk og kolesterolmengde enn å spise rå fisk, blekksprut og tang, det skriver H. Waaler i en kommentar i Tidskriftet.no.

I tråd med kostholdsråd
Asias lavere forekomst av enkelte kreftformer, hjertesykdom og diabetes, forklares ofte ved det tradisjonelle kostholdet.

Japansk sushi er etter hvert populært blant en del nordmenn. Da kronprinsparet var i Japan, ble de tilbudt brennmanet å spise. Mens norske fiskere dumper store deler av fangsten fordi her ikke er et kommersielt marked, benytter Japaneserne alt de fanger.

Den nordmannen som ikke vil innta kråkebolle eller sjøpølse, kan la seg inspirere ved å bruke laks, tunfisk (bildet), piggvar eller kveite.

Kreftforening.no oppgir at den som spiser mye rødt kjøtt, har statistisk sett høyere risiko for både kreft og hjerte-karsykdommer. Det forskes nå på hvorvidt årsaken ligger i fordøyelsesprosessen eller tilberedningsmåtene.

Bearbeidede storfeprodukter som pølser og hamburgere inneholder blant annet mye mettet fett. Røkt, stekt eller saltet kjøtt bør erstattes med hvitt fuglekjøtt, og gjerne snittes og wokes, eller dampkokes.

Brit Kåsin, informasjonssjef i Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker, mener man også bør la seg inspirere til økt bruk av planter nøtter, linser, bønner, lette melkeprodukter og planteoljer. Planter linser, bønner og grovt mel, er blant matvarene som inneholder antioksidanter og spesielt gunstige fiberstoffer. Nøtter har i tillegg karbohydrater, sunt fett, proteiner, vitaminer, og mineraler. Visse antioksidanter forebygger kreft, spesielt de som finnes i tomat og forskjellige typer kål.

Helbredende krydderurter

Asiaterne bruker gjerne krydder i store mengder og variert omfang. Rune Blomhoff, professor ved institutt for ernæringsforskning ved Universitetet i Oslo, har forsket på at krydderplanter. Han sier at til Forskning.no at krydderurter er svært rike på antioksidanter.

Krydderurtene som tilsettes tradisjonell asiatisk mat, er kjent for sine mange helsebringende effekter.

Blomhoff understreker at slike beskrivelser bør oppfattes som insinuasjoner snarere enn konkret fakta.

  • Hvitløk er svært populært i spesielt i Kina, men brukes også ellers i Asia. Hvitløk sies å redusere blodtrykket, forebygge risiko for hjerte-karsykdommer, infeksjoner og betennelsestilstander, og kanskje kreft.
  • Ingefær som blant annet brukes som smakstilsetning i  kaker og øl, går for å ha en viss effekt på muskelsmerter, betennelsestilstander og leddgikt. I Asia brukes kardemomme i en rekke matvarer, blant annet i kaffe.
  • Kardemomme er rik på antioksidanter, og kan forhindre sopp- og bakterieutvikling.
  • Nellik som stammer fra Sydøst-Asia, skal angivelig virke appetittvekkende og helbrede gikt. Den ble gjerne brukt som smaksforbedring i gamle matvarer.
  • Kanel som kan dempe appetitten, skal kunne hindre sopp- og bakterievekst, og kanskje  gunstig for diabetikere.

Asia påvirkes av Vesten
Vanligvis betegnes høy levealder som et uttrykk for god folkehelse. I 1995 mente nærmere 82 prosent av den Japanske befolkningen selv at de var ved god helse, mens litt under 3 prosent sa at helsen var dårlig. Egenoppfatningen støttes av helsestatistikk.

Det asiatiske sykdomsmønsteret har for øvrig etter hvert begynt å likne det vestlige. I følge en ti år gammel NOU-rapport har utviklingen av de typiske livsstilssykdommene i Japan, tradisjonelt hatt ett annet forløp enn i Vesten. Men Japan har nå større forekomst av vestlige krefttyper, hjertekarsykdommer, muskel- og skjelettlidelser, beinbrudd og Alzheimer. Lignende trekk er observert i Korea, Taiwan og til en viss grad i Kina.

Forskjellen, – og deretter tilnærming til vestlig kosthold, sies å være en del av forklaringen på det endrende sykdomsbildet.

Japanske myndigheter har satt i gang tiltak mot livsstilssykdommene under mottoet «et fullt, aktivt liv i en tid med 80 års levealder».

Den fysiske og den mentale helsen skal styrkes ved et velbalansert kosthold, mosjon og hvile. Helsekontroller er gratis, og man kan sågar søke statlig støtte til å arrangere «helsefestivaler for de middelaldrende». Befolkningen oppfordres til å benytte rekreasjonssteder og kurbad, eller å gå mer.

Men hvorvidt man får tid til helsefremmende rekreasjon og hviledager, er opptil arbeidsgiverne, da japanerene ikke har lovfestet rett til så mye ferie.

Kilder: Rikshospitalet.no, Doktoronline.no, Helsenett.no, Tidskriftet,no, Kreftforening.no, Forskning.no og NOU-rapport 1998.

Artikkelen er revidert og republisert 

 

Søndag 17. februar, 2019
Sykdom | Helse og kosthold | Stil og velvære

Kommentarer

Forumtråd Svar Siste svar  
Ingen kommentarer
Tilbake