Du er her: Artikler

Flere camper på hjul

camping
En bobil med stil
Stadig flere nordmenn tilbringer sommerferien i bobil eller campingvogn. Og det enkle liv på veien er erstattet med tanken om en fullverdig rullende hytte.

– Etter en rolig vår tok det helt av i juni. Fortsetter det på samme måte resten av sommeren, nærmer vi oss raskt rekordåret 2007 i omsetning, sier Hege Lian, daglig leder i Lians Caravan & Fritid i Bardufoss.

Firmaet er en av landets største forhandlere av caravaner. Forventet salg i år er om lag 100 nye bobiler og like mange nye campingvogner i tillegg til en betydelig bruktomsetning.

– Kjøperne er nok i snitt noe yngre enn før. Det er mange barnefamilier som velger campingvogn, og mange par som kjøper bobil straks barna har flyttet hjemmefra, sier Hege Lian.

Stor lånelyst

Trenden bekreftes av Elcon/Santander Consumer Bank, som finansierer over 3000 kjøp av caravaner årlig. Antall lånesøknader ligger på høyde med fjoråret.

– Halvparten av lånesøkerne er i gruppen 31 til 50 år. Vi ser at andelen som foretrekker bobil fremfor campingvogn, stiger med økende alder, sier markedssjef Mette Kjærsund i Elcon/Santander.

Hos Askjems Camping-Center AS i Sem i Vestfold økte omsetningen sterkt i første halvår i år sammenlignet med første halvår i 2007.

– Vi landet på 106 millioner, som er opp 35 millioner i forhold til samme periode i fjor. Noe av veksten skyldes nok en betydelig utvidet salgshall som gjør at vi har plass til opptil 150 enheter innendørs, både brukte og nye. I tillegg har salget av rekvisita økt en del, sier daglig leder Odd Askjem.

Han tror caravan- og bobilmarkedet vil bli mindre påvirket av dårligere økonomiske tider enn for eksempel bil, båt og hytte.

– Særlig for bobil er nok kjøperne mindre følsomme for høyere renter og levekostnader. Samtidig er caravan blitt en trend, fordi mange ønsker mer mobilitet, mer varierte ferier og mindre vedlikehold enn om man har hytte og båt, sier Askjem.

Øker raskt

Også daglig leder Paal Lyche hos Campinggården AS i Lier i Buskerud synes 2008 ser bra ut så langt.

– Vårsalget var litt svakt, men nå har det tatt seg godt opp igjen. Vi når neppe helt opp mot det rekordhøye salget på rundt 150 vogner og biler i 2007, men det blir ikke så langt under, sier Lyche.

I løpet av de siste fire årene er det blitt drøyt 16 000 flere campingvogner og bobiler her i landet, viser tall for Opplysningsrådet for veitrafikken. Totalt vil antall norske campingvogner trolig passere 90 000 i år, mens antall bobiler trolig vil runde 25 000.

(Newswire)

Mandag 14. juli, 2008
Nyheter | Reise og fritid

Kommentarer

Forumtråd Svar Siste svar  
Ingen kommentarer
Tilbake