Du er her: Artikler

Underlivsplager- hva er det?

REDScanStockPhoto_image_94670
Det er ikke sjeldent at kvinner opplever smertefulle samleier før de går i overgangsalderen, drøyt 1 av 5 rapporterte dette i en undersøkelse. Men det er tydeligvis ikke lett å snakke om.

Til tross for at det hos kvinner over 50 år forekommer relativt ofte er det få som tar det opp. Slike plager kan være tørre slimhinner i skjeden, kløe, svie, utflod og smertefulle samleier. 7 av 10 kvinner over 60 år opplever også problemer med ufrivillig vannlating.

Et overveldende flertall tror ikke legen er interessert i deres problem, de tror legen blir flaue om de tar det opp og de tror heller ikke det finnes noen hjelp å få. Men det er det, heldigvis! Det finnes både lokale midler som vagitorier og piller man har i skjeden, og kremer. Det finnes også tabletter som man kan ta oralt. 

Men står det bedre til med mannen?
Mange menn opplever en tilsvarende sjenanse og unnlater å ta opp problemene med legen sin. Menn kan oppleve både manglende lyst og vanskeligheter med reisning. Vannlatingsproblemer er heller ikke ukjent for menn og mange sliter med dette allerede fra 50 års alderen.

Man kan lure på om dette går utover samlivet. Flertallet av både menn og kvinner mener at sex er en viktig del av samlivet og de har vanskelig for å akseptere at disse problemene må sees som en naturlig del av det å bli gammel.

Finnes det hjelp å få?
Menn har i snart 30 år hatt mulighet for å kjøpe medisin som kan hjelpe dem med ereksjonsproblemer. De har dermed kunne gjennomføre samleie som normalt. Hva så med kvinnen når hun har vanskelig for å gjennomføre samleie pga smerter som følge av såre og tørre slimhinner? Et godt råd er lokal østrogentilførsel som gjør at skjeden gjenvinner sin naturlige funksjon. Hvis det ikke er nok kan det også være bra å bruke glidemiddel. Å bruke god tid før selve samleiet, være nær og kose kan kanskje være viktigere for kvinner enn for menn. Effekten er et bedre samliv for begge:) 

Nærhet
I perioder der sexlivet er labert er det også en god investering å ha en god nærnhet fysisk med hverandre, gjøre artige ting sammen og holde rundt hverandre. Skape et godt fellesskap selvom samleie ikke er aktuelt. En klem om dagen eller flere kan anbefales!
 

Tirsdag 9. februar, 2021
Sykdom | Helse og kosthold | Sex og kjærlighet

Kommentarer

Forumtråd Svar Siste svar  
Ingen kommentarer
Tilbake