Du er her: Artikler

En god slutt på menstruasjonen?

mavesmerter
Mange kvinner opplever blødningsproblemer rundt og etter menopause. Det er faktisk plage nummer én i forbindelse med overgangsfasen. Kun 10% opplever en bra slutt på menstruasjonen. Dette og mere til kan du spørre henne om i kveld på nettpraten, legg inn spørsmålet ditt allere nå om du vil!

Resten plages med kraftige og langvarige blødninger, hyppige blødninger, sjeldne menser, mellomblødninger, og blod etter sex.- mer eller mindre grad. Blødningsendringene kan skape et problem i hverdagen og være sosialt invalidiserende, og fører ofte til kontakt med helsevesenet.

En normal menstruasjonsblødning og en regelmessig menstrausjonssyklus, betinger et velfungerende samspill mellom hypofyse/hypothalmus i hjernen og eggstokker, samt en normal livmor. I tilslutning til overgangsalder forekommer både hormonell ubalanse og forandringer lokalt i livmoren som kan medføre blødningsuregelmessigheter.

Hormoner i ubalanse forårsakes av tretthet i systemet pga aldring. Forholdet mellom kjønnshormonene østrogen og gestagen forrykkes og kan medføre kortere syklus og uregelmessige menser.

En syklus uten eggløsning, slikt som kan forekomme på slutten av den fertile perioden, kan også skape uregelmessig menstruasjon. Andre hormonelle forandringer i andre kjertler i kroppen- som skjoldbruskkjertelen eller hypofysen , kan også påvirkee menstruasjonen.

Det er også svært vanlig utover i 40 –årene å ha muskelknuter i livmoren. Livmoren i seg selv er en muskel med et hulrom. I løpet av 40-årene kan muskellaget i veggene delvis omdannes til godartede knuter på grunn av endret hormonell balanse. Hvis knutene ligger i tilslutning til slimhinnen som støtes ut hver cyklus med mens, så vil man kunne oppleve blødningsproblemer.

Polypper i livmorhulen, infeksjoner og endometriose kan også påvirke menstruasjonen.

Årsakene er mange, og behandlingen retter seg etter den tilgrunnliggende årsak. Mange må fjerne livmoren pga blødningsproblemer i denne aldersfasen. (hysterectomi)

Et enklere alternativ kan være å brenne ned livmorslimhinnen ( transcervical endometriereseksjon). Er livmoren normal, kan behandling med hormonspiral, være et godt valg for å redusere blødningsmengde og –lengde.

Svært sjelden vil blødningsproblemene rundt overgangsalder skyldes ondartet sykdom, dvs kreft i livmorhals og livmorhule. Ved en klinisk undersøkelse hos doktoren med celleprøver og ultralyd vil en utelukke dette.

Etter overgangsalder skrumper livmoren, også muskelknutene hvis dette finnes. Livmoren etter overgangslader har størrelse med en gråpære. Den har ingen kjent egen funksjon i klimakteriet, etter at rugekassen ikke lenger er aktuell.

Opprinnelig publisert i 2013, oppdatert 15.4.15

Onsdag 15. april, 2015
Om overgangsalderen | Helse og kosthold

Kommentarer

Forumtråd Svar Siste svar  
Ingen kommentarer
Tilbake