Du er her: Artikler

Kan det være overgangen?

ScanStockPhoto_image_312229_small
Når høsten kommer for tidlig: En av 100 norske kvinner rammes av for tidlig overgangsalder. Da kan du ikke få barn og aldringsprosessen kommer tidligere. Illustrasjonsbilde: Scanstockphoto.
Du er trøtt og irritabel og vanskelig å være i hus med. Menstruasjonen kommer aldri mer som den skal. Du sover dårligere enn før og våkner opp tidligere. Av og til fornemmer du et varmeteppe etterfulgt av kulde, som brer seg over hode og kropp. Hvor er det blitt av gnisten, fryden og energien? Kan det være overgangsalder, doktor?

Svaret er nok ikke et ubetinget ja, men hvis du merker dette, så kan det være at overgangsfasen er begynt. Plager som beskrevet ovenfor , merker kvinner i større eller mindre grad i denne livsfasen. Det er også symptomer som majoriteten assosierer med overgangsalder.

Har du imidlertid begynt å merke menstruasjonsforandringer, trøtthet og hetetokter, så er det ingen regel som tilsier hvor lang tid det går før du mister menstruasjonen for godt og kan sies å ha kommet i overgangsalder.

Det kan gå 1 år, men kanskje opp til 10 år hos andre kvinner. Noen kvinner merker tegnene på overgangsalder allerede fra slutten av 30-årene, uten at det er noe unormalt i det.

Endelig overgangsalder kan ikke fastslåes før det er gått 1 år etter siste menstruasjon.

Menstruasjonsforandringene merkers ofte først. Cyklus blir kortere, deretter uregelmessig, for så å bli sjeldnere igjen før den til slutt uteblir. Blødningsmengden kan være større eller mindre enn før.

Når hetetoktene kommer, er de fleste ikke i tvil om hva som skjer.

De merkes ofte om natten først og mest like før mens. Ikke alle er mye plaget, og lever seg fint gjennom det i løpet av et par år før de dabber av. Man merker at varmebølgene varierer i intensitet. Det er ikke like ille hele tiden, men varierer med årstid, stress og hormoner. Kvinner kan godt oppleve å få igjen regelmessig mens en periode etter at den har vært borte flere måneder. Da vil også hetetoktene være fraværende.

Nedstemthet, trøtthet og angst angst kan være en del av overgangsbildet.

Men dette kan være vanskelig å vurdere pga livssituasjonen ellers .Kanskje er det slik at mange kvinner lever i en så stressende hverdag med mye forventninger og press, at når overgangsalderen banker på med sine utfordringer, så er det lett å¨komme i mental ubalanse.

Kvinner går til doktoren og lurer på om de er kommet i overgangsalder.

Det blir tatt hormonprøver, og man forventer å få et klart svar. Blodprøver er ikke alltid like matnyttige å ta i denne sammenheng.

Hormonsvarene kan svinge mye i begynnelsen av overgangsfasen. Du kan godt ha helt normale hormonprøver og allikevel ha påstartet overgangen. Blodprøvene sier heller ingenting om hvor lang tid det tar før menstruasjonen er borte for godt.

Det er altså ikke alltid like klinisk relevant å ta hensyn til hormonverdier, da man vil behandle plager i overgangsalder ut fra symptomer.

  • Har du blødningsforstyrrelser, bør disse utredes og behandles i henhold til funnene som gjøres.
  • Har du plagsomme hetetokter, så vil dette bli behandlet på enkleste måte til lindring.
  • Og har du psykiske problemer og søvnvansker, så finnes det god hjelp også for det.

Overgangsalder er et definitivt tegn på at en fase er over i kvinners liv.

Aldringsprosesser aksellererer etter menopause. Den viktigste konsekvensen av å ha påvist at du er kommer i overgangsalder,er at du må ta neda vare på god helse.

Fokus på riktig kosthold, livsstil og mosjon er viktigere enn tidligere i livet.

Mandag 17. september, 2012
Om overgangsalderen

Kommentarer

Forumtråd Svar Siste svar  
Ingen kommentarer
Tilbake