Du er her: Artikler

Skjøre slimhinner i skjeden, vondt ved samleie

Piller
Er du plaget av ubehageligheter i skjeden, så finnes det råd. Her er noen tips til hva du kan gjøre, basert på hormonell behandling lokalt.

Ved tørrhet og kløe i skjeden kan ikke-hormonelle glidemidler og spesielle vaginale fuktighetsmidler hjelpe. De kan også gjøre det mer behagelig å ha samleie. Disse preparatene gir kun midlertidig symptomlindring, og helbreder ikke atrofisk vaginitt som skyldes østrogenmangel.

Hormonbehandling mot generelle overgangsplager kan også lindre generelle symptomer i skjeden hos noen kvinner.

I dag fås hormonbehandling i ulike former – blant annet tabletter, eller plastre som limes på huden. Disse systemiske behandlingsformene (det vil si at de sirkulerer gjennom kroppen via blodstrømmen) forebygger eller bedrer endringer i skjeden hos en rekke kvinner, men bedrer ikke symptomene i skjeden (for eksempel tørrhet) hos rundt en fjerdedel.

Siden slik behandling påvirker hele kroppen, anbefales det å bruke lokale preparater i skjeden hvis symptomene kun kommer fra skjeden og urinveiene.

Lokal hormonbehandling:

  • Østrogen som påføres direkte i skjeden, er effektivt når det gjelder å gjenopprette den vaginale helsen og bidra til å lindre tørrhet, kløe, svie, sårhet og smerter i skjeden. For kvinner som kun har urogenitale overgangsaldersymptomer, er slik lokal behandlingen ofte det eneste som trengs.
  • Østrogen kan tilføres skjeden via spesielle vaginaltabletter, kremer eller stikkpiller.
  • Vaginaltabletter innføres av kvinnen selv ved hjelp av en engangsapplikator. Tabletten binder seg til skjedeveggen, der den oppløses gradvis og frigir hormon.
  • Kremer innebærer påføring av oppmålte mengder med en applikator.
  • Stikkpiller føres vanligvis inn i skjeden uten bruk av applikator.
Mandag 23. oktober, 2017
Helse og kosthold | Sex og kjærlighet

Kommentarer

Forumtråd Svar Siste svar  
Ingen kommentarer
Tilbake