Du er her: Artikler

20 råd hvis du vil gjøre spanjol av deg

Palmestrand
Spania er både sol og skygge, liv og rekreasjon. Her kan du finne det gode liv…
Legg igjen arvekrystallet hjemme – det er harde gulv i Spania! Slik lyder ett av de 20 rådene frilans journliast Solveig L. Kalbakk kommer med til den som vurderer å gjøre spanjol av seg. Det er nettopp det hun selv har gjort.

 

1.  Tenk nøye over hva som er begrunnelsen din for å flytte. Flytter du fra noe, eller til noe?

2.  Bruk ikke mer enn et år på å bestemme deg for om du skal bli boende i Spania. På dette tidspunktet vil du kjenne om dette er noe for deg.

3.  Sørg for å melde fra til folkeregister og andre om at du flytter, når du gjør det for alvor. Husk også å melde deg inn i kommunen der du bosetter deg. Alle spanske offentlige overføringer baseres på det folketallet som er registrert bosatt.

4.  Har du mulighet til å starte egen virksomhet, gjør det. Det er enkelt i Spania. Å være arbeidstaker er ikke så morsomt. Lønningene skiller seg vesentlig fra de norske.

5.  Er du sponset av NAV eller andre, sørg for å holde aktiviteten oppe. Du blir garantert lei av å ligge på stranda hver dag. Mange opplever stor helsegevinst ved å bo i Spania, og kan røre seg mer enn tidligere.

6.  Bolig- og stedsvalg kan være helt avgjørende for trivsel. Sett opp en liste over hva som er viktig for deg. Kontakt en seriøs eiendomsmegler som viser deg boliger innenfor disse rammene.

7.  Ikke tro at du skal forandre spansk kultur. Her er tid nok til å stå i kø for en god sak. Spania er et velordnet land, om enn på en annen måte enn Norge.

8. Lær deg spansk. Å kunne kommunisere med spanjoler gjør livet rikt. Særlig når du bor i Spania. Det er berikende å lære spanjoler å kjenne.

9.  Ikke se på det å bo i Spania som en ferie, men snarere en ny måte å leve på.

10. Legg igjen arvekrystallet hjemme. Det er fryktelig harde flisgulv overalt.

11. Les om Spania! Bruk biblioteket og seriøse nettsteder flittig. Det er mange fallgruver du kan unngå ved å lese deg opp.

12. Husk at det også er vinter i Spania. Gradene kryper av og til under 10, og husene er uisolerte. Ta med deg raggsokker og ullgenser.

13.  Begrens flyttelasset til 15 kubikk. Boder og kjellere er en sjeldenhet. De aller fleste brukte boliger er møblert, om enn ikke etter favorittstilen din.

14.  Tenk over hvor gjestfri du vil være. Du vil oppleve en popularitet du knapt kan drømme om etter at du har flyttet til Spania.

15.  Tenk lokale råvarer til hverdags. Det går an å få tak i fiskeboller og makrell i tomat, men det koster. Benytt de mange markedene til å handle inn frukt og grønt. Ferskt og billig!

16.  Oppsøk gjerne norske miljøer som sjømannskirken og diverse klubber. Det kan være et første skritt for et nytt sosialt liv.

17.  Du får tak i alkohol døgnet rundt, men det er ikke nødvendig å drikke opp alt på en gang. Husk, du er i Spania, der spanjolene går ut og tar én øl eller ett glass vin når de sier at det er det de skal gjøre.

18.  De fleste skandinaviske damene som bor i Spania ser mye eldre ut enn de er etter en stund. Grunnen er ene og alene for mye soling! Bruk solfaktor! Hele tiden!

19.  Reis litt rundt i landet. Spania har en historie som gjør Norgeshistorien til en søndagsskolefortelling. Og historiske høydepunkter finnes overalt.

20.  Du inngår ikke et livslangt ekteskap ved å flytte til Spania. Mange bor her noen år, og flytter deretter hjem. Det er foreløpig stor forskjell på eldreomsorg i Spania og Norge. Men stadig flere spanjoler lærer seg norsk får å kunne pleie eldre nordmenn i Spania, så det skjer en utvikling her også, om man kan betale selv for omsorgen man mottar. 

 

 

 

Onsdag 13. juli, 2011
Reise og fritid

Kommentarer

Forumtråd Svar Siste svar  
Ingen kommentarer
Tilbake