Du er her: Artikler

Unngå stappfullt kjøleskap til jul

kjøleskap
Før julehøytiden handler vi ofte store mengder mat. Jo fullere kjøleskapet ditt er, jo større er sjansen for at maten blir for varm.

For høy temperatur kan føre til bakterievekst i matvarene, så sjekk at temperaturen i kjøleskapet ditt alltid er 4º, eller lavere.

Et stappfullt kjøleskap gir mindre luftgjennomstrømning og temperaturen kan lett bli for høy. Temperaturen i kjøleskapet skal alltid være 4º C eller lavere. For å ha god kontroll med temperaturen i kjøleskapet er det lurt å plassere et lett synlig termometer inne i kjøleskapet.

Kjøtt nederst

I tillegg er det viktig å holde god orden i kjøleskapet og plassere lett bedervelige matvarer som kjøtt, fisk og melk nederst i skapet som gjerne er den kaldeste delen. Kjøttprodukter bør også plasseres nederst i kjøleskapet for å unngå uhell med at blod eller kjøttkraft drypper ned på andre matvarer.

Matvarer uten emballasje og matrester bør aldri ligge åpent, men pakkes inn eller puttes i bokser med lokk, slik at de ikke forurenser annen mat i kjøleskapet, tar smak eller tørker ut. Det er spesielt viktig å unngå kontakt mellom rå og ferdiglaget mat.

Ikke sett varm mat i kjøleskapet

Kjøleskapet har begrenset kapasitet til å kjøle ned mat. Plasserer du varm mat i kjøleskapet, vil temperaturen stige og kondens gi gode vekstmuligheter for bakterier. Nylig varmebehandlet mat som skal oppbevares eller spises kaldt, skal derfor avkjøles før den settes i kjøleskapet.

Langsom avkjøling øker også faren for oppblomstring av bakterier i maten, så avkjølingen bør skje så raskt som mulig. Sett gjerne gryten ned i kaldt vann eller i et rom med lav temperatur og god luftsirkulering. Maten avkjøles også raskere om den deles opp i mindre porsjoner. Husk at emballasjen er varmeisolerende, slik at nedkjølingen bør skje før maten pakkes inn eller emballeres.

Usikker på lagring? Se i butikken

Dersom du er usikker på hvordan maten du kjøper skal lagres, er det lurt å se hvordan de er oppbevart i butikken. Du bør også sjekke informasjonen på emballasjen.

Lett bedervelige næringsmidler som kjøtt, fisk og melk skal alltid oppbevares i kjøleskapet. I romtemperatur kan slik mat bli ødelagt og utvikle helsefarlige bakterier allerede etter noen timer

(Kilde: Mattilsynet)

Onsdag 3. desember, 2008
Helse og kosthold | Reise og fritid

Kommentarer

Forumtråd Svar Siste svar  
Ingen kommentarer
Tilbake