Du er her: Artikler

Tørr skjede og hyppig vannlating?

sex
Da kan det være overgangsalderen, ihvertfall et fall i østrogener. Det går heldigvis an å få hjelp!

Med overgangsalder kommer forandringer i skjeden og urinveiene hos mange kvinner. Fire-fem år etter siste menstruasjon blir gjerne symptomene fra underlivet mer tydelige. Ved 60 års alder angir nesten halvparten av alle kvinner at de har symptomer. Men graden av besvær varierer mye. Hva slags forandringer er dette? Og hva kan man gjøre mot det?

 
Hva er de mest vanlige symptomene i skjeden
 
Når østrogenet reduseres ved menopause, blir slimhinnen i skjeden tynnere, tørrere og mindre elastisk. Slimhinnefoldene glattes ut og fuktigheten blir mindre. I en slik slimhinne blir det lett rifter og sår. Det har lett for å forville seg bakterier fra endetarmen, og med en lite motstandsdyktig slimhinne kan det bli infeksjon. Resultatet kan bli svie, kløe og utflod, samt smerter ved samleie. Redusert fuktighet ved samleie er gjerne det som merkes først.
 
 
Hva er de mest vanlige symptomene fra urinveiene
 
Det samme skjer i slimhinnen i urinblæra og urinrøret, som i skjeden. Den blir tynn og tørr og mottakelig for fremmede bakterier. Man kan bli mer utsatt for blærekatarrer og andre infeksjoner. Lavere østrogentilførsel påvirker også følsomheten i de nedre urinveiene, noe som kan medføre til økt vannlatningstrang. Dette gir seg utslag i redusert kapasitet til å holde seg når man kjenner trang. Hos eldre kvinner kan østrogenmangel også føre til at muskler og bånd i bekkenbunnen svekkes og bidra til at urinlekkasje og fremfall forverres. Dette kommer imidlertid først ti år etter overgangsalder.
 
 
Behandling
 
Plager lokalt fra skjeden og urinveier behandles best og enklest ved lokalbehandling i skjeden.
Hormonfrie alternativer som planteøstrogener kan prøves hvis du er skeptisk til horomoner, eller ikke kan bruke dem av forskjellige årsaker. Disse kan fåes i både pilleform og som gel eller krem. Du finner det både på helskostforetninger og på apotek.
Østrogener i pille- eller krem eller gelform fører til at vevet i skjeden og urinveiene igjen normaliseres etter noen uker. Dette er ikke er kur, men en behandling som i prinsippet varer livet ut. Østrogener til bruk i skjeden har ingen effekt på hetetokter, og er svake preparater. Det er ikke påvist skadelige langtidseffekter av lokalbehandling med østrogener og man ser på dette som  trygt. Preparatene som brukes, er både å få kjøpt reseptfritt på apotek, men det er også en reseptbelagt variant.
Tranebær i form av saft eller piller kan også virke styrkende  på slimhinnene og hindre bakterier i å feste seg i urinblæren. Er du mye plaget med urinveisinfeksjoner kan det også være verdt forsøket. 
Sitt ikke på kalde steder, da får du lettere urinveisinfeksjon. Ullmamelukker er funnet opp for en grunn:) 
 
           
Hva du selv kan gjøre
           
Det å ta vare på et aktivt seksualliv, gir i seg selv økt blodgjennomstrømning i slimhinnene, og derved mykhet og smidighet og mindre plager. Ordtaket ” use it or lose it” kan i denne sammenheng ha mye for seg. I tillegg gir det ofte fornøyde partnere! Bruk også et godt glidemiddel, helst uten parfyme. 
 
Åpenhet om utfordringene knyttet til dette, er også viktig. Mens det nå er blitt svært vanlig for menn å få Viagra og andre potensfremmende medikamenter, kan mange kvinner kvie seg for å ta opp dette temaet med legen sin. Det kan bli en skikkelig ”mismatch” på hjemmefronten!
Hvis man er tørr og sår nedentil, bør man unngå å vaske seg med såpe. Vann er nok. Såpe endrer surhetsgraden og man blir mer mottakelig for bakterieinfeksjoner. Man bør også la være å bruke truseinnlegg eller bind daglig. For tett og varmt skaper grobunn for betennelse og sopp.
 
Nærhet også uten sex kan være en god løsning dersom man mister lysten etterhvert, fortrinnsvis når begge har det likt. Kosing og klemming er undervurdert og kan gjennomføres gjennom hele livet med stort hell!
 
Mandag 2. november, 2015
Helse og kosthold | Sex og kjærlighet | Stil og velvære

Kommentarer

Forumtråd Svar Siste svar  
Ingen kommentarer
Tilbake