Du er her: Artikler

Muligheter for gjenoppbygging av bryst

Rosa sløyfe aksjonen, Aker Brygge
Rosa sløyfe aksjonen, Aker Brygge
Her beskriver vår ekspert Ellen Schlichting hvordan bryst kan gjenopprettes etter en operasjon der man har fjernet brystet. Det er også varierende om man føler behov for det eller ikke, men her er iallefall god informasjon å få dersom du lurer på hva det er som egentlig skjer.

Vel halvparten av alle kvinner som opereres for brystkreft i Norge i dag, opereres med brystbevarende operasjon. Resten blir enten anbefalt å fjerne brystet pga utbredelsen av svulsten eller pasientene ønsker det selv av ulike grunner. Uansett årsak til at et bryst blir fjernet, vil mange ha et ønske om å bygge opp brystet igjen (rekonstruksjon). Alle som er brystkreftoperert har rett til å få bygget opp brystet igjen ved et offentlig sykehus. Det er imidlertid ikke sikkert vist at kvinner som får gjenoppbygget brystet, har det bedre psykologisk sett flere år etter brystkreftoperasjonen. For mange er det likevel viktig å få laget et nytt bryst, både av praktiske og kosmetiske årsaker.

 
Et bryst kan gjenoppbygges i samme operasjon som brystet fjernes (primær rekonstruksjon) eller i et senere inngrep (sekundær rekonstruksjon). I Norge har det til nå hovedsakelig vært gjennomført sekundære rekonstruksjoner, men muligheten, og interessen for, primære rekonstruksjoner, er økende.
 
Det benyttes hovedsakelig to ulike metoder for rekonstruksjon. Den ene er rekonstruksjon med protese og den andre er med eget vev. Førstnevnte metode er den enkleste og benyttes hos flest pasienter. Ved denne operasjonen lages det et rom under den store brystmuskelen (musculus pectoralis) og her legges det inn en såkalt ekspanderprotese (en slags tom saltvannsballong med en ventil). I noen uker etter operasjonen kommer kvinnen til poliklinikken og får sprøytet inn saltvann i ballongen ukentlig. Dette gjøres for å tøye ut muskelen og huden gradvis. Når protesen er sprøytet så full som ønskelig (slik at brystet får noenlunde lik størrelse med det gjenværende brystet), kan ekspanderprotesen skiftes ut med en permanent silikonprotese (ny operasjon med narkose). Brystvorten kan så senere rekonstrueres med et lite inngrep i lokalbedøvelse. Det blir svært lite eller ingen følelse i en slik brystvorte.
 
Rekonstruksjon med eget vev er et stort inngrep hvor kirurgen flytter vev fra mage (evt. rygg eller rumpe) med blodårer opp til brystet hvor blodårene koples sammen med blodårer på innsiden av brystkassen. Dette er et komplisert inngrep som tar mange timer, men gir et veldig godt og varig resultat. Ikke alle kvinner egner seg for et slikt inngrep. Hun må bl.a. være ikke- røyker og godt motivert for et krevende inngrep.
 
I Norge er det vanlig at brystkreftkirurgene fjerner bryst og plastikkirurgene bygger det opp igjen. Oftest arbeider disse kirurgene sammen i et team for å gi best mulig resultat. Metodene for rekonstruksjon er blitt stadig bedre og vi ønsker nå å tilby flere pasienter primære rekonstruksjoner. Tidligere var ventetid for en sekundær rekonstruksjon med protese vanligvis rundt 1 år mens rekonstruksjon med eget vev gjerne har ventetider på mer enn 2 år. Nå har regjeringen gitt en garanti slik at dette skal foregå samtidig med fjreningen av brystet. Dette har kommet som et postivt utfall av utallige kvinners arbeid for å få bevilget penger til dette på helsebudsjettene. 
Slike operasjoner gjøres bare ved de største sykehusene her i landet.
Torsdag 5. september, 2013
Sykdom | Nyheter

Kommentarer

Forumtråd Svar Siste svar  
Ingen kommentarer
Tilbake