Du er her: Artikler

P-pillen 50 år!

p-piller
P-pillen er fortsatt et av de sikreste prevensjonsmidlene som finnes i dag, selv om det ikke var tenkt slik i utgangpspunktet.

Og det er en svært populær og vital jubilant! Det er i disse dager 50 år siden p-pillen først ble lansert i USA på initiativ fra 2 innflytelsesrike og ressursterke damer som satte i produksjon pillen som meksikaneren Luis Meramontes hadde lagt grunnlagt for i 1951. Den første p-pillen het Enovid og skulle kurere menstrusjonsuregelmessigheter.På pakningsvedlegget sto det bl a at den også hindret eggløsning hvilket medføret at mange kvinner plutselig fikk mensforstyrrelser! .P-pillen var i 1. omgang begregnet på gifte kvinner , og det var først på 70-tallet at den ble tilgjengelig for alle. Til Norge kom p-pillen i 1967, og her til lands regner man med at 200 000 kvinner daglig bruker pillen.

 

P-pillen har medført andre store ringvirkninger utover det å være et suverent befruktningshindrende middel. P-pillen medførte at man kunne ha sikrere sex enn før uten fare for uønskede graviditeter.

Det betydde iogså at man kunne planlegge graviditeter bedre enn før i forhold til utdannelse og jobb.

Synet på sex kan man også si endret seg til mer åpenhet, positivitet og nytelse.. P-pillen har uten tvil betydd mye for kvinners muligheter og frigjøring på mange felter.

Men medaljen har også noen baksider. Det var stor motstand mot p-pillen til å begynne med, spesielt hos den katolske kirke. Men det har også vært mange kritiske røster i det medisinske miljøet.

Det har vært mye fokus på de medisinske bivirkningene som økt risiko for blodpropp og hjertesykdom. Kravene til sikkerhet er store, da p-pillen er en medisin som gies til frisk kvinner for en tilstand som ikke kan betegnes som en sykdom.

P-pillen har utviklet seg mye i løpet av disse 50-årene.Østrogenmengden har gått stadig nedover, og det finnes idag flere ultra lavdoserte preparater. P-pillen kan gies i plaster, pille eller vaginalringsform, og er like sikker med alle alternativene. Gestagenkomponenten som finnnes i tillegg til østrogen, er videreutviklet. Ulike gestagener har nå ulike egenskaper som passer for ulike typer kvinner. I de tradisjonelle p-pillene finnes et syntetisk østrogen. I løpet av siste år er det kommet en p-pille som inneholder et naturlig østrogen lik kroppens eget. Til sist er det blitt mer og mer vanlig å spise p-pillene som "long-cykling", dvs at man tar p-piller kontinuerlig for å unngå mens.

Hvor går jubilanten videre? Ikke mot en kjedelig alderdom ihvertfall!! Det skjer mye på denne fronten, og nye preparater vil komme i løpet av de neste årene. Her i Norge vil det snart komme en p-pille som har 4 pillefrie dager, mot 7 som til nå er vanlig. Det beyr mindre og kortere, eller ingen mens. Det forskes også på andre østrogener som kommer fra morkaker og som er enda tryggere, og andre gestagener som likner mer på naturlig progesteron som kan minder bivirkninger.

Mandag 10. mai, 2010
Sex og kjærlighet | Nyheter

Kommentarer

Forumtråd Svar Siste svar  
Ingen kommentarer
Tilbake