Du er her: Artikler

Diabetes og overgangsalder.

overvekt
For dem som har diabetes, kan overgangsalderen medføre ekstra utfordringer. Blodsukkeret kan svinger mer enn før, og derved endre behovet for medisinering. Hvis du opplever at du får mer følinger er det viktig å følge nøyere med på målingene selv og justere dosen med insulin deretter.

På den annen side kan endringer i hormonene være en  årsak til at en latent diabetes slår ut i full blomst. Det er allgrunn til å  være på vakt for denne folkesykdommen, spesielt i midtlivsfasen. Man skiller mellom type 1 diabetes og type 2 diabetes.

Diabetes

Type 1 diabetes skyldes manglende insulinproduksjon i de langerhanske øyer i bukspyttkjertelen. 
Type 2 diabetes skyldes manlende følsomhet for insulin i vevene, og  oppstår vanligvis senere i livet. Type 2 diabetes er nært knyttet til kosthold, livsstil, men også arv.

Tidligere overgangsalder

Kvinner med type 1 diabetes kan komme tidligere i overgangsalder enn gjennomsnittet. Grunnen til det er ikke helt klarlagt, men man kan tenke seg at det kan skyldes enten at samme immunologiske mekanismer for skader i pancreas, også kan påvirke eggstokkene og redusere hormonproduksjonen tidligere enn vanlig. Eller karforandringene som kan følge en langvarig diabetes kan redusere blodforsyningen til eggstokkene og således gjøre at mensen slutter før.

Hormonenen progesteron og østrogen påvirker både insulinresponsen, hetetokter, nattesvette. I tillegg kan spesielt  søvnproblemer påvirke blodsukkeret. Mange opplever derfor at blodsukkeret svinger mer enn før og at behovet for medisiner er endret, og at det kan være vanskelig å regulere det. Nattesvette og og mange oppvåkninger kan til og med forveksles med hypoglykemi.

Noen diabetikere kan også opplever økt infeksjonstendens. For høyt blodsukker kan gi flere urinveisinfeksjoner og soppinfeksjoner, noe som også er vanligere hos alle kvinner etter menopause. Som diabetiker med ustabilt blodsukker, er det lettere å få dette.

Seksuelle problemer. Skader på nerver er en følge av langtkommen diabetes, og slike perifere nerveskader kan også finnes i skjeden. Dette kan medføre nedsatt følsomhet i større grad enn vanlig med overgangsalder. I tillegg blir slimhinnene tørre og skjørere, og man kan oppleve smertefulle samleier.
Man kan få nevropati i tarmene også og da kan det skape en parese i tarmen, gastroparese. 

Type 2 diabetes

Type 2 diabetes er noe anderledes. Det er ofte assosiert med overvekt. Kvinner med type 2 diabetes kommer heller senere enn tidligere i overgangslader. Det omdannes østrogener i perifert fettvev fra hormoner som lages i binyrene, og dette opprettholder et østrogennivå i noe tid.

Hormonendringene som forutgår endelig mensslutt, medfører endret fettfordeling. De aller fleste opplever at livlinjen i større eller mindre grad blir borte. Dette er ugunstig med tanke på diabetesutvikling, og det gjøre at en latent diabetes blir manifest.

Overgangsalder er en helsemessig korsvei- i enda større grad for diabetikere.

Det er viktig å gjøre de riktige livsstilsvalgene- det erv grunnpilarere i din fremtidige helse. Trening, stress ned, spis riktig og regelmessig. Lite alkohol og ikke-røyk. Du kan det sikkert!

Mål blodsukkeret regelmessig, og oftere enn før. Kanskje må du endre medisinering eller ihvertfall være obs på at det kan være aktuelt.

Fastlegen

Hvis du ikke har en god fastlegekontakt, er tiden inne for det nå. Det er spesielt viktig å sjekke cholesterol og blodtrykk for eventuelt å sette inn medisiner som forebygger de kardiovaskulære bivirkninger som både alder og diabetes medfører. Østrogenen beskytter ikke lenger når mensen tar slutt.

Østrogen

Det er også viktig å behandle plager knyttet til overgangsalder. Lokal østrogenbehandling for tørre slimhinner kan brukes av alle.

Østrogener i tablett eller plasterform kan også brukes av diabetikere, men har man hatt en langvarig diabetes med komplikasjoner, bør behnadlingen skje i samråd med dibeteslege.

Fredag 12. oktober, 2012
Om overgangsalderen | Helse og kosthold

Kommentarer

Forumtråd Svar Siste svar  
Ingen kommentarer
Tilbake