Du er her: Artikler

Hetetokter reduserer faren for brystkreft

Ingenundergang169
Har du mye plager med hetetokter? En liten trøst; du har mindre risiko for å utvikle brystkreft!
Hetetokter og andre overgangsalderplager er assosiert med en signifikant reduksjon i risiko for brystkreft.

Forskere ved Fred Hutchinson Cancer Research Center i USA har funnet ut at kvinner med hetetokter og andre overgangsaldersymptomer har 50 prosent lavere risiko for å utvikle brystkreft sammenlignet med kvinner som ikke har opplevd slike symptomer. Den beskyttende effekten syntes å være bedre desto større og langvarige plager av hetetokter og andre menopausale symptomer kvinnen opplevde. Faktisk var det slik at de kvinnene som hadde de verste hetetoktplagene, dvs. de som våkner om natten av hetetokter, hadde spesielt lav risiko for å utvikle brystkreft.

 
Hormonene østrogen og progesteron spiller en viktig rolle ved utvikling av brystkreft. Ved overgangsalder reduseres kroppens produksjon av disse hormonene. En gradvis reduksjon av eggstokkenes produksjon av disse hormonene inntrer hos alle kvinner, men trolig i større grad hos kvinner med store overgangsalderplager.
 
Forskerne intervjuet 1437 kvinner etter overgangsalder hvorav 988 hadde hatt brystkreft og 449 som ikke hadde hatt det og disse var da en kontrollgruppe. Alle kvinnene ble detaljert spurt om hetetokter, nattesvette, søvnproblem, tørrhet i skjeden, depresjon og angst. Vekt og bruk av østrogentabletter ble også registrert.
 
Risikoen for å utvikle brystkreft var 40 til 60 prosent (litt avhengig av type brystkreft) mindre hos de med store overgangsalderplager. Reduksjonen var uavhengig av evt. bruk av østrogentabletter, alder ved menopause og kroppsvekt (BMI).
 
Dette er faktisk den første studien som har sett på denne sammenhengen mellom brystkreftforekomst og overgangsalderplager. Det er ikke overraskende at forskerne finner en slik sammenheng, nettopp fordi hormoner er en kjent risikofaktor for utvikling av brystkreft. Det gjenstår å se i hvilken grad disse opplysningene kan brukes for eksempel når det gjelder å forebygge brystkreft. Det er vel lite sannsynlig at kvinner uten overgangsalderproblem, vil ha medikasjon for å få hetetokter og nattesvette. Men for alle dem som opplever slike plager, kan det være en liten trøst når termostaten i kroppen herjer vilt!
 
Artikkelen ble opprinnelig skrevet i 2013
Onsdag 16. desember, 2015
Om overgangsalderen | Sykdom | Helse og kosthold

Kommentarer

Forumtråd Svar Siste svar  
Ingen kommentarer
Tilbake