Du er her: Artikler

Overgangsalderen slår deg ut

Søvnproblemer
Ikke alle er klare over at overgangsalderen faktisk kan slå deg helt ut, det kan være greit å vite at man ikke er unormal eller utbrent-og at dette går over for de fleste. Her har Dr Bernt Rognlien kommet med noen gode svar som kanskje kan hjelpe deg også.

Hei, Jeg er er kvinne på 50 år, som i de to siste mnd har vært totalt utmattet, hatt uregelmssig mens, og en kraftig blødning for to uker siden. Ventet mens 30. sep uteblir. Er det vanlig å bli så redusert at man ikke orker noe? Svetter en del - i perioder mer enn andre. Dette startet for tre uker siden. Føler meg virkelig i bunnen av et dyp og alt dreier seg om å sove. Fryktelig håpløs situasjon, da jeg i tillegg er plaget av depresjon og angst, og trekkes enda lenger ned til motløshet. Trenger å vite om nevnte er en vanlig tilstand for mange. Skal ta blodprøve neste uke for å sjekke østrogen. Slik dagene er nå, fungerer jeg overhodet ikke.

Bernt svarer:

Ja det er vanlig å bli helt utmattet når hormonene svinger kraftig i overgangsalderen. Mensen din er uregelmessig, du har kraftige blødninger, du svetter mere og er mere trett, har mer angst og depresjon og er nok i begynnende overgangsalder.

Du er 50 år og kan nok utsette plagene noen år til, men da er det viktig at du reduserer stressbelastning og får hvilt ut en periode. Tror du kan ha nytte av en timeout, eventuelt en sykemelding hvis du har mye stress på jobb. Jeg ville også anbefalt deg akupunktur som både kan hjelpe deg å stresse ned og i tillegg redusere overgangsalder plagene. Hvis blodprøvene viser små forandringer og ikke sikker overgangsalder enda er det spesielt viktig å ta timeout og stresse ned - da vil du mest sannsynlig lykkes med å dempe plagene og utsette problemene en periode. Men siden du er så totalt utmattet synes jeg du skal be legen din skjekke stoffskiftet ditt også, det er vanlig at stoffskifte plager også debuterer i denne alderen og de forverres også av stressbelastning.

Ta en timeout og vær snill mot deg selv.

Mvh Dr Bernt Rognlien, Balderklinikken

Fredag 22. mai, 2015
Om overgangsalderen | Helse og kosthold

Kommentarer

Forumtråd Svar Siste svar  
Ingen kommentarer
Tilbake