Du er her: Artikler

Brystkreft hos menn

1.77far m barn
Man tenker ikke på at menn også kan få brystkreft, men det skjer og det er derfor viktig at menn også er på vakt og sjekker brystene med jevne mellomrom. I denne artikkelen forteller Dr Med Ellen Schichting mer om emnet.

Brystkreft hos menn utgjør mindre enn 1% av tilfellene hos kvinner, ca. 15 tilfelle i Norge per år. Forekomsten er høyest hos eldre menn og sees svært sjelden hos menn under 50 år. Menn diagnostiseres oftest med en mer langtkommen brystkreft enn kvinner og har derfor også noe større dødelighet av sykdommen.

I en studie (J Clin Oncol 2011) basert på data fra kreftregistre i Skandinavia, Singapore og Sveits fra 1970, fant man 460000 kvinner med brystkreft og 2700 menn med brystkreft. Menn hadde oftere spredning til lymfeknuter, mer sjelden strålebehandling, men like ofte cellegift og hormonell behandling som kvinnene i studien. De kvinnelige brystkreftpasientene hadde en sjanse for å overleve på 78%, mens mennene hadde 72%. Dersom menn fikk stilt diagnosen like tidlig som kvinnene, hadde de samme prognose.

Det vanligste symptomet på brystkreft hos menn er en kul i brystet. Menn uten barn eller med nedsatt testikkelfunksjon har noe øket risiko for utvikling av brystkreft.

Behandlingen er akkurat som hos kvinner med operasjon, evt. cellegift, strålebehandling og antiøstrogentabletter. Brystbevarende operasjon er sjelden indisert hos menn av hensyn til brystets størrelse. Av denne grunn blir som regel hele brystet fjernet (ablatio eller mastektomi).

Mandag 21. november, 2011
Sykdom | Mannens hjørne

Kommentarer

Forumtråd Svar Siste svar  
Ingen kommentarer
Tilbake