Du er her: Artikler

Mannens overgangsalder

mannen
Mange menn sliter med overgangsalderen. En gradvis reduksjon av det mannlige kjønnshormonet testosteron medfører at kroppen forandrer seg.

For lavt hormonnivå i blodet fører til at en blir slapp og giddelaus. Lysten på sex avtar og flere opplever at ereksjon svikter.

- Det er faktisk mer vanlig enn vi tror at mange menn sliter med overgangsalderen. Til nå har vi antatt at det kun er kvinnene som kommer i overgangsalderen. Jeg håper at vi nå får øynene opp for at det faktisk er en god del menn som sliter med overgangsalderen. Vi har ikke noen kjennskap til eller statistikk av omfanget av hvor mange menn som har et stort fall av testosteron.

Kvinnene opplever et dramatisk opphør av østrogen, mennenes reduksjon av testosteron er mer gradvis. Det er vanlig at mannens fall av testosteron starter i 40-årsalderen, men for atskillige menn er det et markert fall av det mannlige kjønnshormonet. Reduksjonen er alvorlig og vanskelig å oppdage, sier urolog Per Inge Lundmo ved St. Olavs Hospital i Trondheim.

 

 

Metabolsk syndrom
Urologen sier at menn som har metabolsk syndrom bør være ekstra på vakt. Det metabolske syndrom kjennetegnes av fettlagring i magen og forstyrrelser i fett- og sukkerstoffskiftet. Syndromet gir femdoblet risiko for å utvikle type 2 diabetes og også betydelig økt risiko for hjerte- og karsykdom. De er ekstra utsatt for høyt blodtrykk og endrede blodfettverdier.

- En tre del av de som har metabolsk syndrom har for lavt testosteron i kroppen, det hører med til syndromet. For legene er det viktig når de ser at pasientene har tegn som tyder på at de er i risikogruppa for å utvikle diabetes type 2, har for høyt blodtrykk og kanskje for stor livvidde rundt magen, også å ta blodprøve om hvor mye testosteron det er i kroppen. Også i den vanlige bedriftshelsetjenesten bør en være på vakt når middelaldrende menn forteller at de er ekstrem slappe og sløve og sier at de har mistet lysten på sex. For en del menn er det de som nå har ”hodepine” når det kommer til lysten på sex, sier Lundmo.

Han forteller at det kan ha betydningsfull innvirkning på kroppen når det er for lite mannlig kjønnshormon i blodet. Blant annet kan en få beinskjørhet og utvikle depresjoner samt en ugunstig fordeling av fett i kroppen. Som regel faller nivået i 50-årsalderen, for de som har diabetes type 2 kan fallet av testosteron starte tidlig. 

 

 


- Det er mange bivirkninger på sikt hvis en har for lavt nivå av det mannlige kjønnshormonet, fastslår Lundmo og fortsetter:


- Det er en stor diskusjon om hva som er for lavt testosteron og mest om forholdet til et bindingsprotein, hva som er fritt tilgjengelig for kroppen. For en mann under 70 år bør i alle fall ikke T i to atskilte prøver være under 10 mikrog/ml. Hvor fort det faller er også individuelt, et par prosent i året er vanlig. Det er forholdstallet mellom muskulatur og fett som endres i ugunstig retning.

Injeksjon med testosteron
- Det er enkelt å tilføre kroppen ekstra testosteron. Det kan ikke inntas i tablettform, men med en injeksjon hver tredje måned. Nå har vi fått et nytt medikament, Nebido, som er svært pålitelig. Da får en et stabilt nivå av testosteron. Det finnes også et gel på markedet, Testogel, som skal smøres på huden om morgenen. Det er lett å glemme dette hver dag, derfor vil jeg anbefale injeksjon Det vi vet i dag, er at det er et betydelig underbruk av å tilføre menn injeksjon med testosteron. Vi har ingen statistikk som forteller oss om hvor mange menn som blir testet for hormonet, så her har vi en stor jobb å gjøre, mener han.


- I og med at vi vet for lite i dag, kan vi heller ikke konstatere om tilførsel av hormonet har noen alvorlige bivirkninger. Det kan vi først fastslå om 20-30 år.

Myter
Urolog Per Inge Lundmo vil ikke si noe særlig om alle de mytene som finnes om den såkalte midtlivskrise som en del menn opplever når de kommer i 40-50 årene. Mange har erfart at menn forandrer seg radikalt, går til innkjøp av store motorsykler, inngår forhold til unge kvinner, starter med å trene til Den store styrkeprøve osv. Men urologen er mer opptatt av de fysiske forandringene som skjer i kroppen og ikke de eksistensielle ting som skjer i livet.

- Når vi når midt i livet er vi kommet i en fase i livet der det selvfølgelig skjer en del forandringer for de aller fleste av oss, både kroppslig og ellers. Vi lever lenger i dag og dermed kommer vi også til å oppleve flere ”kriser” i livet, konstaterer urolog Per Inge Lundmo og presiserer at eventuelle bivirkninger veier opp mot de gunstige virkningene som tilførsel er av testosteron.

Onsdag 11. januar, 2012
Mannens hjørne

Kommentarer

Forumtråd Svar Siste svar  
Ingen kommentarer
Tilbake