Du er her: Artikler

Sex etter brystkreft

Line Gjørstad
Sex etter brystkreftoperasjon kan være en utfordring
Hvordan blir sexlivet etter å ha fjernet ett eller to bryst? Føler man seg mindre attraktiv da som kvinne og hva tenker makkeren? Er det fullt mulig å finne tilbake til det sexlivet man hadde før man ble kreftrammet. Sex er et tabuområde ofte for kreftrammede og partneren. Det er ikke så lett å spørre legene om det heller alltid.

- I begynnelsen var det vanskeligere for meg enn for min mann. Man føler man mister mye av sin kvinnelighet, forteller Lone Jørstad som har fjernet begge brystene. Lone fikk inflammatorisk brystkreft for seks år siden og fjernet det ene brystet. Hun var forberedt siden to i nær familie også hadde hatt brystkreft. Siden har hun hatt to tilbakefall og har også måttet fjerne det andre brystet.

- Mange kvinner sliter mer med sexlivet enn mannen etter en brystkreftoperasjon. Man føler seg ikke hel og attraktiv. Men det verste er slitenheten/fatigue som bivirkning etter strålebehandling og cellegift. Den gjør at du ikke orker sex. Lysten blir mer eller mindre borte, forteller Lone. Heldigvis har hun og mannen et nært og godt samliv. Men mange sliter og har det vanskelig.

Skilsmissestatistikken er høyere for unge par som blir berørt av kreft. Det som er verst er å være ung, kreftrammet og skulle ut og finne seg en kjæreste.

Hjelp å få
For noen kvinner blir det før og etter i forhold til kreft og sex. Det beste måten å komme gjennom dette på, er å søke hjelp. Jeg kunne få hjelp flere steder, men min mann hadde bare seg selv. Det er hjelp å få, men desverre blir det litt for liten informasjon om hva og hvor. Selv om det er vanskelig må man ta et skritt i retning av å gjøre noe selv.

Kreftforeningen stiller opp gratis, minner Lone om. - Kreftforeningen har en sexolog, og Livslyst-kursene som Kreftforeningen holder, gjør mye bra, opplyser Lone som er med i ei brystkreftgruppe og er nestleder i Hamar Brystkreftforening som har ei besøkstjeneste/likemannstjeneste på fem personer som hver uke er på sykehuset for å informere og støtte de som har blitt brystkreftoperert.

- Vi har et godt samarbeid med sykehuset. Det er veldig viktig å bli rett informert.


Ikke så tabubelagt

Brystkreftforeningen i Norge er en aktiv forening med nesten 13.000 medlemmer. - Når vi holder kurs og foredrag er det stort oppmøte og menn er mer åpne enn mange tror, forteller Lone. - Sex etter kreft tåles å snakke om og er ikke så tabubelagt som vi kanskje tror. Måten å takle ting på er jo veldig individuelt. Vi kvinner oppsøker og snakker nok mer. Det er viktig med synlighet og fokus om temaet, sier Lone som tilfeldigvis og heldigvis har en jobb som produktsjef og faglig leder for brystproteser i Mediq Norge Noraid AS og samarbeider med leger, plastikkirurger og kreftsykepleiere.

- Tidligere har ventetiden på brystrekonstuksjon vært opptil syv år. Slik skal det ikke være. Å ha bryst har mye med den kvinnelige følelsen å gjøre og har innvirkning på sexlivet, mener Lone. Med regjeringens nye planlagte garanti skal ventetiden være minimum 2 år nå pr juni 2012.


Sex kan være vanskelig

- Det å føle seg unormal er vondt, og den følelsen blir sikkert veldig sterk for den som blir rammet av brystkreft eller kreft i underlivet enten det er kvinner eller menn, sier sexolog Gunn Reidun Lie Enger. - Sex kan være vanskelig, men det blir mer kroppslig synlig for brystkreftrammede enn andre kreftpasienter. Mest heftig er det nok for menn som blir prostatakreftrammet. Det ligger for mye ansvar i en erigert penis. Manglende ereksjon kan også være psykisk betinget som følge av sykdommen. Da er det viktig at mannen føler seg begjært, at kvinnen kan ta initiativet. Uansett er det viktig å finne ut hvor problemet ligger, mener Gunn Reidun.Ha et seksualpositivt syn

- Viktige elementer er tålmodighet, planlegging, åpenhet, samt utforskning. For eksempel finne andre erogene soner. Det er viktig å ha et seksualpositivt syn. Tørre å spørre hverandre, være nysgjerrige. Det er utvilsomt lettere for de parene som har hatt et godt seksualliv før sykdommen, erfarer Gunn Reidun. - Man må snu det litt for å få tilbake et seksualpositivt syn, prøve å ikke fokusere på det vonde, det vanskelige. Vi er seksuelle vesener, men sex blir nedprorietert. Vi blir formet med at det ligger mye skyld og skam i det seksuelle. Bare det å kjøpe glidemiddel på apoteket kan være forbundet med skam.


Løfte temaet

Gunn Reidun savner en bedre dialog mellom Helsevesenet og den kreftrammede under behandlingsprosessen. - Det er ikke førsteprioritet, men å snakke om seksualfunksjonen kan bli tolket som et positivt budskap. Sex er en viktig bit av livet vårt og det er utrolig viktig at det blir tatt på alvor av Helsevesenet. På den måten kan den det gjelder søke videre informasjon og hjelp, sier Gunn Reidun som ønsker å løfte temaet under behandlingsprosessen. - Man trenger hjelp og støtte for å finne tilbake til den seksuelle bevisstheten. Der er det en del å ta tak i for Helsevesenet. I sin praksis som sexolog, opplever Gunn Reidun at det er helst de eldre som snakker lite om temaet.

- Nå er lyset av, er vanlig å høre. Man skammer seg over kroppen sin og frykter å ikke være seksuelt attraktive. Det fysiske selvbildet endrer seg og virker inn på det mentale. Og mannen tenker kanskje at; - Hun er sikkert sliten. Dermed kan resultatet være at paret trekker seg unna hverandre. Det handler om evnen til å kommunisere. Det er viktig å ha fokus på å snakke sammen uansett hvilken fase av livet en er i.


Ikke antall samleier

-For seksuallivet er alt fra null til samleie. Det tenker ikke alle på. Et godt seksualliv kan ikke måles i antall samleier per år. Det kan like gjerne være kos, nærhet, som å ta et varmt bad sammen. Jeg tror også det er viktig med nysgjerrighet på patneren, og å være tydelig på egne behov. Det er viktig å få tilbake den seksuelle bevisstheten, sier Gunn Reidun som opplever at det er vanskeligere for menn å prate om det.

- Det er et tema som må behandles varsomt og med klokskap da det fort kan bli sårende. Sexologen jobber mye med å øke den seksuelle bevisstheten for par. - Når en jober med seksualiteten i et parforhold er det av  stor betydning å ha fokus på det seksuelle. Jeg bruker sensualitetstrening i min rådgiving der par kan ha behov for å få tilbake et intimt og tillitsfullt forhold igjen. Det er systematiske øvelser i nærhet og dreier seg mye om å være tilstede i berøringene av hverandre med samleieforbud. Dersom kreft har rammet en av partene i et forhold kan dette være en fin øvelse i å akseptere en kropp med arr og kanskje et bryst mindre. Sex kan være avslappende og godt for helsa, sier Gunn Reidun.

Brystkreftforeningen

Helsedirektoratets rapport om rekonstruksjon av bryst etter brystkreftoperasjon

Brystkreftforeningen.no en likemannsforening

Først publisert 6.8.12

Lørdag 17. september, 2016
Sex og kjærlighet

Kommentarer

Forumtråd Svar Siste svar  
Ingen kommentarer
Tilbake