Du er her: Artikler

Fytoøstrogener

soyamelk
Fytoøstrogener kalles en rekke ulike plantestoffer som binder seg til østrogen reseptorer eller de samme bindingssteder på cellene som østrogen binder seg til. Fytoøstrogener kan beskytte mot beinskjørhet og redusere hetetokter.

Mange fytoøstrogener er store steroid molekyler som ligner på østrogen, eller det naturlige kvinnelige østrogenet østradiol. Mange fytoøstrogener har betydelig østrogeneffekt når de binder seg til østrogenresptorene, mens andre fytoøstrogener har liten østrogen effekt.

Et fytoøstrogen med liten østrogen effekt som binder seg til østrogenresptorer, vil da medføre at mindre av kroppens eget østrogenbinder seg og det vil da gi redusert østrogen effekt i kroppen.

Fytoøstrogener fra soya virker med ulik østrogen aktivitet på ulike østrogen resptorer i kroppen. Det er gjort studier som viser at fytoøstrogener fra soya gir 15- 20% østradiol effekt på beta-østrogen resptorer i sentral nervesystemet og beinvev. Det vil si at det i overgangsalder vil kunne beskytte både mot beinskjørhet og redusere hetetokter.

På alfa-østrogen reseptorer i brystvev gir soya fytoøstrogener mye mindre østradiol effekt, kanskje bare 0,3-0,4% østradiol effekt, da virker de nærmest som østrogen hemmere på brystvev. Fytoøstrogener som virker på denne måten kalles SERMèr eller selektive østrogen reseptor modulatorer. At fytoøstrogener i soya er sermèr og har liten østrogen effekt på brystvev er antagelig en av årsakene til lav forekomst av brystkreft i befolkninger som bruker mye soya.

Femarelle inneholder fytoøstrogener fra soya og på produktet er det gjort produktspesifikke studier som viser at det reduserer hetetoketer og overgangsalder plager, samtidig som det beskytter mot beinskjørhet.

Fordi fytoøstrogener i soya har liten østrogen effekt på brystvev tror jeg det er tryggere å bruke for kvinner i overgangsalder, mange mener at naturlig soya kan beskytte mot brystkreft. 

Mandag 6. mai, 2019
Helse og kosthold

Kommentarer

Forumtråd Svar Siste svar  
Ingen kommentarer
Tilbake