Du er her: Artikler

En ny seksuell vår

Bikini på snoren
Noen opplever at det skal sterkere stimuli til for å tenne seksuelt etter at de kommer i overgangsalderen. Men bortfallet av menstruasjonen kan også føre til en ny seksuell vår, sier sexolog Gro Isachsen.

I menopausen reduseres østrogenproduksjonen til rundt ti prosent av det den var før. Også testosteronproduksjonen, som har mye å si for seksuell tenning, minsker betraktelig. At mange opplever at sexlysten ikke er like stor som da de var yngre, er derfor ganske naturlig.

Men sexolog Gro Isachsen, som har skrevet flere bøker om sex og er leder og faglig ansvarlig for Klinikk Sexologen på sexolog.no, mener det er viktig at kvinner ikke parkerer sin seksualitet når de når midtveis i livet.


Interesse for sex

– Kvinner over 50 er mer enn mor og bestemor. De fleste er yrkesaktive, og har derfor også en annen identitet, og fyller en helt annen kvinnerolle enn tidligere generasjoners kvinner, understreker Isachsen.
    Noen har en partner som er mindre interessert i sex enn tidligere, og enkelte har selv færre forventninger til sexlivet. Men også mange kvinner opplever en trygghet og erfaring i denne livsfasen, som gjør det lettere å vise sin sensualitet og seksualitet. De er tryggere på seg selv og gjerne også på partneren, og opplever derfor sexlivet som positivt.
    – Mange par som har vært sammen i en årrekke opplever at de lettere uttrykker egne behov og forteller partneren hva som gjør dem godt, fordi de har mer tid til hverandre og innehar en større trygghet og aksept i parforholdet, fordi de har levd sammen lenge, har blitt godt kjent og har slipt ned "kantene” på hverandre. Når barna forlater redet synes mange de får mer personlig frihet. De har større selvtillit og bryr seg mindre om hva andre mener om dem, utdyper Isachsen.
    Det er vanlig å ha sjeldnere sex ettersom årene går, men mange prioriterer kvaliteten. Resultatet kan ifølge Isachsen føre til at sexen blir bedre og mer leken.


Erotisk rom

– Par som har hatt god sex hele livet og er flinke til å prioritere sex, skape erotiske rom og er trygge på hverandre, kan bevare et godt sexliv til langt opp i alderdommen. Jeg har klienter på over 80 år som fortsatt har forventninger og stor glede av felles sex, sier Isachsen.
    Hun poengterer at det ikke er snakk om å ha så krevende samleiestillinger som mulig. For selv om kanskje ikke fysikken lenger tillater utfordrende samleiestillinger, har mange fortsatt stor glede av både oralsex og onani.

Selvbildet

Alle er derimot ikke sikre på seg selv, og opplever å være i trygt forhold. Mange kvinner sliter dessuten med kroppsbildet, som igjen legger hinder for et godt sexliv.
    – I vår vestlige kultur blir ofte sex fremstilt som noe som tilhører ungdommen. En sexy kropp fremstilles ofte som en ung kropp med faste bryster, uten rynker, uten "bilringer" eller tegn på levd liv. Særlig de som ikke eldes sammen med fast partner sier derfor de har problemer selvtilliten, og med å vise seg fram til nye partnere. Det kan hemme den frie utfoldelsen som er nødvendig for den gode sexen, sier Isachsen.
    – De som eldes sammen med en partner og som eldes i samme takt, er ofte tryggere på at de fortsatt er attraktive, sier Isachsen, og poengterer at å forsone seg med sin egen kropp er et viktig steg på veien til et godt selvbilde og et godt seksualliv.

 

 • Når sex forbindes med negativt pes, er det på tide å stoppe opp og finne ut hva som er galt. Snu det negative bildet til et positivt ved å gripe fatt i hva som tenner og bygger opp spenning. Forsterk det som tidligere har fungert bra seksuelt før en begynner å ha sex igjen. Sørg for åpen kommunikasjon fra begge om hva som virkelig gjør godt.

   
 • Når kvinner og menn passerer 50 er det spesielt viktig å ta vare på kroppen og tenke nøye igjennom hva vi spiser og drikker og at vi får tilstrekkelig mosjon. Ikke bare fordi risikoen for hjerte-/karsykdommer øker (også for kvinner etter menopausen), men også fordi feil kosthold og for mye alkohol kan gi ereksjonssvikt eller svakere nervereflekser.
   
 • Å mosjonere er viktig for å sørge for blodtilførselen til kjønnet. Ikke minst er det viktig at vi mosjonerer bekkenbunnen. I tillegg finnes undersøkelser som viser at økt fysisk aktivitet også fører til økt testosteronnivå.
 • Ikke glem å sette av tid til den gode sexen. Glem heller ikke å bekrefte hverandre gjennom gode ord, flørt og kjærtegn.
   
 • Det er viktig at kvinner ikke parkerer sin seksualitet og glemmer å synliggjøre sin lidenskap og sensualitet, selv om de har passert 50. Det handler mye om kvinners innstilling. At hun tør bryte en negativ sirkel og vise at hun er et seksuelt individ og slipper seg løs i seksuelle sammenhenger.
   
 • Fortsatt mangler sensuelle rollemodeller for modne kvinner. Gi deg selv nye rolleforventninger og bryt med gamle fordommer. Eldre kvinners seksualliv er fortsatt tabu. Når kvinner på 50+ viser kåthet bryter det helt med bestemorsmyten. Kvinner og resten av samfunnet må ta oppgjør med den eneste rollen de er tildelt - den trygge bollebakende omsorgspersonen.

 

Ungdomsdyrkelsen

Vil du lese mer om Gro Isachsen og Klinikk Sexologen, så følger du denne linken.

Overgangsplager

For noen kan også overgangsplager legge en demper på seksuallivet. Mange føler seg trøtte på grunn av at søvnmønsteret endrer seg. Noen plages av svettetokter og har behov for å kunne kle av og på seg. Mange får også vondt under samleie fordi slimhinnene i skjeden produserer mindre fuktighet enn tidligere som følge av lavt østrogennivå. – De som opplever smerter i forbindelse med samleiet, mister naturlig nok også mye av lysten, sier Isachsen. Østrogenholdig tilskudd, krem eller stikkpiller i skjeden kan hjelpe dersom du har smerter under samleie. Det er også viktig å trene bekkenbunnsmuskulaturen daglig.

Bekkenbunnsmusklene
    – Bekkenbunnsmusklene (også kalt PC-musklene eller elskovsmusklene) blir slappere om vi ikke er bevisste på at de trenger trening, på lik linje med alle andre muskler i kroppen. Disse musklene er med på å pumpe blod slik at kjønnet blir erigert og at vi blir våte, sier Isachsen og utdyper:

– I orgasmetidspunktet trekker disse musklene seg sammen og slipper opp i spasmer. Dersom disse musklene er svake kan det føre til svakere orgasmer. Godt trente bekkenbunnsmuskler gir sterkere nerveimpulser fra kjønnet og til hjernen og omvendt, sier Isachsen, og påpeker at om knipeøvelser blir for kjedelig så vil også onanering og annen sex styrke denne muskulaturen.
   
Østrogen og testosteron

Selv om overgangsalderen fører til en betydelig lavere produksjon av kjønnshormonene østrogen og testosteron, som påvirker sexlysten, øker ikke østrogentilskudd sexlysten annet enn at det kan redusere plager under samleiet og hjelpe mot andre overgangsplager. Testosteron er derimot viktig for sexlysten, og et eget testosteronplaster er på markedet.
    – Det er gjort forsøk med en kombinasjon av østrogen- og testosteronbehandling av kvinner som har operert bort eggstokker og livmor. Studien viste at mange følte økt lyst og glede av sex ved bruk av testosteronplaster tilpasset kvinner.

Foreløpig er det usikkert hvilken langtidsvirkning testosteronsupplement vil ha, særlig for kvinner som har livmora intakt. Testosteronbehandling av kvinner med livmor anbefales derfor ikke, sier Isachsen, og understreker at årsaken til manglende lyst, mindre energi og flatere humør oftest er mer kompleks enn at den bare kan tilskrives biologiske faktorer. – Alt fra dårlig kommunikasjon, et dårlig kroppsbilde, dårlig sex over lang tid, overgrepserfaringer, manglende forståelse for kvinners og menns fysiske forutsetninger for god sex, depresjoner eller medikamenter og diabetes, kan forårsake manglende lyst, forklarer Isachsen.

    – Hjerteproblem og enkelte hjertemedisiner kan forårssake ereksjonssvikt hos menn, og mindre lubrikasjon og oppsvulming av kjønnsorganet hos kvinner. Det samme kan skje ved bruk av antidepressive midler og ved diabetes. En annen mulig årsak til potensproblemer er mindre følsomhet overfor hormonreseptorer i hjernen, spesielt testosteron, i tillegg til at testosteronnivået synker. Det er derfor mer som skal til for å sette i gang fantasier og føle lyst.

Hva skjer med menns seksualitet når de når overgangsalderen?
– For mange menn tar det lengre tid å få ereksjon etter som årene går. All statistikk viser at mange menn får problemer rundt slutten av 40-årene. Det er mye som tyder på at nerveimpulsene fra hjernen til ”ventilene” i penisen gradvis blir dårligere etter som menn blir eldre. Elastisiteten i svamplegemene i penis blir mindre enn tidligere. Blodkarene er heller ikke like spenstige som før, noe som gir minsket blodgjennomstrømming. Samtidig minsker væskemengden i penis. Alle disse faktorene gjør at det skal mer til av psykiske og fysiske stimuli for å få ereksjon, sier Isachsen.

Men ikke alt er svart. Mange menn rundt 50 år får for første gang i sitt liv bedre kontroll over sin utløsning, og kan av den grunn kan holde på lengre enn tidligere. Da ligger alt til rette for mer lek og utforsking, sier Isachsen. Overgangsplager Isachsen mener at forestillingene om at kvinner over en viss alder ikke har sex, kan gjøre at noen innstiller seg psykisk på at det er en naturlig utvikling at sexlivet dabber av eller dør helt ut. Hvilke seksuelle erfaringer kvinnen har spiller selvsagt også inn. Kvinner som i alle år har hatt få seksuelle gleder, og sexen mest har foregått på mannens premisser, og som har tatt lite hensyn til egne behov, lyster og gleder – vegrer seg ofte mot sex. Det samme kan skje om sexen preges av forutsigbarhet og rutiner, forteller Isachsen. Noen sliter med forholdet, kanskje fordi de har bygd for mye av fellesskapsfølelsen rundt barna. Når de forsvinner er det mange som mangler den faktoren som binder dem sammen og gir noe å snakke om, sier Isachsen. Mange forteller dessuten at de påvirkes av doble signaler og negative syn på kvinners seksualitet de har blitt utsatt for opp igjennom årene. Andre sliter med et syn på at kvinner bare skal ha sex for reproduksjon og for å gjøre mannen glad. Mange har også fått innprentet at kvinner ikke skal vise seksuell lyst og begjær. Seksuallivet i et forhold er naturlig nok nært relatert til resten av samlivet. God kommunikasjon er essensielt. Følelsen av ikke å bli respektert, negative kommentarer og hyppige krangler hvor det er om å gjøre å ”vinne”, kan ifølge Isachsen være drepen på seksuallivet. For å få et godt sexliv må man ha følelsen av å bli begjært, verdsatt, respektert, akseptert og forstått. Depresjoner kan også slukke lysten. Noen par sliter med kommunikasjonen og tolker hverandre på verst mulig måte, eller de misforstår hverandre og har totalt ulik virkelighetsoppfatning, sier Isachsen, og mener mange kan dra nytte av å jobbe med selve forholdet. De kan ha godt av å bli klar over hvordan de henvender seg til hverandre, og hvordan de kan forbedre kommunikasjonen - slik at de trekker i samme retning og forsterker vi-følelsen.
    – Et vanlig mønster er at hun blir skuffet og føler seg tråkket på fordi han bekrefter henne og forholdet for lite. Det gir henne lite lyst til intimitet. Når hun avviser ham, reagerer han ofte først med å ta nye initiativ til sex for å fjerne misstemningen. Hun opplever derimot ofte hans initiativ som press. Han blir sur, trekker seg tilbake og slutter helt å ta initiativ, forklarer sexologen.

 

Hvordan kan man opprettholde lidenskapen til sin partner når man har vært sammen i flere år?
Det er viktig å holde oppe bevisstheten om den gode sexen. Det er aldri for sent å spinne rundt erotiske fantasier. Prøv å huske hvor godt det kan være og lagre mentale bilder av den gode sexen. Spill på hverandres sanseapparat og husk at vi aldri blir for gamle til å leke. Kvinner må heller ikke glemme å vise og kjenne på at hun er tent på partneren. Hun må gjerne ta en mer offensiv rolle og ikke glemme flørten, de gode kjærtegnene og de opphissende og gode ordene i hverdagen. Hun må heller ikke glemme å sette av tid til sex, til å lage fest og pynte seg for partneren og dyrke seksualiteten, sier Gro Isachsen.

Gro Isachsens siste bok kom ut i 2010 og heter "Mer lyst!"

Søndag 21. oktober, 2012
Sex og kjærlighet

Kommentarer

Forumtråd Svar Siste svar  
Ingen kommentarer
Tilbake