Du er her: Artikler

Sex og overgangsalderen

Lykkelig par
Nyere studier viser at Norske kvinner i overgangsalderen er like plaget at nedsatt seksuallyst som av hetetokter. Det har vært satt lite fokus på hva man kan gjøre for å lette på disse plagene, frem til nå.

Nedsatt libido

Nedgang i østrogen påvirker både skjedens elastisitet, pH verdier og selve lysten (libido)  til å ha sex.

Når man blir tørrere og skjørere i skjeden kan dette gjøre det mer smertefullt å ha samleie(dysparuni), og selve akten kan rett og slett bli smertefull når penis føres inn i skjeden.  Noen opplever også å få små blødninger av dette. Det er ikke farlig, men plagsomt. Et langt forspill og et godt glidemiddel kan rette noe på dette, men det gjør ikke noe med selve slimhinnene.

Forskning har vist at kosttilskuddet Femarelle kan ha god og langvarig effekt på slimhinnene. Man ser etter 12 ukers bruk at slimhinnen har blitt mer styrket og at pH verdien i skjeden har sunket ned til nivåer man så før overgangsalderen. Når samleier blir mindre smertefulle øker også sexlysten for mange.

 

Atrofiering av skjeden 

Nedgangen i østrogen gjøre at slimhinnene i skjeden blir tynnere og tørre, det man kaller atrofiske slimhinner.  Blodgjennomstrømningen blir dårligere og det oppstår lettere småskader som kan gi små blødninger. Følsomheten i skjeden kan også bli noen nedsatt, noe som kan gjøre det vanskeligere å oppnå orgasme, eller at man bruker lenger tid på å få orgasme.

Man kan oppleve i tiden før man mister mensen helt at skjeden blir tørrere i den siste uken før man får mensen, eller der man skulle ha hatt mensen.  Dette skyldes fallet i østrogen.

Sånn sett kan tørrere slimhinner, (utenom når du er gravid eller ammer) være en tidlig indikator på at du nærmer deg overgangsalderen.

Use it or loose it

Fordi skjeden atrofierer kan den også bli trangere om man ikke har jevnlig samleie. Det var et av de store problemene da man begynte å bruke potensmedisiner som Viagra. Paret hadde ikke hatt sex på mange år pga hans manglende potens, så kommer han hjem med piller. Det man ikke hadde satt noe særlig fokus på var at kvinnens skjede i mellomtiden ble trangere, slik at for noen ble samleie umulig å gjennomføre. Derfor er det viktig å ha samleier med jevne mellomrom, slik at man ikke blir for trang i skjeden. Dette nevnes også som en faktor i filmen Hot Flash Havoc hos en av kvinnene som blir intervjuet der.  Hun bestemte seg rett og slett for å ha sex hver tredje uke, selv om lysten ikke var på topp. Dette også for å bevare nærheten til mannen sin og seg selv.

Når man har sex utskilles hormonet oxytocin, det såkalte kjærlighetshormonet,  som gjør at man føler en tilhørighet med den man elsker med. Det fungerer som limet i forholdet. Det er derfor å holde også sexlivet vedlike.  

Urinveiene

På grunn av lavere østrogennivåer vil en del også kunne oppleve problemer med å sårhet i urinveiene, ikke bare i skjeden.  Noen vil også kunne oppleve at når trangen til å tisse kommer gjelder det å finne et egnet sted raskt, fordi evnen til å holde på urinen har blitt redusert.

I undersøkelser som er gjort viser det seg at Femarelle har god effekt på dette i 4 av 5 tilfeller. Det er oppgitt lite bivirkninger hos brukere av Femarelle, og god effekt i løpet av  få uker.

Noen opplever også at de lettere får urinveisinfeksjoner, som nok kan skyldes at slimhinnene i urinveien er skjørere og mer mottakelige for bakterier enn ellers. Et godt tips er da å tisse rett etter samleie og å drikke rikelig gjennom dagen.

Undersøkelse om sex og overgangsalder

Lørdag 14. april, 2018
Sex og kjærlighet

Kommentarer

Forumtråd Svar Siste svar  
Ingen kommentarer
Tilbake