Du er her: Artikler

Kvinner og testosteron

gul overgangsdame ScanStockPhoto
Testosteron- som vanligvis forbindes med menn og hormoner- er også en viktig del av det å være kvinne. I det siste har det vært mer fokus på testosteron og kvinner, og mange har begynt å lure på om dette kan være noe for meg.

Testosteron er et androgen og lages i binyrene, i eggstokkene og i hud/underhud. Produksjonen er 20 til 30 ganger mindre enn hos menn, men nesten like viktig.

Testosteronmengden avtar med alder, men det er et mer jevnt fall helt fra 25 årsalder, og ikke en bråstopp som med østrogen rundt 50. Fra 20 til 40 år er nivået av testosteron i kroppen halvert. Visste du at østrogen lages av testosteron? Og at opphavet til testosteron er kolesterol?

Hva gjør testosteron for oss kvinner?

Det bedrer humør, energi og «stå på vilje». Det virker gunstig på skjelett, muskler og benmasse.  Og det øker seksuell lyst og fantasier. Dette til forskjell fra østrogen som bedrer seksuell evne.

Hvorfor får da ikke alle kvinner testosteron?

For mye  mannlig hormon med økt håvekst, dyp stemme og kviser -vil ingen kvinner ha. Dette er bivirkninger hvis man får for mye testosteron. Dessuten er det få registerete preparater for kvinner som inneholder testosteron. Det betyr at det mangler gode studier som viser effekt og langtidsbivirkninger.

I den kliniske hverdag virker det allikevel som om mange tåler et lite testosterontilskudd godt og har lite uønskede sideeffekter. Man pleier å anbefale å bruke et østrogentilskudd først, før man begynner med testosteron, fordi det er en hormonell balanse man er ute etter.

Hvilke preparater er tilgjengelige?

DHEA er et binyrebarkhormon som vanligvis finnes i store mengder i kroppen vår. Det er en forløper for både østrogen og testosteron. Det fåes kjøpt på helsekost i mange land, men i Norge skrives det ut på registeringsfritak på resept hos legen din. Det sies at det tar lang tid, kanskje et halvt år, før man merker noen endring.

Gynkreftforeninen har en artikkel om gel med testosteron et preparat som i hovedsak er beregnet på menn, men kvinner som trenger tilskudd av testosteron kan også ha stor glede av dette. Desverre er dette produktet bare på blåresept for menn foreløpig ikke for kvinner. Så skulle du trenge det, send en mail til helsedirektoratet og push dem slik at arbeidet med dette går fremover. 

Menn får testosteronsprøyter, implantater og gel. Dette kan også gis til kvinner, men i redusert dosering, og etter avtale med lege, og gir en ganske rask virkning.

Utdrag fra filmen "Hot Flash Havoc"


 

Gynkreftforeningen om testosteron gel

Mer om testosteron hos Norsk Helseinformatikk

Dagens medisin om at testosteron øker kvinners sexlyst

Fredag 30. august, 2019
Helse og kosthold | Sex og kjærlighet | Nyheter

Kommentarer

Forumtråd Svar Siste svar  
Ingen kommentarer
Tilbake