Du er her: Artikler

Alternativbehandling i overgangsalderen

ScanStockPhoto_image_238494
Akupunktur brukes av en av ti kvinner i forbindelse med overgangsalderen.
Tre av fire kvinner bruker alternative behandlingsformer mot plager i overgangsalderen. Bruk av alternativ behandling i overgangsalder er svært utbredt. I en spørreundersøkelse publisert juli-2002(1) som dekket 886 kvinner i alder 45 – 65 år fra Washington, svarte 76,1% at de brukte minst en av 8 ulike alternative behandlingsformer.

Tabllen nedenfor viser hvor stor andel av de spurte kvinnene som brukte ulike former for alternative behandlingsmetoder.Blant kvinnene som brukte disse behandlingsformene var det 89-100% som anga at de hadde effekt, fra noe til veldig god effekt. Konklusjonen på denne undersøkelsen var klar: Bruk av alternative behandlingsformer for overgangsalderplager er vanlig, og kvinner finner behandlingsformene nyttige. Leger bør derfor rutinemessig spørre kvinner med plager i overgangsalder om bruk av alternative behandlingsformer.

 

Bruk av alternative behandlingsmetoder
Teknikker for stressmestring 43,1 %
Reseptfrie naturmidler 37 %
Kiropraktor 31,6%
Ulike former for massasje 29,5%
Ulike soya-produkter 22,9%
Akupunktur 10,4%
Naturopat eller homeopat 9,45%
Herbalist / urtemedisiner 4,6 %

 

Det finnes ingen tilsvarende norsk undersøkelse, men min erfaring er at norske kvinner på dette området oppfører seg omtrent som amerikanske. Bruken av alternative behandlingsformer er vanlig blant kvinner også i Norge og svært mange kvinner med symptomer i overgangsalder velger å bruke alternativ behandling.

I Norge er bruken av akupunktur og homeopati mer utbredt enn bruken av kiropraktikk. Antallet naturopater og urtemedisinere er lite her i landet, men mange homeopater, akupunktører, kiropraktorer og andre naturmedisinske behandlergrupper forordner både urter, vitaminer, mineraler og gir kostholdsråd.

Tilgangen på kosttilskudd, megadoser med vitaminer og mineraler, soyaprodukter og urtemedisiner er betydelig bedre i USA enn i Norge. Bruken av disse preparatene er nok mer utbredt i USA enn i Norge, men bruken i Norge er kraftig økende. Bruken av stress mestringsteknikker er betydelig mer utbredt i USA enn i Norge.

Kvinner med symptomer i overgangsalder velger alternativ behandling fordi de ønsker en mer naturlig behandling, mindre bivirkninger, de ønsker selv å delta i behandlingen/være aktive og endre livsstil, kosthold, mosjonere etc. Utryggheten rundt bruk av hormonbehandling i overgangsalder er den viktigste grunnen til at kvinner søker alternativer.

Kvinner som ikke ønsker å bruke hormontilskudd i overgangsalder er større brukere av alternative behandlingsformer. Dette bekreftes også i undersøkelsen fra Washington, der forbruket av alternative behandlingsformer var halvparten så stort bland de kvinnene som brukte hormon tilskudd. For amerikanske kvinner som hadde hatt brystkreft(1) var forbruket av soya produkter mot plager i overgangsalder 6 doblet, fordi disse ikke skal ha hormon tilskudd og fordi de får en kraftigere og mer plagsom overgangsalder.

En engelsk studie fra en spesialist klinikk i London, viste at 66% av kvinnene med plager i klimakteriet brukte alternativ medisin ved siden av annen behandling. Både primærlege og spesialister var dårlige informanter og stod for henholdsvis 17% og 9% av informasjonen om alternativ medisin/komplementær medisin.(2)

Kilder:

  • 1. Newton KM et al. Use of alternative therapies for menopause symptoms: results of a population-based survey. Obstet Gynecol 2002 jul;100(1):18-25

  • 2. Vashisht A et al. Prevalence of and satisfaction with complemtary therapies and hormoe replacement therapy in specialist menopause clinic. Climacteric 2001 Sep;4(3):250-6

Opprinnelig publisert i 2011, oppdatert 2015

Lørdag 5. desember, 2015
Om overgangsalderen | Sykdom | Helse og kosthold

Kommentarer

Forumtråd Svar Siste svar  
Ingen kommentarer
Tilbake