Du er her: Artikler

Sammenheng mellom tidlig debutalder for mens og overgangsalder?

Ingenundergang169
Et naturlig spørsmål å stille, men det er nesten ingen sammenheng svarer Åsle-Marit her.

Noen sammenheng mellom tidlig debutalder for mens og overgangsalder? Er 45 så det er jo ikke tidlig-tidlig for overgangsalder - men mens i hytt og vær og "varer lengre" - men blør egentlig lite og ingen smerter - så har kanskje ikke lov å klage :-) :-) min mor var "ferdig rundt 50" så dette høres jo nokså sikkert ut på at det nå det skjer..
Tenker som så at det ikke er noe å bekymre seg over, dette er nokså naturlig (dog forferdelig irriterende med mens i hytt og vær...). Prøver å stresse ned.. :-)
Hva er "normalt" blødningsmønster/forstyrrelser? Er både å blø MER og MINDRE vanlig? Kortere mellom hver blødning før det blir lengre mellom?

Gynekolog Åsle-Marit svarer: Det er (nesten) ingen sammenheng mellom tidlig debutalder for mens og overgangsalder. Tidspunkt for menstruasjonsslutt er i hoversak genetisk bestemt- dvs det er vår innebygde klokke som teller.
Det første som skjer med mensen er at cykluslengden blir kortere, deretter blør man ofte mer. Dette skyldes en forbigående østrogenovervekt i forhold til progesteron.
Når menstruasjonen blir mindre og utsettende, dvs sjeldnere- så nærmer man seg menstruasjonsslutt. Da faller også østrogenet og mange opplever hetetokter.
Når det er gått 1 år og man ser seg tilbake og ikke har hatt mens, så kan man si at det var menopausetidspunkt.
Det er ingen test som kan fortelle hvor man er hen " i løypa".
Det eneste sikre at det kommer til oss alle!

Fredag 2. desember, 2016
Om overgangsalderen | Helse og kosthold

Kommentarer

Forumtråd Svar Siste svar  
Ingen kommentarer
Tilbake