Du er her: Artikler

"mensruta" til overgangsalderen

kv på sykkel
Hvordan mensen endrer seg opp mot overgangsalderen er spørsmålet som Dr Åsle-Marit Ullern har svart på her.

Har lest om det meste når det gjelder blødningsforstyrrelser i overgangsfasen :-) og har konkludert med at det egentlig ikke finnes noen fasit og at jeg bare må forvente det meste :-)
Min "normal" har vært 3 ukers syklus - altså ganske kort. kanskje også derfor jeg har hatt litt problemer med å bli gravid. Etter siste fødsel for 7 år siden begynte det å gå litt i hytt og vær, og ingen prevensjon "passet" i forhold til blødninger.
Nåååå begynner det virkelig å rote seg til (fører dagbok...)... Det kan gå 3-4 uker mellom, det kan gå 5 uker... De gangene det går 5 uker mellom virker det som om kroppen "tar igjen" og det kommer litt ekstra mye (har nok en gang googlet og funnet ut at det likevel går inn under vanlig mengde blødning). Og det kan også vare ekstra lenge, med smått og stort av småblødning før og etter.. opp mot 2 uker (blør LITE til vanlig, faktisk...). Og når det da heter at tiden mellom blødningene kan bli kortere, så betyr det rent praktisk at i verste fall kan jeg bare ha noen få dager "fri" før det er på'an igjen...? Det skjedde denne gang, men da bare truseinnlegg-blødning i 4-5 dager, etter ca samme antall dager "fri" fra forrige, som da varte ganske lenge totalt :-)
Har null smerter, unntatt mens-murringer i korsryggen noen dager før..
Tar celleprøver som jeg skal. Legen kommenterte rikelig sylinderepitel forrige gang, og blødde lett. Skal dette bekymre meg?
Har vel strengt tatt funnet ut at det meste er "normalt" av mens i hytt og vær, men NÅR skal jeg evt bli bekymret?? Kan jo ikke gå rundt og bekymre meg :-)
Er nå blitt 45 - min mor mener hun var ferdig rundt 50 - og merket ikke så mye mer enn noe kraftigere mens og litt svett på nesen av og til :-) er jo lov å håpe... :-) Gikk til akupunktur for stress og utbrenthet for et par år siden, hun mente at det var overgangsalderen som var på vei... Rart hvordan de nålene gir beskjed :-)

Åsle-Marit svarer: Hei!
Den vanligste "ruta" mot mensslutt er som følger:
Først kortere cyklus, deretter lett uregelmessig cyklus, før lengre cykler der man til slutt hopper over mens flere måneder av gangen.
Når mens er sjeldnere, så vil den ofte til å begynne med i denne fasen være krfatigere enn før. etterhvert blir det vanligvis også både sjelden og sparsom.
Men det er som du sier, ingen fasit og alt kan være normalt.
Når du blør så ofte som du gjør, så vil mange lete etter en løsning, fordi så mye blødninger er upraktisk og man kan lett bli anemisk og med det slapp og trøtt.
Hormonelt så har man en relativ hyperøstrogensime ( med ofte og kraftige menstruasjoner), etterfulgt av et østrogenfall som gir sparsom mens og de typiske klimakterielle plagene med hetetokter og nattesvette.
Har du vurdert tilskudd av et gestagen, enten i form av hormonspiral eller et naturlig progesteron? Det kan absolutt være å anbefale.

Mandag 20. februar, 2017
Om overgangsalderen

Kommentarer

Forumtråd Svar Siste svar  
Ingen kommentarer
Tilbake