Du er her: Artikler

Har kjønnsleppene dine blir tynnere?

Oversterinsamlet
Svie og dårligere kontroll på urinen, kan du ha tørre slimhinner som skyldes lavt østrogen i kroppen?

Plager med skjeden og urinveiene

Det er to faser i livet der plager i underlivet kan være uttalte hos kvinner. Den første er mens man ammer etter fødsel, og den andre er i og rundt overgangsalderen og videre inn i alderdommen. Det er i stor grad lave østrogen-nivåer i kroppen som forårsaker dette. Mens det for nybakte mødre blir en økt produksjon av østrogen når mensen kommer tilbake og kroppen faller mer på plass etter fødselen, fortsetter fraværet av østrogen for kvinner som er i overgangsalder ut livet.

Symptomene  på lave østrogen-nivåer kan være forskjellige, her er noen eksempler:

1. Svie når man tisser. Kanskje særlig hvis man har drukket lite og urinen er konsentrert. Slimhinnene i urinveiene blir påvirket på samme måte som slimhinnene i skjeden. Hvis svien forsvinner når man drikker mer, og det heller ikke er tegn på en urinveisinfeksjon, kan det rett og slett være skjøre slimhinner som er årsaken.

2. Kløe kan være et tegn på at soppen, som alle har i underlivet, tar litt overhånd og trives. Dette henger også sammen med at pH-verdien i underlivet blir lavere med stigende alder. For noen kan det hjelpe å legge om på kostholdet. Mye sukker kan gi en økt produksjon av underlivssopp. En styrking av slimhinnene kan også hjelpe slik at soppen ikke invaderer dem så lett og man får kløe og blir sår. 

3. Smerte ved samleie kan for mange være et problem. Urinrøret og klitoris ligger mer åpent, dette kan være veldig plagsomt i det daglige, men ennå mer plagsomt når man har samleie. Når kjønnsleppene blir mindre fylte beskytter de også dårligere både urinrøret og klitoris. Da kan samleiestillinger som ikke utsetter urinrørsutgangen for så mye mekanisk berøring hjelpe. Det er imidlertid for mange også nødvendig å bruke lokaltvirkende stikkpiller eller kremer.  Dette vil for mange gjøre sexlivet mer gledelig og ikke bare slitsomt. Når man blir eldre er det for en del et litt større tiltak å ha sex. Er slimhinnene i skjeden såre, så blir det kanskje en av faktorene som gjør at man ikke orker å ha samleie. Derfor er det en god ide å forebygge der man kan. 

4.Urinlekkasje er ikke uvanlig når man blir eldre. Musklene blir også litt dårligere når man har lave nivåer av østrogen. Det gjelder for så vidt hele kroppen, men i skjeden gir det seg utslag i at man ikke greier å holde på urinen like godt som før. Knipeøvelser vil hjelpe et godt stykke på vei, men noen vil kunne trenge medikamentell behandling. 

Rifter i skjeden og tynnere slimhinne generelt kan utgjøre en større fare for infeksjoner og sopp, som kan være plagsomt. Det kan  derfor være en god investering å holde slimhinnene i best mulig stand.

Ovesterin er et reseptfritt legemiddel som benyttes for å lindre symptomer i skjede ved overgangsalder, f.eks tørrhet og irritasjon. Legemidlet finnes som både krem og vagitorier, og benyttes til lokal behandling av plager i underlivet. Ovesterin fås kjøpt ved alle apotek.

Les mer her:

Ovesterin vaginalkrem 0,1% og vagitorier 0,5 mg er en vaginal hormonerstatningsbehandling som brukes til å lindre symptomer i skjeden, f.eks. tørrhet og irritasjon, som skyldes overgangsalder. Dosering: Til bruk i skjeden: 1 applikatordose krem eller 1 vagitorie hver kveld i maks. 4 uker, deretter reduseres dosen til f.eks. 1 applikatordose krem eller 1 vagitorie 2 kvelder i uka. Det kan ta dager og opptil uker før bedring merkes. Forsiktighetsregler: Skal ikke brukes dersom du er gravid, har eller har hatt brystkreft, østrogenfølsom kreft, uforklarlig underlivsblødning, fortykket livmorslimhinne, trombose, forstyrrelser i blodkoagulasjonen, leversykdom, porfyri, hjerteinfarkt, hjerneslag eller hjertekrampe. Kontakt lege dersom du ikke føler deg bedre etter 3-4 uker, får blødninger fra underlivet, oppdager tegn på blodpropp, samt regelmessig (minst en gang i året) for kontroll ved langvarig bruk. Undersøk brystene regelmessig.  Les pakningsvedlegget nøye før bruk. (Basert på pakningsvedlegg oppdatert 26.08.2019)

 

Kilder:
Mittunderliv.no https://www.mittunderliv.no/toerre-slimhinner/

 


 [NK1]Er dette kun i forhold til overgangsalder? I så fall bør nok det flettes inn ganske tidlig i dette avsnittet/punktet.

Søndag 28. mai, 2017
Om overgangsalderen

Kommentarer

Forumtråd Svar Siste svar  
Ingen kommentarer
Tilbake