Du er her: Artikler

Blomstrer med yoga

yoga+maihaugen_overgang 033
- Det er mange gode grunner til at jeg praktiserer yoga, en av dem er at det gir meg harmoni og balanse, sier Maria Ust.
Håret hennes skinner, øynene glitrer og huden gløder. Veltrente og smidige Maria Ust vet ikke om hun hadde sett så godt ut dersom hun ikke hadde drevet med yoga. Men hun har ikke tenkt å slutte for å finne det ut. Til det gir den eldgamle treningsformen og livsstilskonseptet henne alt for mye.

- Jeg begynte med yoga for ti år siden, og siden har jeg holdt på nesten daglig, forteller Maria Ust. Lillehammer-kvinnen jobber som laboratorieleder på Q-Meieriet i Gausdal, og kombinerer turnusjobbingen effektivt med et langt yogaprogram de ukene hun har seinvakt.

– Det høres kanskje mye ut for noen, men jeg har tid til det, også fordi jeg ikke har barn, og det gir meg så mye at jeg gjerne bruker et par timer daglig på både de fysiske yogaøvelsene, pusteteknikkene og meditasjon, forteller Maria. Hun mener det handler om prioritering, og at hun også har tid til et skikkelig yogaprogram fordi hun svært sjelden ser på TV.

Styrker og forebygger

 

 

 

Maria Ust har holdt alvorlige ryggproblemer i sjakk ved hjelp av regelmessig yogapraksis de siste ti årene.
Maria Ust henviser til en rekke forskningsrapporter om yogaens virkning på kropp og sinn når vi spør hva dette gir henne: - Blodsirkulasjonen øker, man får massert de indre organene og leddene styrkes, den styrker også ryggen og gjør den smidigere, man blir mindre stiv i kroppen. Dessuten merker jeg tydelig at det gir meg mer energi og overskudd. Hvis jeg er sliten en dag etter jobb og gjør yogaøvelser en times tid, er jeg mye mer opplagt etterpå enn om jeg hadde tatt en times hvil på sofaen, sier Maria.

Hun merker også at søvnkvaliteten hennes ble bedre etter at hun begynte med yoga, hun føler seg mer tilstede i øyeblikket, blir mindre stresset og opplever ofte en følelse av mer indre ro. – Det er vanskelig å sette ord på de mer subtile tingene som skjer når man driver med yoga. Dessuten er det slik at alt vil hele tiden endre seg, man vil ha perioder der man tror at dette er effekten av yoga, dette er utbyttet jeg får. Helt til man nesten umerkelig har kommet inn i nye faser der man opplever nye og andre positive effekter, smiler Maria.

Hun forsøker likevel å forklare noe som for henne har vært av svært positiv betydning: - Jeg merker at jeg blir mer i harmoni med mine nærmeste og arbeidskollegaer. Dette fordi persepsjonsevnen min også blir positivt påvirket under daglig utøvelse av yoga.

Jeg har, som folk flest, ikke alltid hatt et like godt forhold til mine foreldre. Jeg kom for eksempel lett i forsvar når jeg var sammen med dem. Nå opplever jeg en økt bevissthet på hvordan både de og jeg fungerer sammen, og har lettere for å tolke det som skjer på en mer positiv og riktigere måte enn før. Jeg greier bedre å forholde meg til nåsituasjonen under samværet i stedet for å trekke inn gamle problemer når vi er sammen, forteller hun. Dermed kommer hun inn i en god sirkel der hun får mer positive relasjoner til de hun har rundt seg, noe som igjen påvirker livskvaliteten generelt.

Hormoner i balanse

Vi spør hvorfor hun tror det er slik at yoga kan ha alle disse positive effektene både fysisk og psykisk: - Under utøvelsen av de fysiske yogaøvelsene, i mitt tilfelle den mest utbredte yogaformen Hatha Yoga, får man løst opp spenninger i kroppen. De har ofte satt seg i muskulaturen dersom man ikke fikk bearbeidet ulike følelser da de oppsto.

Dessuten påvirker yogaøvelsen hele kroppens kjertelsystem og kan gi et positivt løft for hormonbalansen. Jeg har faktisk sluppet å ta kunstige hormontilskudd fordi sykdomstilstanden med for liten østrogenproduksjon rettet seg etter at jeg begynte med yoga, forteller Maria fornøyd.

Hun gjør pusteøvelser også, der ulike teknikker hjelper lungene mer effektivt med å kvitte seg med avfallsstoffer. – Veldig mye av avfallsstoffene i kroppen blir fjernet gjennom pusten. Og jeg passer alltid på å gjøre øvelsene i et rom med masse frisk luft, eller aller helst ute. Dermed får jeg også tilført masse oksygen til hele kroppen gjennom innåndingen, og dette fører i sin tur til at blant annet sykdomsfremkallende elementer som virus og bakterier trives mye dårligere i min kropp. Dessuten er pust og følelser nært forbundet med hverandre.

Gjennom noen av øvelsene kommer jeg tett innpå gamle og fortrengte følelser som for eksempel sorg og sinne. Eller dagsaktuelle problemstillinger, sorger og konflikter, for den saks skyld. De kan slippe til og komme fram under en pusteøvelse, kanskje bare noen få øyeblikk, men det fører også til at jeg føler meg atskillig mer i balanse etterpå, forklarer Maria. Slik styrkes hele kroppens immunforsvar, mener hun.

Meditasjon

Meditasjon er også en viktig del av yoga, og opprinnelig ble de fysiske øvelsene utviklet for å forberede yogautøveren i å ha best mulig utbytte av en lang og stillesittende meditasjon, gjerne i lotusstillingen med korslagte ben. – Jeg merker en stor forskjell i sinnstilstanden dersom jeg også rekker å meditere før jeg reiser på jobb. Da kan jeg sitte og synge og tralle både i bilen og når jeg er inne på jobben, forteller Maria.

Hun opplever meditasjon som en måte å gå inn i et fredfylt rom, fritt for stress og krav, der hun bare kan være seg selv og slappe helt av. – Det gir en veldig god pause fra den aktive og utadvendte delen av hverdagslivet vi vanligvis befinner oss i, sier hun, og forteller at hun ved hjelp av meditasjon også opplever en behagelig følelse av å føle mer godhet og kjærlighet for de hun omgåes. Dessuten føles det som om hun kan ta med seg litt av den stillheten hun opplever under meditasjon inn i jobbesituasjonen og ut i samfunnet.

Art of Living

Maria Ust har lært yoga gjennom organisasjonen Art of Living. De arrangerer kurs en rekke steder i landet, og tilbyr et konsept som alle kan ha utbytte av, enten man er ung eller gammel, erfaren eller nybegynner, forteller hun. – Jeg har også hatt mye nytte av den gamle østlige filosofien på kursene til Art of Living. Denne kloke livskunnskapen er en viktig del av yogatradisjonen.

Fire - femtusen år gammel visdom om livet og menneskets åndelige utvikling har også gitt meg enormt mye. Kunnskapen har gitt meg hjelpemidler til hvordan jeg kan leve og fungere best mulig på alle måter, forteller Maria. Hun har selv påbegynt lærerutdanning i den verdensomspennende organisasjonen, og neste yogakurs for å lade opp batterier og koble grundig av fra hverdagen er allerede bestilt.

Denne gangen går turen til et yogasenter i Tyskland, der hun kommer til å møte yogaentusiaster fra mer enn 40 land. - Dette er en av de mange fordelene med å lære yoga gjennom Art of Living, for i tillegg til alt vi lærer og opplever på de ulike kursene, får vi også en spennende mulighet til å bli kjent med mennesker fra mange av de 140 landene der organisasjonen er etablert. Og det fine er at til tross for ulik kulturbakgrunn og ståsted, så er essensen av menneskets behov og ønsker likevel de samme.

- Egentlig er det hele veldig enkelt. Yoga handler om kunsten å leve og ha det godt både fysisk og psykisk i øyeblikket. Jeg synes stadig jeg kommer nærmere dette målet, avslutter Maria.
 

Først publisert 12.07.2007

Torsdag 8. mai, 2014
Sykdom | Helse og kosthold | Nyheter | Reise og fritid

Kommentarer

Forumtråd Svar Siste svar  
Ingen kommentarer
Tilbake