Du er her: Artikler

Soling kan redusere brystkreft

ScanStockPhoto_image_182104[1]
Når du soler deg produserer kroppen D-vitamin, som igjen beskytter mot brystkreft. Men soling øker faren for hudkreft - så det gjelder å bruke hodet.
Å være ute i sola aktiverer kroppens eget D-vitamin, og kan derfor beskytte kvinner mot brystkreft.

En helt ny studie nylig publisert i the American Journal of Epidemiology, viser at å sole seg kan være bra for kvinner med lys hud.

Reduksjon

Studien ble gjennomført i perioden 1995 til 2003 i San Francisco Bay Area. 1 788 kvinner med brystkreft og en kontrollgruppe på 2 129 kvinner som ikke hadde brystkreft, deltok. Forskere har lenge vært klar over at sollys kan redusere faren for å utvikle brystkreft. Men denne studien målte soleksponeringen på en helt ny måte.


Selvrapportering

Dr. Esther M. John fra the Northern California Cancer Center i Fremont ledet studien. Hun forteller at de målte pigmenteringen på pannen og på over- og underarmen hos kvinnene.
Siden sistnevnte blir sjelden utsatt for sollys, brukte de  forskjellen mellom over- og underarmen som et mål på tidligere soleksponering. Andre studier har stort sett basert seg på selvrapportering om hvor lenge deltakerne har solt seg. I tillegg tok de hudprøver av kvinnene i begge gruppene og fikk disse analysert.

 

Redusert risiko

Resultatet av studien viste at kvinnene som solte seg ofte, hadde redusert sin risiko for å utvikle brystkreft med 47 prosent. Men dette gjaldt bare kvinner med svært lys hud. Dr. Esther John sier i en kommentar at funnene kan komme av at kvinner med lys hud har større utbytte av å sole seg enn kvinner med mørk hud. – De har allerede naturlig mørkt pigment, og produserer derfor mindre vitamin D enn kvinner med lys hud.
Resultatet av denne studien kan gi oss ny informasjon om en rekke helseproblemer, men vi må gjøre flere undersøkelser på området før vi er helt sikre, sier hun.

 

Lite sol

Forskerne mener at folk flest i dag er klar over at overdreven soling og solforbrenning kan føre til hudkreft. Men de ønsker også å gjøre oppmerksom på at de som aldri utsetter seg for sollys, kan risikere å få mangel på vitamin D.
    – Siden dette vitaminet er viktig for å hindre at man utvikler bryst-, prostata- eller tarmkreft, bør de som ikke soler seg sørge for å få i seg vitamin D fra andre kilder som mat eller tilskudd, påpeker dr. John.

 

(Kilde: American Journal of Epidemiology)


 

 

Mandag 23. mai, 2011
Sykdom | Helse og kosthold | Nyheter

Kommentarer

Forumtråd Svar Siste svar  
Ingen kommentarer
Tilbake