Du er her: Artikler

Depresjoner kan føre til benskjørhet

Store depresjoner ser ut for å være en hittil ukjent risikofaktor som kan føre til osteoporose hos kvinner. Man har sett på både vekt og medisiner som faktorer i forhold til benskjørhet.

En helt ny studie publisert i the Archives of Internal Medicine, viser at lav benmasse er vanlig blant kvinner som har fått diagnosen alvorlig depresjon.


Forskjell

Forskerne oppdaget en meget tydelig forskjell da de sammenlignet kvinner som var i risikosonen for å utvikle benskjørhet fordi de røkte og hadde et redusert inntak av kalsium, med en gruppe kvinner som led av alvorlig depresjon.


Bentetthet

Forskerne sammenlignet benmasse, hormonell aktivitet og faktorer for ben-nydannelse i 89 kvinner med store depresjoner. Kontrollgruppa bestod av 44 kvinner som ikke hadde sykdommen. Samtlige kvinner var i alderen 21-45 år.


Lav benmasse

Hos kvinnene som led av alvorlig depresjon, hadde 17 prosent lav benmasse øverst i lårbenet, 15 prosent hadde lav benmasse i hofta, mens 20 prosent hadde lav benmasse  i korsryggen, sammenlignet med kvinnene i kontrollgruppa. Bare to prosent av kvinnene i kontrollgruppa hadde lav benmasse i lårbenet og i hofta. Mens ni prosent hadde lav benmasse i korsryggen.
    Bruk av antidepressiva så ikke ut for å spille noen rolle når det gjaldt forekomst av lav benmasse hos kvinner med alvorlig depresjon.


Vekt

Forskerne fant at vekt ikke hadde noe å si for benmassen hos kvinnene i undersøkelsen. Å være tynn øker tvert i mot risikoen for osteoporose, og kvinnene som led av depresjoner veide i gjennomsnitt fem kilo mer enn kontrollgruppen.


Tenårene viktig

Dr. Farideh Eskandari og hans team ved Case Western Reserve University i Cleveland, Ohio, sier at det er mulig at kvinner som lider av depresjoner faktisk aldri oppnår full benmasse. Det kan forklares med at full benmasse bygges mens jenter er i tenårene. Og kvinnene i undersøkelsen forteller at de hadde sin første depresjon mens de var i den alderen.


Risikofaktor

I USA lider omtrent 16 prosent av alle voksne kvinner av alvorlig depresjon. Forskerne frykter at så mange som fire millioner kvinner derfor står i fare for å utvikle benskjørhet uten at noen er klar over problemet.
    De foreslår derfor at diagnosen ’alvorlig depresjon’ skal bli godkjent som en risikofaktor når det gjelder utvikling av osteoporose hos yngre kvinner.

(Kilde: Archives of Internal Medicine, Nov.2007)

Torsdag 6. desember, 2012
Sykdom | Helse og kosthold

Kommentarer

Forumtråd Svar Siste svar  
Ingen kommentarer
Tilbake