Du er her: Artikler

Menn bør få barn mens de er unge

ScanStockPhoto_image_3468_small
Ny forskning viser at det er fornuftig - også for menn - å ikke vente for lenge med å bli fedre.
Nå viser det seg at også menn har en biologisk klokke. De bør derfor få barn mens arvestoffet er ungt og friskt.

I alle år har myten vært at det bare er kvinner som har en biologisk klokke, og som derfor må sørge for å få barn før naturen setter kroken på døra, det er ikke sant. 

IKKE FRISKE

Men nå viser det seg at også menn bør få barn mens de er relativt unge. Naturen gjør fortsatt sitt til at de kan bli far i relativt høy alder, men faren for sykdom hos barnet er mye større.
    Flere nye studier viser at menn som blir far når de er langt opp i 40-årene og eldre, risikerer å få barn med autisme, psykiske lidelser eller store fysiske defekter.

BIOLOGISK KLOKKE

Dr. Harry Fisch er til daglig direktør for the Male Reproductive Center ved New York-Presbyterian Hospital. Han har skrevet boka ’The Male Biological Clock’, hvor han påpeker at stadig flere studier viser tydelig at menn ikke bør vente for lenge med å få barn.
    Disse viser at menns evne til å produsere barn blir svekket når de blir eldre. Men forskerne er likevel uenige om hvor alvorlig problemet er. At kvinner bør få barn før de er 35 år, er imidlertid de aller fleste enige om. Jo eldre mødrene er, desto større er risikoen for å få barn som ikke er friske.

TA ANSVAR

Undersøkelser av menn som er over 40 eller 50 år, viser at de produserer færre sædceller. I tillegg har de mindre testosteron enn yngre menn, men kan fortsatt bli fedre.
    Pamela Madsen er direktør for the American Fertility Association, og mener at det nå er på tide at menn forstår at også de også har en biologisk klokke som de bør holde et våkent øye med: – Det dreier seg ikke lenger bare om kvinner; menn må også skjønne at det er viktig å sette barn til verden mens de selv ennå er unge. Alt i livet eldes, og hvorfor skulle det være slik at ikke det samme skjer med menns sperma?
 
ANALYSER

Analyser som er gjort av sæd fra friske menn, viser at den endrer seg etter som den blir eldre, og det oppstår feil i DNA-strukturen. Noen studier viser også at barn med eldre fedre har økt risiko for å få ulike former for kreft.
    Genetikere har lenge vært klar over at risikoen for å få barn med alvorlige defekter, øker med farens alder. Dvergvekst, nevrofibromatose, bindevevssykdommer og misdannelser i ansiktsskjelettet og i hender og føtter, er bare blant noen av de kjente sykdommene somforskerne mener kan skyldes dårlig sædkvalitet.

GENETIKK

Dr. Joe Leigh Simpson er president i the American College of Medical Genetics. Han påpeker at forskere lenge har  vært klar over at det fødes mange barn med nye mutasjoner, samtidig som stadig flere menn blir fedre i høy alder. Noen forskere mener at slike mutasjoner skjer fire til fem ganger oftere for fedre som er 45 år eller eldre, sammenlignet med menn som blir fedre i 20-års alderen.


AUTISME

En større studie ble gjort på en israelske database over mannlige soldater. Forskerne ville finne ut om det var en sammenheng mellom fars alder og antall barn med autisme og andre lignende sykdommer. De fant at fedre som hadde fått barn etter fylt 40 år, hadde nesten seks ganger større risiko for å få barn med autisme når man sammenlignet dem med fedre som fikk barn mens de var i 20-årene.

DOWNS SYNDROM

Dr. Fisch analyserte en stor database i New York. Han fant at risikoen for å få et barn med Downs syndrom økte når faren var eldre. Var moren i tillegg over 35 år, var risikoen enda større. Men farens alder så ikke ut  til å spille noen rolle hvis moren var yngre; yngre kvinner kan dermed se ut for å kunne kompensere for eldre menns problemer. Funnene viste at farens alder var en avgjørende faktor i 50 prosent av tilfellene  hvor barnet hadde Downs syndrom, selv om moren var over 40 år.

SVØMMER DÅRLIGERE

Flere forskningsrapporter viser at antall sædceller blir færre med alderen. De er ikke lenger like bevegelige og mister evnen til å svømme i en rett linje.
    Sammenlignet med kvinners biologiske klokke, som gjør at de ikke lenger kan få barn etter en viss alder, kommer endringene hos menn gradvis. Men også hos menn svekkes evnen til å produsere barn, selv om deres biologiske klokke går saktere.

SUNNE VANER

Dr. Fisch påpeker at trening og sunne vaner, kan gjøre sitt til at menn kan beholde sin fertilitet lenger. Han advarer derfor menn mot røyking, bruk av anabole steroider og varme bad – som kan være helt ødeleggende for deres reproduksjonsevne. – Mitt råd til menn som ønsker å bli far er kort og godt: din biologiske klokke tikker også. Få derfor barn mens du er ung.

Podcast "overgang og mye mer" om prevensjon og fertilitet etter fylte 40"

Onsdag 10. april, 2019
Mannens hjørne

Kommentarer

Forumtråd Svar Siste svar  
Ingen kommentarer
Tilbake