Du er her: Artikler

Hjertevarme Cuba

cuba
FESTIVALER: Det er mange festivaler på Cuba. Er du heldig, får du med deg ett av de mange, fargerike opptogene i Havanas gater.
Tropisk frodighet, kritthvite strender, vakker arkitektur, heftige rytmer og hjertevarme. Cuba har det alt, og mer. Du velger nok ikke Cuba som mål for en gourmetreise. Ei heller for shopping. Men reiser du til Cuba, er det en stor fare for at en del av hjertet ditt blir der.

Dette lille landet ved inngangen til Mexico-golfen har en fortid preget av undertrykkelse, slaveri, fattigdom, opprør og revolusjon. Så skulle du kanskje tro at du blir møtt med skepsis og fientlighet når du kommer hit som turist. Våre erfaringer er det motsatte.

 

 

Å se oksene spent for plogen i jordbruksdalen Viñalesdem er et imponerende syn, og bøndene er svært stolte av dem.
Varmen, gjestfriheten og generøsiteten hos den cubanske befolkningen går rett til hjerterøttene på oss litt stive og keitete nordboere. Og etter en tid merker du at den cubanske varmen smitter over. Du blir kanskje litt mer generøs, litt rausere til å gi av deg selv. Det er en opplevelse verd å ta med seg!

Heftige rytmer

Cuba er en etnisk mosaikk afrikansk, indiansk, europeisk og asiatisk kultur er smeltet sammen. Opprinnelig var dette øysamfunnet befolket av indianere. Europeiske kolonister har satt sitt tydelige preg på Cuba, ikke minst gjennom den spanske kulturen og arkitekturen. Afrikanske slaver brakte med seg sin kultur i både musikk, dans og i matveien. Det oppsto også på 1800-tallet et kinesisk miljø i hovedstaden. Dermed har man fått en svært broket og fargerik sammensetning av befolkningen, noe som gjenspeiles i alt fra matkultur til musikk. En fargerik, kulturell smeltedigel.

Levende musikk møter du nesten over alt. I gater og på restauranter, til og med på flyplassen, om du er heldig. Mange av musikerne har dette som sin viktigste inntektskilde, så vær raus med tipsingen…

 

 

Den flotte strandpromenaden Malecon er samlingsssted for badende ungdom, og voksne som vil prøve fiskelykken. Et tropisk regnskyll er ingen hindring.
De vanligste instrumentene er maracas, laget av frukten til güira-treet, bongotrommer med ku-skinn, gitar, kontrabass og tres, en liten gitar med tre par strenger. Andre rytmeinstrumenter dukker også opp, og ofte er det nok med to trepinner for å lage den suggererende rytmen i salsa, rumba (som kalles den kubanske musikkens afrikanske sjel), son og annen heftig, cubansk musikk.

Havana er obligatorisk

Når du drar til Cuba som turist, har du en mengde muligheter å velge i. Noen dager i hovedstaden Havana er obligatorisk. Denne falmede skjønnheten har hatt flere storhetsperioder, og restaureringsarbeidet som nå pågår viser gode resultater. Forfalne bygninger med avskallet maling reiser seg med ny stolthet.

Arkitekturen her er verdt turen i seg selv. Spanjolene som hersket her i kolonitiden, har satt sine tydelige spor. Barokkstil og nyklassisistiske bygninger, blandingsarkitektur og art deco preger den gamle delen av Havana.

En guidet tur rundt med hest og kjerre er en opplevelse, og vel verdt sine ”pesos convertible” (cubansk valuta for utlendinger, erstatter US dollar og har samme verdi). Forhandle om prisen på forhånd, og finn en kusk som har gode engelskkunnskaper, hvis du selv ikke behersker spansk!

I Havana finner du den berømte San Cristobal-katedralen med sin åpne plass og yrende folkeliv. Et besøk på revolusjonsmuseet er et must. Det holder til i diktator Batistas tidligere palass. I Havana finner du også markedene med instrumenter, klær, skinn og souvenirer (beregnet på turister, men en morsom og fargerik opplevelse), du kan spasere langs den berømte strandpromenaden Malecon, du lar deg underholde i verdensberømte Tropicana, nattklubben som utdanner sine egne, håndplukkede dansere. 

Du kan spise din middag i restauranten som var miljøet for kultfilmen ”Jordbær og sjokolade”, eller drikke din Bucanero (cubansk øl) og din daquiri (en coctail basert på rom) i miljøet til forfatteren Ernst Hemingway.

 

Edens hage og hvite strender

Badeferie har du alle muligheter til på Cuba. Det mest berømte feriestedet er Varadero, med kilometer på kilometer med kritthvite badestrender. Her finner du hoteller, restauranter, ”ferievillager”, barer, diskotek, butikker, kinoer og campingplasser, side om side med frodige grøntområder med kokospalmer og bougainvillea. Dette er imidlertid svært turistbaserte områder, og du får ikke oppleve det virkelige Cuba ved å legge turen bare hit.

Et besøk i byen Trinidad er absolutt å anbefale. Denne står, sammen med Havana, på UNESCOs liste over verdens kultur- og naturarv. Brosteinsbelagte gater og pastellfargede bygninger fra kolonitiden, vitner om at byen var et velstående sentrum for handel. (Hovedsakelig med sukker og slaver!)

Byen Viñales, i den vakre og fantastisk frodige dalen med sammen navn, er også verdt et besøk. Her har jordbruket alltid stått i sentrum, og i dag er dalen under statlig beskyttelse som eksempel på bosetning fra kolonitiden.

Dalen ligger som en edens hage, med sitt fruktbare sletteland i bunnen, oppstykket av kalksteinsformasjonene ”mogotes”. Her nede vokser tobakk, mais, kaffe, frukt og grønnsaker, og over hele dalen lyder farmernes rop til oksene, som drar plogen ute på åkrene. 

Det er lett å komme i kontakt med lokalbefolkningen, som er stolte av sin vakre dal, sine gårder, sine tobakksavlinger og sine husdyr. Du skal ikke se bort fra at du blir invitert inn på en kopp søt, sterk kaffe eller litt mango, ananas eller annen frukt. Er du heldig, får du en hjemmerullet sigar også!

Grotter

Flere steder kan du leie hest og dra på ridetur med lokal guide. Det er også fint å gå fotturer i Valle Viñales.

De store grottene i området er en ren lekkerbisken for alle med trang til å utforske huler. Cueva del Indio er en spektakulær opplevelse.

Her vandrer du innover i de opplyste gangene i fjellet, til du møter den underjordiske elven San Vicente. Deretter blir du fraktet med motorbåt gjennom hulegangene til du igjen ser dagens lys.

En annen grotte, Cueva de San Miguel, rommer en hule som en gang var tilfluktssted for rømte slaver. Her er det både et lite museum og en restaurant.

 

 

På Cuba møter du levende musikk på gatehjørner, restauranter, kanskje til og med på flyplassen. Kjøp med deg CDer hjem, så forlenger du reisen!
Maten på Cuba er, som alt annet, preget av at landet er en kulturell smeltedigel. Du kan få mye god og spennende mat her, men du må også være forberedt på at det kan være sparsommelig med tilbud på menyen. Bli ikke overrasket om du går på en flott restaurant og får tilbud om ”dagens” og ikke noe annet. Restaurantene deles inn i statlige (som har lov til å servere oksekjøtt) og privateide (paladares).

Du blir ikke ferdig med Cuba på en-to-tre. Her er det så mye spennende kultur og historie at du blir nødt til å gjøre en knallhard prioritering og velge hva du ønsker å se og oppleve. Til gjengjeld kan du få en opplevelse for livet.
 

FAKTA OM CUBA

Republikken Cuba er omgitt av Mexicogolfen, Atlanterhavet og Det karibiske hav. Landet har i overkant av 11 millioner innbyggere. 3 millioner av dem bor i hovedstaden Havana.
Kommunistisk republikk under Fidel Castro etter revolusjonen i 1959.
Hovednæring på Cuba er sukkerproduksjon, mineraler, sigarer, medisinproduksjon, landbruk og turisme.

Språk: Cubanere snakker spansk, noen kan også litt engelsk. Du kommer langt med engelsk og fingerspråk, men en spansk ordbok er nyttig bagasje.

Valuta: Cubanske ”pesos convertible” brukes av turister, tilsvarer 1 US dollar. Euro er grei reisevaluta. Veksling kan gjøres i banker og større hoteller.

Mat og drikke: I det cubanske kjøkkenet er ris og bønner de viktigste ingrediensene, og de vanligste rettene er basert på kjøtt. Fisk og skalldyr er sjeldnere. Kylling og svinekjøtt er hyppig brukt, mens oksekjøtt er forbeholdt de statlige restaurantene. Tropisk frukt og annerledes grønnsaker, som stekte bananer, gjør smaksopplevelsen spennende. Til maten drikker man cubansk øl, brus (gjerne cubansk) eller vin. Vin er imidlertid importvare, og derfor relativt dyrt. I baren er særlig cubansk rom en viktig ingrediens. Rom drikkes bar, eller serveres i coctailer som Daiqiri, Cuba Libre og Mojito. Vann fra springen bør ikke drikkes på Cuba. Kjøp vann på flaske.

Overnatting: Hoteller finnes i alle kategorier. Noen få er tilpasset funksjonshemmede. I hovedstaden og de store turiststedene er prisene på internasjonalt nivå. Ferielandsbyer finnes i tilknytning til de store badestedene. Her må du regne med å kjøpe en pakke der alt er inkludert, også måltider. Campingplasser finnes særlig nær kysten. Standarden varierer. Du kan også bo i private hjem, ”casas particulares”.  Hus som har tillatelse til å leie ut rom, har et eget symbol på døren.

Vaksiner: Hepatitt, tyfoidfeber, difteri og stivkrampe er de vanligste vaksinene.

Pass: Passet blir nøye gransket på Cuba. Forbered deg på lange immigrasjonskøer.

Visum: Turistvisum søker du om hos den cubanske ambassaden. Hvis du bruker reisebyrå, kan de gjøre det for deg.

Shopping: Sigarer og kaffe er sikre vinnere. Dessuten kan du handle musikkinstrumenter (trommer, rytmeinstrumenter, gitarer), en del helsekost og medisiner,  kunst og håndverk (skinn, strikking, hekling, keramikk og pappmache). På markedene finner du også malerier, noen riktig bra, andre er masseprodusert.

Sikkerhet: Cuba har relativt lite kriminalitet, og det føles trygt å gå både i Havanas gater og andre steder som nordisk turist. Men heng kameraet og vesken rundt halsen, og pass på bagasjen din.

Transport: Buss er et bra transportmiddel for lengre distanser på Cuba. Tog er også et alternativ, men holder ikke særlig høy standard. Det er også greit å reise med drosje. Hvis du skal langt bør du avtale prisen på forhånd. Unngå pirattaxiene, da disse ofte ikke har ulykkesforsikring. Avtal fast pris på forhånd, eller pass på at taksameteret blir brukt. I Havana finnes også rickshaw (sykkedrosje) eller ”cocotaxi”, en eggformet, gul scootertaxi. Hvis du har tålmodighet bør du også unne deg å reise med ”kamelbuss”, en lang leddbuss. Cubanere er flittige haikere, men det er ikke lov å ta opp utenlanske haikere.

Vær og temperatur: Bortsett fra orkansesongen september-november, og de varmeste periodene i juli-august, anbefales det å reise til Cuba året rundt. Gjennomsnittstemperaturen er på 22-28 grader for hele øya, noe varmere i øst enn i vest. Vær forberedt på korte, tropiske regnskyll.

Fredag 1. august, 2008
Reise og fritid

Kommentarer

Forumtråd Svar Siste svar  
Ingen kommentarer
Tilbake