Ekspertsvar

Grete: Jeg får ofte så vondt i skinnebeina når jeg går og løper at jeg ofte må stoppe. Dette er veldig plagsomt. Har du noen gode råd? Mvh. Grete
Treningsekspert Christine svarer: Hei Grete–
Skader og plager i forbindelse med trening er jo det vi ønsker oss minst når vi først er i gang. Man kan være disponert for enkelte ting, men ofte handler det om ”å være trent for å trene”. Dvs at man sørger for gradvis progresjon, variasjon i treningsformer, intensitet og underlag, sørger for styrketrening, restitusjon, gode sko osv. Mye løp og hopp på hardt underlag uten tilstrekkelig treningsgrunnlag, dårlig fottøy, for lite hvile og variasjon med mindre belastende aktiviteter er vanlige årsaker til beinhinnebetennelse. I tillegg kan noen trenge en innleggsåle for å korrigere en overpronasjon i foten (som faller for mye innover, slik at kneet også faller litt inn og man får en skjevbelastning). Jobbing med endret /forbedret teknikk, styrke og bevegelsesmønster ved hjelp av en fysioterapeut eller en dyktig trener kan også være viktig for å forebygge og/eller bli kvitt problemene. Noen få kan ha tranghet i hinnen som omgir leggmusklene og kan få for stort trykk som gir disse plagene. Det går an å undersøke hos en erfaren idrettslege, og kan evt korrigeres med en enkel operasjon. Men for de fleste handler det om å lytte til kroppen og sørge for allsidig aktivitet.
Nå vet ikke jeg hvor mye du går og løper eller om du har prøvd ut noen tiltak for å unngå irritasjon fra beinhinna. Første bud er å skaffe et par optimale sko mht støtdemping og evt pronasjonskontroll. Løplabbet og andre sportsbutikker som filmer løpesteget med video og kan teste ut ulike sko for å finne den som korrigere best, er gode steder å oppsøke. OM du har plagene nå bør du trene alternativt noen uker for å avlaste. Sykkel, svømming, styrketrening med vekter eller egen kropp, Pilates og annet som ikke belaster leggene er bra. Det kan også være lurt å tøye leggene både foran og bak. Evt noe behandling /råd/styrkeøvelser hos fysioterapeut. Deretter handler det om å starte pent med feks halvtimes gåturer på mykt underlag 2 g/uke, helst i skogen og minst mulig asfalt. Sykle de øvrige dagene. Etter hvert kan du jogge et par minutter, gå, gjenta osv slik at du kanskje totalt jogger 5 min en uke, 10 min den neste osv, og kjenner etter om du tåler det. Går det bra kan du øke til 3 gå- løpeturer på mykt underlag per uke, med en hviledag i mellom.
Lykke til og god bedring!