Ekspertsvar

Tone: Hei! Jeg er glad i å trene, men får lett beinhinnebetennelse. Har du noen tips til treningsformer som forbedrer kondisjon?
Treningsekspert Christine svarer: Hei Tone - Man skal ikke så høyt opp i puls for å få en positiv påvirkning av kondisjon dersom man er utrent. All aktivitet som tilsvarer anstrengelsen ved å gå raskt og energisk vil gi effekt i en startperiode, eller kan fungere som lett vedlikehold noen dager per uke. Helsemyndighetene anbefaler derfor minst 30 min daglig rask gange for å få helsegevinst av trening. For mer kondisjonseffekt, må man anstrenge seg mer.
Vektavlastede aktiviteter som sykling og svømming fungerer ofte bra når man skal redusere risikoen for beinhinnebetennelse. Skogsturer på mykt underlag i gode sko vil de fleste også tåle. Elliptisk maskin på treningssenter vil ofte være bra fordi det er vektbærende aktivitet, men uten støt som ved gange og løp. Mange vil også tåle godt å gå på ski. Det er aktiviteter med løp og hopp på hardt underlag som asfalt, eller ballspill som håndball og fotball med raske retningsendringer og start/stopp på harde flater i hall eller ute om vinteren når det er frost i bakken som ofte er verst med tanke på belastningsskader generelt, og beinhinne spesielt. Et godt treningsopplegg vil inneholde 3 kondisjonsøkter og 2-3 styrkeøkter per uke, gjerne satt sammen som halvparten av hver i hver økt. Pass på at det er en dags pause mellom kondisjonsøktene slik at beinhinna får fri mellom slagene. Prøv deg frem med for eksempel en fast spinning/sykkeltime per uke, en lang gåtur i skogen i helgen og evt en gå-joggetur, en step- eller Bosutime ila uka i tillegg til styrke. Da vil du få kondisjonseffekt med liten risiko for belastningsskader, og allsidig trening som er morsom og nyttig å drive med. Se også svaret til Grete under, for litt mer info om problematikken rundt beinhinnebetennelse.
God trening!