Spør Håvard om hormoner og hjertet ditt

Unknown-3
Dato
Tirsdag 25. august
Tid
21:00 - 22:00

Innsendte spørsmål

eva: En ting til; kan forkalkninger i hjertets årer forsvinne ved hjelp av "hjertevennlig" kosthold, eller kan vi bare forebygge ytterligere fortetninger? Hvis en ved CT får bekreftet at en har forkalkninger, er det noe å gjøre med det? Er det bedre å leve i "lykkelig uvitenhet" , og heller prøve å leve etter kjente sunnhetsprinsipper?
Håvard svarer: Dett var et vanskelig spørsmål, jeg tror jeg må svare generelt på: "Hjertevennlig" kosthold vil alltid være sundt unasett om om han forkalkninger i hjertets blodårer eller ikke. Sansynligheten for forkalkninger øker med økende alder. En påvist forkalkning ved CT kan føre til inngrep eller innsetning av nye medisiner hvis det kan påvises blodmangel i hjertet (reversibel ischemi).
Det er en medisinsk diskusjon i fagmiljøet om korrekt bruk av CT. Det er pågående studier om sceening - CT kan forlenge liv i USA, men man kan ikke bestandig slutte fra studier til den praktiske hverdag.
Man kan vel heller ikke alltid selv velge melom "lykkelig uvitenhet" eller kjente "sunnhetsprisipper", og jeg tror ikke det her finnes et korrekt svar som gjelder alle menesker. Den enkelte har frihet til å si ja eller nei, både til diagnostiske tester og all slags behandling.
Eva:
Hei. Er kolesterol på 6,4 for høyt for kvinne 48? Har ikke hatt mens på 8 mnd. Er det sammenheng? Er jeg dårligere beskyttet mot hjerteinfarkt nå enn når jeg fortsatt menstruerte? Har ingen andre overg.plager. Kol.har ikke vært over 6 før, men over 5.
Håvard svarer: Jeg pleier å si at det er forskjell på normalt kolesterol og optimal kolesterol-verdi, altså at det optimale er lavere enn det som er vanlig i den norske befolkning. Høyt kolesterol er en risikofaktor, og vanligvis ikke en sydom i seg selv. Sansynligvis har det ikke sammenheng med fravær av mens. Sansynligheten (risikoen) for hjerteinfarkt øker med økende alder, slik at sansynligheten for hjerteinfarkt er større nå enn for 1 år siden (hvis man skal bruke matematikk eller statistikk). Fravær av mens i seg selv, betyr ikke så mye, så vidt jeg vet.
32 år: Kan noen gang presse ut små dråper melk fra brystene.
Det er 1,5 år siden jeg slutta å amme. Hva kan være grun til dette
Håvard svarer: Dette er sansynligvis normalt. og har vel noe å gjøre med frigjøring av prolaktin -hormon ved stimulering. Hvis det samtidig kommer ut litt blod eller hvis du har uregelmessig menstruajson, bør du bli undresøkt av lege.
32 år: Hei.
Opplever til tide hjertebank....Som om hjertet hopper over et slag.
Bør jeg få dette undersøkt, eller er det normalt. Mener dette øker på i det jeg drikker mye kaffe eller alkohol
Håvard svarer: De fleste menesker opplever litt sterke hjerteslag eller hjertebank fra tid til annen. Sansynligvis er det en godartet tilstand du kan se an, også fordi du er en ung og sansynligvis helt frisk kvinne.
mette: Hei Håvard!

Kan hetetokter gi høyt blodtrykk og viceversa??
Håvard svarer: Det typiske er at blodtrykket stiger noen år etter menopausen. Blodtrykket har ikke en stabil verdi som høyde eller vekt, men går opp og ned hele tiden. Ved stress eller ubehag (som besøk på legekontorer eller hos tannlegen) vil ofte blodtrykket stige forbigående. At hetetokter gir vedvarende høyt blodtrykk (eller omvendt), har jeg ikke hørt om.
florense: Hvorfor er det ikke mer snakk om bioidentisk hormonbruk, innenfor skolemedisinen? Er der ikke nok forskningsmateriell vedr. dette? Er selv kvinne med pre menopause problemer, og ønsker ikke å bruke hormoner i utgangspunktet-ihvertfall ikke "hormonetterapere". Men når plagene blir store nok- blir alt vurdert, hva kan jeg som pasient kreve?
Håvard svarer: Dette var et litt vanskelig spørsmål for meg. Som skolemedisiner vil jeg helst bruke medisiner som står oppført i "Felleskatalogen" og som har vært gjennom en statlig godkjenning. Jeg foreslår du spør Dr. Rognlien eller Dr. Ullern om dette.