Ekspertsvar

Katrine: Hei Christine!
Jeg lurte på om treningseffekten blir noe annerledes når jeg går tur nå når det er kaldere ute enn når det er varmt i været? Jeg går ca en time hver dag tre dager i uken, mer på asfalt nå da det er glatt. Får litt vondt i føttene innimellom da, har du noen gode råd på hva slags sko som er gode å gå på asfalt og vinterføre?
Tusen takk for svar!
Treningsekspert Christine svarer: Hei -
OM du gåtrener likt sommer og vinter blir det ingen forskjell i treningseffekt. Sterk varme eller kulde kan imidlertid gjøre at man ikke kan trene like hardt eller orke like mye, men det er jo bare unntaksvis tilfellet her til lands.
Det som kan utgjøre en forskjell er om du går på asfalt om vinteren slik du skriver, og evt går i skog og mark om sommeren, samt hvor kupert terrenget er..? Mykt underlag er mer skånsomt for føttene og hele resten av kroppen, slik at sko med god støtdemping er mye viktigere om vinteren. Et par gode vintersko er altså en lur investering. OM asfaltrunden blir mer flat enn sommerløypa vil treningseffekten gå ned. For å komme opp i puls og for å styrke strekkapparatet i beina, er det nødvendig med motbakker - og å bruke dem aktivt. Det gås alt for mye tur uten treningseffekt. (men helseeffekt fås med moderat innsats i snakketempo) Selv en lang motbakke på 3-5min med høy intensitet så du blir skikkelig andpusten og kjenner at du tar i, vil gi økt effekt om du ellers går rolig. Det er nyttig å ha minst en dag av dine tre med en type intervaller eller motbakkedrag der du får opp intensiteten, samt å gå ulike turer med ulik utfordring. En times varighet, slik du gjør er bra! Men ha helst 10-15 min totalt ila turen en dag per uke der du tar i mer. Du vil merke forskjell.
For asfalt er sko med god støtdemping viktig. Lesten må også passe din fot. For å utnytte støtdemingen i skoen samt fotens egen støtpute under hælen, er det viktig at hælkappen sitter tett og behagelig. En løpesko er ofte best, selv om du kun skal gå. Evt en gåsko beregnet for bybruk og asfalt nå om vinteren. For å holde seg tørr og varm kan det være aktuelt med en Goretexsko, evt også en sko med pigger som gir godt feste når det er glatt. Det finnes flere ulike merker og typer (dog ikke så mange som "vanlige sko") til dette bruket. Altså løpesko i Goretex eller tilsvarende materialer og med/uten pigger. Ice Bug er et kjent merke her. Ellers har flere av de øvrige skoleverandørene en slik vintermodell. PÅ Løplabbet kan man også få pigget sine gamle løpesko. Oppsøk helst en faghandel der de kan sko og føtter, og prøv flere ulike par før du bestemmer deg. Husk plass til litt tykk sokk. Løplabbet har egen nettbutikk der kan du se hva slags modeller de anbefaler og fører. Om du ikke bor i nærheten kan det være noe å se etter i en sportsbutikk nær deg.

Fortsatt god vintervanding! Med nye sko..?!
Hilsen Christine