Ekspertsvar

Tone: Hei er 47 år har den siste tiden hatt problemer med hyppig blødninger,uro og deprisjon, har sterk mistanke om overgasgsalder? har mor som har hatt bryst kreft mest sansynelig av østrogen. lurer på om hva som er bra og ta?
Lege Bernt svarer: Overgangsalder skyldes østrogen mangel og kan godt starte med uregelmessige blødninger som hos deg. Uro, depresjon, irritabilitet, søvnvansker pga hetetokter og svetting er andre problemer som kan komme etter hvert. Går du til legen din kan du få bekreftet at du er i begynnende overgangsalder ved å ta blodprøver som da vil vise at du har høye nivåer av hypofyse hormonene FSH og LH.

Hvis din mor har hatt brystkreft som var østrogen følsom, bør du tenke deg ekstra godt om før du eventuelt begynner med hormoner for å dempe plagene. Bruk av østrogen i overgangsalder øker riskoen for brystkreft betydelig. Er det andre kvinner i familien med brystkreft bør dere utrede om det er arvelig disposisjon for brystkreft i familen.

Du er tidlig i overgangsalder, mitt beste råd for å redusere plagene fremover er å redusere stress belastning, legge forholdene til rette for regelmessig fysisk aktivitet, og god søvnkvalitet. Du bør spise regelmessig, mye grønnsaker, soya og andre bønner, mye bær og lite sukker og junk food. Får du hetetokter og mere plager kan du prøve soya produkter som femarell og Nutri5 eller gå å få akupunktur som også kan redusere plagene betydelig å hjelpe deg gjennom overgangsaldern.
Du finner mere om hva jeg anbefaller i en lang artikkel her på overgang.no