Ekspertsvar

HEIDI: Er du kjent med MACA Lepidium Meyenil?
Det er en rot fra Peru.Brukes mot energiløshet,hetetokter ,lav sexlyst .depresjon.
Min lege vil hi meg antidepressiva ,men jeg vil ikke begynne med det.Har lyst å prøve fra naturen først.Det verste er trøttheten og ikke sexlyst.Kan du undersøke litt om dette ?
Lege Bernt svarer: Jeg har aldri brukt eller foreskrevet Macarot eller Lepidium Meyenil, så jeg har ingen egenerfaring. Jeg har kun teoretisk kunnskap om denne planten som vokser i Andesfjellene helt opp til 3000 meter. Det er roten som brukes og den har tradisjonelt blitt brukt både som grønnsak og som medisinplante. Den er mest blitt brukt som et adaptogen på samme måte som ginseng og rosenrot, for å øke yteevne, gi mere energi og overskudd, bedre libido og fertilitet.

Litteraturen viser at den har mange ulike virkstoffer som kan påvirke både sentralnervesystemet og påvirke hormon balanse og hypofyse. Men det er ikke avklart sikkert hvilke virkestoffer som er viktigst og heller ikke hvordan de skal doseres. Effekten skal komme relativt raskt etter noen dager opptil en ukes bruk. Den skal angivelig øke sexlyst og libido både hos menn og kvinner, og så lang jeg har funnet ut har den lite bivirkninger og ser ut til å være trygg å bruke på samme måte som ginseng og rosenrot gir lite bivirkninger.

Hvis du ikke er deprimert, men sliter med tretthet og har lite sekslyst synes jeg du heller bør prøve denne Maca roten eller et standarisert ginseng produkt. Flere studier på ginseng viser god effekt på tretthet og redusert allmentilstand, og også bedring av libido. Jeg kan dessverre ikke anbefalle deg et godt Maca-rot preprat da jeg som sagt ikke har klinisk erfaring med bruk av denne roten.