Ekspertsvar

rick: hei Hva skal jeg bruke;har vært i overgangsalderen i ca 4 år ,uten nevneverdige problemer,Fik ny partner for ca 2 år siden,da startet det med gjenntagende kløe nedentil.Tørr skjede.har prøvd ovesterin,føler ikke at det hjelper så mye. Må jeg ha tilførsel av østrogen. partneren har av og til fått små sprekker på penis,kan det komme av at jeg har tørre slimhinner,kan det da bli en mekanisk gnissning.Må forøvrig nevne at min partner,nyli har fåå påvist diabetes 2. Hans lege mente at sprkkdannelsr på penis da ikke er uvanlig.Jeg ber han om å smøre penis med fuktighetskrem etter dusj.Hva kan jeg eller han gjøre annerledes,Han fikk forøvrig. Apolar med akvalin av sin lege.Men dette kan han vel ikke bruke etter vært samleie
Lege Bernt svarer: I overgangsalder redueres østrogennivået og da blir slimhindene i skjeden mindre frodige og det gir mere plager med tørrhet og sårhet ved samleie.

Lokal bruk av østrogener som krem eller vagitorier som du har prøvd med ovesterin er da vanlig behandling som oftest gir mindre tørrhet og mer frodige slimhinder. Hvis du ikke har tilstrekkelig effekt av ovesterin bør du sjekke at du har brukt det riktig. Du bør ta en stikkpille hver dag de første 3 ukene, deretter kan vedlikeholdsdose med 2 ganger i uken være nok.

Sprekker på penis kan komme av tørrhet og mekanisk irritasjon, som du sier. Derfor er det veldig viktig å bruke god tid til et rolig og behagelig forspill å gjøre alt som kan øke sexlysten, som igjen vil bedre fuktigheten i skjeden din før samleiet starter. Det er helt vanlig å bruke lokale østrogener som vagitorier i kombinasjon med ulike nøytrale glidemidler for å redusere irritasjon ved samleie. Hvis det er mye irritasjon og sårhet i skjeden og på penis kan dere jo også ha vært uheldige og fått en sopp infeksjon - be gynekologen din sjekke det neste gang.

Apolar er et gruppe 2 steroid og bør ikke brukes på penis over lengre tid fordi det vil gjøre at huden blir tynnere og mindre motstandsdyktig.