Bernt kan mye om urter og det du spiser

Unknown
Dato
Tirsdag 15. desember
Tid
20:00 - 21:00

Innsendte spørsmål

kreps: Gardnerella....finnes det noe som helst som hjelper mot dette? Har prøvd de reseptbelagte midlene flere ganger.
Bernt svarer: Gardnerella er en anaerob bakterie som gir gulhvit utflod med fiskeaktig lukt som ofte er skjenerende. Metronidazol eller flagyl eller lignende preparater, er det vi bruker i skolemedisinen. Garnerella er den vanligste årsaken til bakteriell vaginose og du kan også behandle den ved å bruke vagitorer med lactobasciller - som endrer flora i skjeden. Når du får mere melksyrebakterier i skjeden vil gardnerella trives dårligere - men det tar litt tid å få på plass en ny bakterieflora i skjede så du må være litt tålmodig.
soya: det står så mye bra om soya, men hvor i all verden får man kjøpt soyabønner på boks feks? har vært over alt.
Bernt svarer: Soyabønner får du kjøpt i helsekostbutikker eller i de fine innvandrer butikkene som har masse fine grøsnnsaker, urter og mange forskjelleige bønner. Har ikke sett hermetiske soyabønner i Norge, bare tørkede. Soyabønenr skal ligge i vann over natten eller noen timer før de kokes opp, de skal småkoke i 40-60 mnutter på svak varme da blir de best. Det går mye raskere å tilberede soya bønner hvis du har en trykk-koker.

Ny kokte søyabønner kan du tilberede som bønnestuing med olivenolje, finhakket rødløk, persille, el. purre. Vi l du ha en mere provencalsk variant kan du krydre med rosmarin, timian eller oregano og fennikel. Det blir en mere hott variant med hvitløk, ingefer og litt chilli. Du kan blande bønene med finhakket selleri, tomater eller andre grønnsaker. Soyabønner er også godt i supper og gryteretter. For å variere kan du kjøre opp soya og urter og olivnolje i en food prosessor - til en pasta - som kan brukes som garnityr til annen mat - det er krydderne som bestemmer smaken så du trenger litt trening og tålmodighet for å finne smakfulle blandinger og blandinger som har passe styrke.

Skal du bruke soya som mat mot overgangsalder plager - må du bruerk 50 -100g ferdikokte soyabønner daglig. Da må du lære og tilberede de variert - ellers går du lei - men det er verdt det for soya er et fantastisk næringsmiddel, med veldig god protein kvalitet, rikelig med umettede fettsyrer og fosfolipider, soya fiber som er gunstig for fordøyelsen og isoflavonoidene som er sterke antioksydanter og gir god østrogen effekt på sentral nervesystemet og hetetokter og på hjerte og kar og bienvev.

madonna: Har smertefull, brennende svie i skjeden ved samleie, og lurer på om dette er noe jeg må leve med resten av mitt liv? Er 55 år, mistet menstruasjon for to år siden og har moderate hetetokter.
Må jeg virkelig slutte å ha sex?? Glidekrem funker, men tar ikke bort smertene. Hjelp!
Bernt svarer: Brennende svie i skjeden har du nok pga av at slimhinnene er blitt tynnere og mere skjøre etter at du har mistet østrogen stimuleringen nå når du er over i menopausen.
Jeg er jo en ivrig talsmann for soya og akupunktur - begge deler kan du prøve og vil nok få en hvis lindrende effekt. Begge deler kan også hjelpe deg betydelig mot hetetoktene. Men hvis sviing og brenninger fremdeles er uutholdelige å ødelegger sex lysten, mp du gå til legen eller gynekologen din og få stikkpiller/vagitorier med østrogen og eventuelt kombinere det med østrogen krem lokalt.

Lokal østrogen behandling har lite bivrikninger - men god effekt på nettopp svie og tørrhet i skjeden som du sliter med. Stikkpillene skal vanligvis brukes 2 ganger i uken - får å opprettholde fuktigere og mere robuste og funkejonelle slimhinner i skjeden så du kan fortsette å nyde sexlivet etter overgangsalder. Det kan godt kombineres med glidekrem som du bruker før samleie.