Ekspertsvar

Trine: Har lest litt om bioidentiske hormoner., og synes det høres riktig ut Hvor kan man få tak i disse preparatene? Er de like gode?
Hvordan skal man vite hvor mye man trenger av hva? Har lest om progesteron, østrogen, testosteron og DHEA.
Lege Bernt svarer: Ja det er mulig å få østradiol og østriol som begge er bioidentisk østrogen fra leger i Norge. Faktisk, og det er kanskje overrakende for mange, så er mye av det som foreskrives av østrogener i Norge østradiol og østriol og altså bioidentisk.
Bioidentisk østrogen finer du i preparater som både piller, vagitorier, gel og plaster.
Motsatt er det meste av gestagenene, dvs hormoner med progesteron effekt syntetiske og ikke bioidentiske. Men legen din kan foreskrive bioidentisk progesteron på registrerings fritak eller magistrelt som progesteronkrem (les mer om dette i artikkel her på overgang om bioidentiske hormoner) som apotekene kan lage.

Både DHEA (Dihydroepiandosteron som er forstadium både for østrogen, progesteron og testosteron) og testosteron fås som bioidentiske hormoner på respt hos lege i ulike administrasjonsformer. DHEA kan gis som tabletter. De andre bioidentiske hormonene brukes mest lokalt som kremer, plaster fordi de i kroppen har realtivt kort halveringstid.

Bruk av bioidentiske hormoner ofte i små mengder er en egen terapi tradisjon for å regulere mer skånsomt hormonelle ubalanser og brukes av spesial trente leger. Justering av dose og valg av administrasjonsform og kombinasjon av hormoner bør gjøres i samarbeid med lege som er vant med å ta prøver og dosere bioidentiske hormoner. Det er bare noen få leger i Norge som jobber med dette, flere av legene våre på Balderklinikken gjør også dette.