Ellen kan mye om brystkreft

Unknown-1
Dato
Tirsdag 24. november
Tid
20:00 - 21:00

Innsendte spørsmål

anita: Hei
Har hatt lokalt tilbakefall, er det dårligere pronoser for dette enn om det hadde vært en ny brystkreft i det andre brystet,
ellen svarer: Et lokalt tilbakefall i brystet gir vanligvis ikke dårligere prognose enn en ny brystkreft i det andre brystet.
Hos helt unge kvinner kan situasjonen være litt annerledes da det oftere samtidig med det lokale tilbakefallet kan vise seg å være spredning til andre organ.

anonym: Hei!
Jeg er 54 år og har brukt hormoner i 7 år pga fryktelige hetetokter. Nå har legen min satt meg på noe som heter Eviana fordi det er det hormonpreparatet med lavest østrogeninnhold.
Er det gunstig med hensyn på brystkreft eller er det ingen forskjell?
ellen svarer: Det er dessverre slik at all bruk av østrogen øker risikoen for å utvikle brystkreft, også såkalte lavdosepreparat. På den annen side skjønner jeg veldig godt at du trenger effektiv behandling for det høres ut til at du er veldig plaget. Og i slike tilfelle er det jo bra at det finnes god behandling. Skrekken for brystkreft kan ikke ødelegge livskvaliteten din. Du bør få tatt årlig mammografi mens du bruker østrogen og helst ikke bruke det mer enn i 5 år, gjerne kortere.
Titti: Hei!
Dersom man er operert for brystkreft og har fått cellegift, stråling og hormonbehandling og er blitt "frisk" igjen. Hvor stor er da sjansen for at man får tilbakefall? Tar ikke cellegiften "livet" av alle kreftceller som måtte være der? Vil sjansen for å få tilbakefall da være like stor som en helt frisk person ville ha sjanse for å få brystkreft? Jeg gruer for de videre kontrollene og resultat av disse!
ellen svarer: Hei igjen!

Prognosen for brystkreftopererte har blitt veldig mye bedre de siste 10 årene. 90% av alle lever etter 5 år.

Selv om man har fått god kirurgisk behandling og tilleggsbehandling med cellegift, stråler og hormontabletter, så kan det komme tilbakefall. De fleste som får tilbakefall, får de i løpet av de to første årene etter operasjonen, men tilbakefall kan også komme mer enn 20 år etter behandling. Det betyr altså at cellegiften og annen behandling ikke alltid tar knekken på alle kreftceller. Det er slik at ikke all cellegift virker på alle kreftceller og vi vet ikke om den standard cellegiften vi vanligvis bruker, virkelig er effektiv på alle kreftceller.

Men konsentrer deg om at de aller, aller fleste overlever og at du er en av dem! De ovennevnte resultatene er basert på studier av kvinner som ble behandlet for mer enn 10 år siden og behandlingen har bare blitt bedre!

Det du selv kan gjøre for å redusere risikoen for tilbakefall, er at du holder stabil vekt, er fysisk aktiv og ikke drikker for mye alkohol.

Evt. tilbakefall oppdages oftest av kvinnen selv og sjelden i forbindelse med kontroller. Se på kontrollene som et sted hvor du får bekreftet at du er frisk!
Synnøve: Hei Ellen!
Jeg er 44 år. For ca 6 uker siden fjernet jeg en nesten 3cm stor kul fra det ene brystet mitt. Jeg har fått beskjed om at det var en celletype som het musinøse, ingen spredning til lymfeknuter, at den var 100% på østrogen og progesteron, men negativ på HER2. Jeg har nå startet på cellegiftkur.
Har du hørt om noen som ikke mister håret i forbindelse med cellegift?
Jeg har fått beskjed om at jeg sannsynligvis ikke hadde behøvd cellegift fordi musinøse celler er lite hissige, men at jeg må ha det for sikkerhets skyld og fordi kulen var stor?
Skulle gjerne sluppet dette!
Tusen takk for svar!
ellen svarer: Det stemmer at svulsten din ikke er spesielt hissig, men det er likevel helt klart at vi vil anbefale deg cellegiftbehandling. Det anbefaler vi alle som behandles for brystkreft så sant svulsten er over 1 cm og kvinnen er under ca. 55 år. Dette selv om det ikke er spredning til noen lymfeknuter i armhulen og svulsten har såkalte østrogenreceptorer og er HER2 negativ (alle er fordelaktige prognostiske faktorer).

Anbefalingene er basert på store internasjonale studier som viser gunstige resultater som følge av cellegiftbehandling. Cellegift virker best hos kvinner før overgangsalder, mens hos eldre kvinner er ofte hormontabletter vel så effektivt.

Ja, alle mister håret av den standard behandling brystkreftopererte får i dag. Se på det som en hjelp til at du skal forbli helt frisk! Lykke til!
borghjo: er en kvinne på 50 år ,har fått en liten klump i endetarmsåpningen
ikke vondt men ubehagelig ,kan dette være hermorider ?
hva bør jeg gjøre?
ellen svarer: Det kan godt være en hemorroide. I første omgang kan du observere og se om den endrer seg i forbindelse med at du har avføring, om den blør eller gjør vondt. Er du plaget med forstoppelse? Da er det større sannsynlighet for å utvikle hemorroider. Du kan også prøve hemorroidesalve eller stikkpliller dersom du tror det kan være hemorroider. Er du i tvil, bør du oppsøke fastlegen din slik at du kan få en sikker diagnose. Kreft i endetarmsåpningen kan forekomme og det er viktig å utelukke en slik årsak.