Ekspertsvar

Åsle-Marit: Hei Ellen-
Er du fortsatt i New York og hospiterer på sykehus der borte?
Har du fått noen nye inntrykk som du kan dele med oss på overgang??
Er behandlingen av kvinner som får brystkreft i USA anderledes enn i Norge?
Er det fokus på andre ting? Er oppbygging av nye bryst (rekontruksjon) viktigere der enn her?
Brystkreftekspert Ellen svarer: Hei på deg Åsle-Marit!

Jeg har vært en uke og hospitert på et av de største kreftsykehusene i USA, Memorial Sloan Kettering, i New York og kom hjem i morges!

Jeg kan med en gang si at utredning og behandling av brystkreftpasienter i Norge er helt på høyden, hvis ikke bedre, enn på Memorial. Sykehuset behandler 2500 nye brystkreftpasienter årlig (nesten like mange som i Norge per år). Det er et stort volum fordelt på 9 overleger som igjen betyr at hver kirurg får stor erfaring. Men de har ikke tid til såkalt tverrfaglige møter hvor hver pasient diskuteres med spesialister tilknyttet brystkreft (onkolog, kirurg, patolog, radiolog, sykepleier osv.). Sykehuset er et privat sykehus og alle pasientene har helseforsikring, gjerne via sin arbeidsgiver. Behandlingener i prinsippet lik i Norge og i USA, men kvinner i USA har nå i noen år dessverre hatt et stort ønske om å fjerne brystet på den siden kreften sitter, selv om det er en liten svulst, og samtidig også fjerne brystet på den andre siden og rekonstruere i samme operasjon med proteser. Dette er nokså store inngrep som tar flere timer. Kirurgene i USA er bekymret for denne trenden, men selv om de anbefaler pasientene å ikke gjøre dette store inngrepet, så ønsker veldig mange det. Det er helt klart ikke indisert av hensyn til risiko for tilbakefall. Jeg tror det kan ha noe med at pasientene kanskje ser en mulighet for å få to nye "fine" bryst betalt av forsikringsselskapet. Det er nemlig slik at Medicare betaler for inngrep også på den ikke syke siden fordi det er viktig at kvinnene ikke ser asymmetriske ut. Jeg hospiterte på verdens største kreftsykehus, MD Anderson i Texas, for et par år siden og forholdene var helt like der. Jeg synes dette er en gedigen ressurssløsing og er bekymret for at pasienter med forsikring i ryggen kan komme og kreve inngrep de ikke har forutsetninger for å kjenne rekkevidden av. De aller fleste proteser må skiftes innen 10 år og stadig nye inngrep, følelse av fremmedlegeme osv. bidrar til at mange kvinner i etterkant av inngrepene ikke er fornøyde likevel.

Ellers deltok jeg på et sykkelløp på 72 km gjennom Manhattan, Central Park og bydelene rundt sist søndag. 32000 syklister deltok og avenyer, broer og motorveier var avstengt for oss. Det var en ypperlig måte å se New York på. jeg kan komme tilbake med mer info, erfaringer og bilder senere dersom det er interesse for det.

Med god dollarkurs sett med våre øyne, så ble det mye å bære på hjemover...