Ekspertsvar

Randi: Har endel spørsmål ang overgangsalderen som jeg håper å få svar på fra dere.

Trumfet igjennom å få tatt blodprøver hos min fastlege for å få vite hormonverdiene mine.
Ringte så min lege for å få vite resultatene av disse og fikk så vite at de var normale utifra min alder.
Jeg ville ha en kopi av testen og den viste så:
S-FSH 96.8 IU/I
S-LH 48.1 IU/I
S-Østradiol 0.06 nmol/l
S-Progesteron 1.1 nmol/l
S-Testosteron 0.9 nmol/l

Jeg er født i november 1960 og mistet menstrausjonen for 2 år siden.
Jeg føler meg nedstemt,trett,mistet sexlyst og humør.
Jeg fikk resept på Livial fra gynekologen men er redd for å starte på disse. Gikk et par mnd på Vagifem,men sluttet da jeg ikke følte de gjorde meg godt på psyken,jeg reagerte også depresivt på p.piller da jeg var ung og kunne heller ikke bruke det til prevansjon,kun minipillere som inneholdt gestagen.


Har lest endel om" Womens Care" som kjøpes på helsekost.
Progesteronkremen som har hjulpet så mange... Er dette et alternativ for meg eller er progesteronkremen
på resept fra legen mer effektiv?
Vet ikke hva jeg skal gjøre . Synest det er merkelig at min lege ikke tar det på alvor at jeg trenger noe.... Har sjekka på nettet at mine h.verdier må være langt under normalen eller hva?
Jeg kjenner meg selv best og vil gjerne ha livet mitt tilbake.

Er veldig innteressert i å få vite hva mine hormonverdier egentlig bør være og hva jeg evnt må ha tilskudd av?

Venter spent på svar.

Med vennlig hilsen fortvilet
Randi
Lege Bernt svarer: Blodprøvesvarene, først og fremst de høye FSH og LH verdiene viser at du er i overgangsalder. Du er født i 1960, omkring 51 år og mistet menstruasjonen for 2 år siden og har nedsatt sexlyst, trett, nedstemthet som er vanlige overgagnsalderplager. Gjennomsnittskvinnen går i overgangsalder 51 år, så legen din har jo rett i at prøvene er normale for din alder.

Vagifem vagitorier eller vaginaltabletter er østrogen til lokal bruk i skjeden for redusere østrogen mangelsymptomer, motvirke tørrehet og mange vil føle det hjelper på sexualfunksjonen. Min erfaring er at det gir lite bivirkninger men noen kan nok reagere som deg, selv om Vagifem inneholder bioidentisk østrogen.

Livial er en såkalt SERM (selective estrogen reseptor modulator), den binder seg til østrogen reseptorene og brukes ved østrogen mangel symptomer i overgangsalder blant annet for å forebygge beinskjørhet. Det er et syntetisk steroid med østrogen, progesteron og testosteron effekt, Livial er ikke bioidentisk, men syntetisk og de ulike metabolittene gir både østrogen, progesteron og testosteron effekt og brukes for å redusere symptomer og plager som oppstår i overgagnsalder. Ut i fra de erfaringen du har skjønner jeg din skepsis mot å oppstarte Livial.

Womens Care er en krem som inneholder naturlig progesteron fra jamsrot, det er nok noen som har lett symptomdemping av denne kremen. Min erfaring er at den kan ha lett lindrende virkning hos noen med lette plager. Progesteronkrem , med bioidentisk progesteron som kan fås på resept fra lege og som lages på apotek har også lett lindrende effekt hos noen, men den har nok noe bedre effekt enn jamsrot progesteron. Det er lite bivirkninger ved bruk av progesteronkrem, men problemet er at progesteronet brytes raskt ned og har kort virkningstid. Begge disse progesteronkremene kan du trygt bruke hvis de gir deg effekt, vil ikke forvente at de gir bivirkninger.

Hvis du prøver dette først og ikke har tilstrekkelig effekt, kan du eventuelt i tillegg prøve akupunktur en periode eller Femarell som er et fytoøstrogen preparat bassert på soya som i flere studier viser god dempende effekt på en rekke overgangsalderplager.

Vil vel regne med at en kombinasjon av det som er nevnt over vil gi deg tilstrekkelig effekt. Hvis ikke må du prøve små mengder bioidentisk østrogen som plaster i tillegg, eller prøve vagifem på nytt i kombinasjon med progesteronkrem.

En rekke andre naturstoffer kan gi mere energi og redusere depresjon i overgangsalder, se mere om det i en egen artikkel jeg har skrevet her på overgang.no.