Christine kan mye om bevegelse

Dato
Tirsdag 8. desember
Tid
20:00 - 21:00

Innsendte spørsmål

Christine Thune: Får du det ikke til sier du? Til neste år, men ikke nå? Mange av oss har en rørende tillit til hva neste år vil bringe av gode oppturer, muligheter og selvdisiplin til å nå våre mål. Håp, forventning og troen på et fremgangsrikt og bedre neste år er selvsagt viktig å ha med seg. Samtidg er det sjelden det blir enklere eller lettere med årene og årsskiftene - så det er ingen grunn til å utsette å ta vare på kroppen, helsa, kondisen, musklene, utseende og overskuddet. Men det er all grunn til å starte nå. Da blir det jo mye enklere å bare fortsette neste år..!

Men til trøst for alle som faktisk ikke kommer til å trene noe mer, puste dypere, eller gjøre andre førjulsgrep for egen overlevelse; Det er ikke hva du gjør mellom jul og nyttår som teller mest. Men hva du gjør mellom nyttår - og jul...!

Forsatt god advent! Og lykke til med alt:-)
Kristine: Hei Christine,

Jeg er egentlig ikke noe glad i fysisk aktivitet, har aldri vært det - men innser selvfølgelig at det er nødvendig å holde skrotten i bevegelse.

Hvis jeg sier at min forutsetning er å få et treningsopplegg som handler om å spasere. Jeg vil ikke løpe, jogge, hoppe, danse - men kan godt tenke meg å gå. Gjerne hver dag.


Hva er da det optimale? Skal jeg gå til jeg er varm i 15-20 minutter, og så veksle mellom fort og sakte? Hvilken rolle spiller det om det er oppover eller nedover eller bortover osv. Hvor lenge må jeg gå for at det skal monne så mye at det kan bidra til vektreduksjon.

Dette er sikkert et merkelig spørsmål for deg, for de fleste som kommer til treningssentre er motivert for å holde på med apparater eller gruppegrier. Jeg er sta og vil ikke - men jeg liker naturen og jeg kunne tenke meg å gå meg i form.

Christine Thune svarer: Hei CET: Dette spørsmålet er ikke det minste merkelig. Tvert imot. Jeg vet at svært m,ange tenker som deg. Og det er nettopp slike utfordringer og spørsmål jeg steller mest med når jeg er ute og holder foredrag i bedrifter, kommer med råd og innspill i medier osv.

Å gå hver dag er helsefremmende og meget bra. Går du raskt, øker og varierer turens lengde - og går i kuppert terreng, vil formen bli mye, mye bedre også!

Helsemyndighetene anbefaler 30 min rask gange daglig, noe som tilsvarer ca 150 kcal i snitt. Men går du raskt kan du forbrenne mer. Og når formen og farten øker, vil også forbrenningen øke parallelt. For å holde vekten over tid og evt gå noe ned i vekt, anbefales 60 min daglig. Dersom man er overvektig og skal gjøre en real innsats for å redusere vekten anbefalinges 90 minutter.

WHO anbefaler 10.000 skritt om dagen. Det tar fort minst en time for de fleste. En SKRITT TELLER vil øke motivasjonen og gi klare mål på utført gå-trim. En enkel pulsklokke - se www.pulskolle.no - måler bla puls og kaloriforbruk, og kan også være en motivator til økt aktivitet og bevissthet rundt intensitetsstyring.

10 min rolig gange med gradvis økende tempo er en bra start. Tenk på god teknikk; Sving armene naturlig diagonalt, lang ut og skyv fra over tåballen. Dette gir deg økt beinstyrke og bedre fart og tempo, er løsgjørende for nakke og skuldre - og mer mage og ryggmuskulatur kobles inn.

Mange motbakker hvor du holder farten og fraskyvet gir ytterligere beinstryke, intensitetsøkning og utbytte! Finn gjerne en motbakke som tar minst 2 minutter - gjerne 4-5 min å gå opp, og repeter mange ganger. OM du klarer å legge inn intervaller / pulstopper som totalt varer i ca 12 - 20 minutter, med roligere partier innimellom, vil utbyttet øke vesentlig. Da holder det ikke å flanere på asfalten - da må det motbakker til. Det er som kjent i motbakke man blir sterk. Gå raskt eller måløp ned bakken igjen. Du er ikke "rar" som tar bakken igjen og igjen - du trener bare enkelt og smart. Du bør altså gå deg svett og anpusten, men likevel er dette innenfor comfort-sone.

Bruk av gåstaver med riktig teknikk gir økt intensitet og forbrenning. Flere muskler i overkroppen settes i arbeid, og pulsen kan bli like høy i motbakkene som ved jogging. Med riktig teknikk menes bla at staven settes ned i ca 45 graders vinkel ved siden av fremre fot - og at man virkelig skyver ned i bakken, strekker ut armen bak og slipper grepet om staven mellom hvert steg. Skal du slippe med hånden, krever det staver med "hanske-grep", ikke bare en løkke. Også for stavgang anbefaler jeg intervaller i en motbakke i 12 - 20 min relativt hardt og anpustent minst to av øktene i uka. Da får du fremgang.

VARIASJON er et nøkkelord for å fysisk fremgang og for å beholde eller øke motivasjonen. Gå derfor ikke samme turen hver gang. Ha et par kortløyper der du går 15 min hjemmefra og deretter 15 min hjem, totalt en halvtime. Finn en lang og variert løype på ca en time, og ha en særlig kuppert variant der du kan gå bakkeintervaller og trene i ca 45-75 min. Rullerer du på disse tre modellene, vil du også gå gradvis ned i vekt over tid.

Men best effekt på VEKTEN får du ved å kombinere økt aktivitet, men noe redusert /endret kaloriinntak. Reduser sukker og fett og lyst brød - og velg mer av grovt, grønt og magert for å få fart på forbrenningen og holde deg mett lenger.

GOR TUR OG LYKKE TIL!!

Christine:-)

Christine Thune: GOD FØRJULSKVELD! Noen som trenger råd om spreke julegaver til seg selv eller andre...?

SPREKE JULEGAVER ER BLANT DE BESTE GAVENE DU KAN GI OG FÅ.

Noen som har tips om smarte, helsefremmende, morsomme julegaver i ulike pris - og aktivitetsklasser..? Det finnes gode alternativer som passer alle aldre, kropper og formnivåer.

I denne søte juletid kan det nok hende de fleste akkurat nå er opptatt med nettopp gaver, og mange andre tradisjonelle gjøremål. Er desember også synonymt med innspurt på jobben, og forventninger om å kunne nyte forberedelsene og bygge opp en passe dose juleglød- og overskudd, er det godt mulig at sødmen ikke er den mest fremtredende smaken av advent.
Da gjelder det å forsøke å velge ut hva man vil ta seg ut på og med. Og et sikkert og virkningsfullt stalltips er selvsagt å sørge for å få nok bevegelse. All slags bevegelse:-) Sørg for å ta deg ut fysisk, så slipper stresset taket en stund - og du bevarer overskuddet bedre!

Jo mer som kreves av oss og jo mer presset vi føler oss - desto viktigere er det jevne påfyllet av fysisk aktivitet. Det reduserer stresshormonene, lader batteriene og gir opplevelse av mestring og glede. Ta derfor beina fatt og gå eller løp deg en frisk tur - få klarnet hjernen og kom tilbake med mer kraft til å ta fatt på oppgavene. Det er ikke for ingenting vi kaller det julestri... Men vi trenger ikke gjøre det mer stritt enn nødvendig. Sett av litt tid til å gjøre ingen ting, til å høre på julemusikk, skrive kort eller pakke gaver mens du faktisk puster rolig og med magen. Fordi du nylig har vært anpusten, varm og passe fysisk sliten. Det er starten på den beste avspenningen du kan få. Tren - pust og hvil :-)