Åsle-Marit kan mye om overgangsalderen

Unknown-2
Dato
Torsdag 28. januar
Tid
21:00 - 22:00

Innsendte spørsmål

beam: Hei, jeg er en kvinne på 42 år som for to år siden fikk påvist tidlig menopaus. Jeg har tidvis hetetokter men de varer ikke lenger en 20-30 sekunder. Jeg kan kjenne når de kommer og kan nesten ved å gå ut i kjøligere luft kontrollere dem. Jeg har flest tilfeller om natten og våkner ofte av at jeg må lette på dynen, for så å ta den på igjen etter en liten stund. Da blir jeg kald og bruker lang tid på å oppnå normal temperatur i kroppen. Min mor kom også tidlig i overgangsalderen. Jeg hadde den første hetetokten da jeg var 37 med nesten 1 år mellom hver til jeg ble 41, men nå har nå har jeg hatt hetetokter siden nyttår. Jeg har hatt regelmessig menstruasjon. Jeg plages ikke stort, (men tidvis ekstremt varm), og dersom dette er det jeg får av plager kan jeg leve med det, men er det slik at en bør få tilførsel av hormoner for å styrke kroppen for benkjørhet/hjerte/kar? eller kan man leve uten?
åsle-Marit svarer: Hei!

Har du fremdeles menstrusjoner, så er du ikke i endelig overgangsalder og har fremdeles noe strogenproduksjon.
Du må ikke ta østrogen hvis nattesvetten og hetetoktene er til å leve med, og du ikke mister mensen før 45. Husk at skjelettet også trenger kalk og D-vitamin og at trening med styrke og balanseøvsler også er viktig for skjelettet. Og at kost, trening og vektkontroll er grunnleggende for å forebygge hjerte-karsykdom.
Disse tingene forandrer seg ikke over natten- se hvordan 2010 arter seg. Øtsrogentilskudd løper ikke fra deg enda.
pat: Hei jeg er en jente/dame på 39år som fikk vite for et år siden at jeg er i overgangsalder. Jeg har ikke noe plager men jeg har ofte humørsving/sinna, er det noe som kan hjelpe mot dette?Jeg bruker ingen medisiner.
hilsen pat
åsle-Marit svarer: Hei!

Når du kommer i overgangsalder så tidlig som 39 år, så anbefales det vanligvis at du bruker østrogen hvis det ikke er kontraindikasjoner som familiær blodpropptendens eller brystkreftrisiko. Dette for beskyttelse for hjerte-karsykdom og benskjørhet. Det vil også oftest ha en positiv innvirkning på humøret.
Jeg har ingen erfaring med alternativ medisin og humørpåvirkning, men sannsynligvis kan også dette virke dempende på humørendringer som mange merker i forbindelse med overgangsalder.
anja: jeg spontanaborterte 20. nov. og ble gravid igjen rett etterpå.i begynnelsen av desember. 20,januar spontanaborterte jeg på nytt. jeg vil gjerne prøve igjen med en gang, altså neste eggløsning.vet at de fleste anbefaler å vente en syklus-blir ikke slimhinnen fornyet ved spontanabortene? er det kun menstruasjonsblødning som gjør dette? Jeg har ikke hatt mensen siden slutten av oktoberog jeg opererte bort en godartet cyste ved venstre eggstokk jan. i fjor og de oppdaget noe endometriose ve.eggstokk. Jeg har blitt gravid med en gang vi forsøkte.
Jeg har så lyst tilå prøve å bli gravid nå men er det skadelig eller at det er større sjanse for ny spontanabort så venter jeg heller. Men håper på å kunne prøve på nytt nå før menstruasjon. Hva mener du?
åsle-Marit svarer: Hei igjen!

Man anbefaler at man venter til at man har hatt en normal mens, men så vidt jeg vet er det ikke noe stort forskningsmessig grunnlag for dette.
Man kan tenke seg at forholdene inne i livmoren vil roe seg ned hvis man har en mens. Og det er letter å beregne svangerskapets lengde etter at man har hatt en mens etter en spontanabort. Så hvis du har hatt 2 spontanaborter på rappen, ville jeg vel la det gå en mens før jeg forsøkte igjen.
anca: Hei!
Jeg er 47 år og hlar kjent at kroppen har endret seg i løpet av det siste året. Jeg har hatt litt mensen iblant, men uregelmessig og til gjengjeld ganske langvarig, opp til 14 dager. Har hormonspiral (3.år)
Jeg sliter litt med ganske heftige hetetokter mange ganger daglig og særlig om natten. Natestider våkner jeg gjerne hver gang de setter in og kan da være våken i 20 min til 1/2 time. Flere såne våkeperioder tærer på energien på dagen.
Jeg har ikke lyst å ta østrogen, og har blitt anbefalt tilskudd av naturlig progesteron. Jeg leser på overgang.no om mange annonserte produkter, har fått anbefalt activelle av en veninne - men er det østrogen? Jeg har en sånn muskelknute i livmoren, og forsto av et forum her at det var grunn til å unngå østrogenpreparater?
Finnes det naturpreparater å anbefale eller vitaminer jeg bør ta jevnlig fremover? Tar for tiden B6 og E vitamin.
Jeg ønsker jo å dempe ubehaget med hetetokter som har det med å velge upassende tidspunkter å sette inn, jeg vil gjerne ha energi og humør slik jeg pleier. jeg trener flere ganger i uken og spiser sunt ellers.
Vennlig hilsen Anca
åsle-Marit svarer: Hormonspiralen inneholder et syntetisk progesteron, slik at det å ta progesteron som du er blitt anbefalt, vil være " smør på flesk". Activelle som du skriver om, inneholder østrogen pluss et syntetisk progesteronpreparat, så det er heller ikke noe for deg. Når du har begynt å få nattesvette og hetetokter, så er det symptomer på østrogenmangel.
Det kan du ta enten i tablettform eller plasterform. Du trenger ikke noe annet tilskudd av progesteron så lenge du har din hormonspiral. Kombinasjonen av østrogen og hormonspiral er en gunstig kombinasjon og det er lett å justere østrogendosen etter det du trenger for å lindre unehaget ditt.
Du kan godt ta østrogen, selv om du har en muskelknute i livmoren. Den må da bare følges mhp størrelse, fordi når du tar østrogener, så vil den ikke skrumpe slik den ellers gjør når overgangslderen kommer.
Du kan også godt prøve andre naturpreparater for hetetokter først- f.eks soyapreparater som har en østrogenliknende virkning.
Merete: Hei!
Jeg har vært hos legen min og fått konstatert at jeg er i overgangsalderen (er 54 år) Jeg har ingen plager :-) er det likevel noen forholdsregler jeg bør ta ? Det er mye snakk om østrogen m.m men er det nødvendig? Jeg er så avslappet til denne "overgangen" at jeg lurer på om det er noe jeg BØR tenke på mht min helse ? Har lite lyst å bli etterpåklok ?
åsle-Marit svarer: Overgangslder er ingen sykdom. Det er slutt på den fertile delen av livet og trenger ingen medikamentell behandling hvis du ellers er frisk og av frisk slekt.
For din fremtidige helse, er det mye viktigere å tenke på vektkontroll, kost og trening.
mia: Hei.
Jeg kom i overgangsalder når jeg var 38 år. Er nå snart 45.
Kan ikke bruke noe pga. mange slag/hjertefeil i familien. Arvlig forhøyet kolestrol og lett forhøyet blodtrykk. Det går greit.
Men, så var det det med trening og hva som er å fysisk aktivitet.
Jeg har full jobb med renhold 7,5 t * 5 dager. Oppe 4.30 om morgenen, ute med hunden og forer andre dyr. Inn til frokost og reiser så på jobb 1 time unna. Innen jeg er hjemme igjen har det gått 12 timer, da skal en gjerne ha lage middag, ut med hunden, fore dyra, husarbeid.. og skal jo sove 7-8 timer å. Døgnet får for lite timer.
Får ikke trent, jeg går tur med hunden 1 til 1,5 time på dag. Men stresser ikke da, går pent og rolig for å stresse ned. Vil det da si at jeg ikke er fysisk aktiv når jeg ikke blir veldig anpusten og svett/varm.
Burde jo bekymre meg, men jeg syns nå jeg leer meg siden jobben min er fysisk aktiv og jeg går turer/leker med hunden hver dag.
Teller ikke det som fysisk aktivitet? Alle maser jo om bli svett/anpusten/sliten? 12 timer borte hverdag i forbindelse med jobben, sover 7-8 timer. Er ikke mange timer til trene her.
Hilsen ei med dårlig samvittighet og dårlig tid.
åsle-Marit svarer: Hei igjen!

Snakk med Christine og få gode råd. Jeg har hørt at man bør trene 3 ganger hver uke ihvertfall 30 minutter og helst bli andpusten. Styrketrening er også viktig.
Jeg skjønner at det er vanskelig å få til trening med det livet du har.
sella: Jeg er 54 år og hadde min siste ordinære mens i oktober 2008, altså snart 1,5 år siden. Ingen blødninger eller utflod til nå, slik at jeg regnet med at jeg var ferdig med overgangsalderen. Men for ca 3 uker siden begynte jeg å bli typisk premenstruell. Ømme bryster, kløe i underlivet ( dette var noe som hadde vært typisk for meg 3 -4 dager før mens også tidligere) og generell oppblåsthet. Altså jeg følte på meg at noe var i gjære. Og ganske riktig, det kom en sparsom
blødning som varte noen dager. Kløen gikk bort og også de andre
symtomene, så jeg regner med at dette har vært noen hormonelle
rester ? Blødningene er opphørt igjen nå og alt er tilbake til normalen.
Hører jo at en skal kontakte lege ved blødning over 1 år etter siste mens, men dette betrakter jeg som en slags mens og synes egentlig det er unødvendig å gå til lege. Er ellers frisk.Må ta med at jeg alltid, hele livet, har hatt perioder hvor jeg kunne ha gått i flere mnd uten mens, men for det meste har den vært regelmessig.
åsle-Marit svarer: Hei igjen!

Det kan godt ha vært en normal mens. Eggstokkene kan av og til ha slike "stunt" etter at man tror man har kommet i overgangsalder. Det er ikke alltid slik at hormonproduskjonene skrues av som en knapp,
Den viktige inforamsjonen her, er at du følte deg premenstruell før det kom en mens- dvs du følte at du var i en vanlig cyklus.
Hvis du velger ikke å gå til lege for en sjekk nå, gjør det hvis det kommer tilbake.
Jankene: Håravfall

Hei=)

Jeg har tidligere skrevet til deg angående bruk av Levonova hormonspiral og håravfall, der du svarte at håravfall er en kjent, men ikke vanlig bivirkning, og du anbefalte meg å fjerne den.

Det gjorde jeg for ca 2 mnd siden, men mister fremdeles mye hår. Det har blitt merkbart tynnere, og jeg sliter veldig med dette.

Så spørsmålet mitt er:
Skulle ikke håravfallet stabilisert seg etter hvert?
Vil det vokse ut igjen, det som har falt av?
Og hvor lenge kan jeg miste så mye hår før det blir unormalt? ( Jeg mener håravfallet begynte for ca 4 mnd siden)åsle-Marit svarer: Hei igjen!
Gestagenhormonet i hormonspiralen skulle være ute av systemet for lengst, hvis du har fått igjen vanlig mens.
Det kan være andre årsaker til håravfall. Anbefaler en generell helsesjekk hos legen din.
Trine: Hei! Jeg er en kvinne på 53 år som bruker Vagifem i skjeden ettersom jeg er i overgangsalder nå. Jeg plages med noen krampelignene, irriterende sammentrekninger i skjeden, er dette en bivirkning av Vagifem?
Jeg bruker dette 2ggr pr uke, kan dette problemet i såfall ha med dosering å gjøre? Har også lurt på om 2ggr pr uke er nok? (virker fortsatt litt tørt)
Leste her inne følgende av Dr. Leif Ims : "man må aldri ta østrogen uten samtidig å tilføre progesteron" Jeg ble litt urolig av dette utsagnet, for jeg bruker KUN Vagifem 25 mikrogram, og det er vel et østrogenpreparat? Har ingen plager ellers av overgangsalderen. Fjernet livmoren for ca 10 år siden.
åsle-Marit svarer: Hei!
Det er i så fall ikke en vanlig bivirkning av Vagifem. Noen få reagerer på tilsetningsstoffene- dvs en form for allergi.
Noen har i tillegg en skjedekatarr som kan gi bivirkninger som du beskriver og også gi tørrhet.
Det kan godt være at ikke 2 ganger i uken er nok - du kan godt forsøke 3 ganger og se om det føles anderledes. Eller du kan gå til legen som kan vurdere eventuell utflod og slimhinner.
Lokal østrogen brukes uten tillsetning av progesteron. Det som Dr Ims. skriver om, er østrogen i tablett eller plasterform.
Her er østrogenkonsentrasjonen som tilføres blodbanen så liten, at progesteron ikke er nødvendig.
Det er aldri påvist skadelige langtidseffeketer av å bruke kun lokale østrogener i skjeden- det er bare av det gode.