Ekspertsvar

Rose: Hei Ellen!

Jeg er ferdigbehandlet for brystkreft. Har operert bort bryst, hatt cellegift og herceptin. Jeg tok også selv valget om å operere bort eggstokker. Nå er jeg i overgangsalderen og kan ikke ta noe for dette. I den forbindelse lurer jeg på om jeg kan ta naturpreparatet Fermarelle for å reduserer hetetokterm.m., eller kan dette preparatet virke negativt for meg?

Vennlig hilsen Rose
Brystkreftekspert Ellen svarer: Hei Rose!

Du har nok kommet nokså brått i overgangsalder siden du både har fått cellegift og fjernet eggstokkene dine. Alle som kommer brått i overgangsalder, får mer bivirkninger av overgangsalder som f.eks. hetetokter. Etter en tid, kanskje et års tid, så pleier plagene å bli noe mindre. Det finnes ingen god behandling av hetetokter hos brystkreftopererte. Det som virkelig ville hjelpe, er østrogen, men det kan være "mat" for evt. gjenværende kreftceller og bør derfor unngås.
Mange har brukbar effekt av akupunktur, jeg vil anbefale deg å prøve det først. En av ulempene med akupunktur, er at behandingen må gjentas flere ganger og således kan bli kostbart. Men behandlingen er bivirkningsfri!

Jeg har ingen erfaring med Femarelle, men leser at det er et kosttilskudd basert på soya. Det kan være helt OK å bruke for alle som ikke har hatt brystkreft, men vi anbefaler at brystkreftopererte unngår kosttilskudd basert på soya. Det er fordi soya har en østrogenlignende effekt og det må jo unngås. Mange kosttilskudd til kvinner i overgangsalder er basert på soya, så ta en titt på innholdsfotegnelsen dersom du vurderer slike preparat i helsekostbutikken.

Det går også an å prøve medikament som egentlig er beregnet mot angst og depresjon, da slike medikament er kjent for å dempe hetetokter. Men en ulempe ved disse medikamentene er jo at de i seg selv kan gi bivirkninger og i høyden er symptomlindrende, ikke helbredende på disse plagene. Prøv gjerne en CoolPad, flere sier det er behagelig for å dempe symptomene.

Den eneste trøst jeg kan gi deg, er at det ser ut til at de som har mye plager med hetetokter, har en bedre prognose fordi det indikerer et lavt østrogennivå i kroppen din. I tillegg går det over, men om det tar noen måneder eller år, er umulig si.