Bernt kan mye om urter og det du spiser

Unknown
Dato
Tirsdag 2. februar
Tid
20:00 - 23:00

Innsendte spørsmål

Unni: Hei! Jeg spiser 1 teskje gurkemeie pulver rørt ut i litt rømme hver dag på grunn av denne urtens mange gode egenskaper. Men den har også en blodfortynnende virkning, så jeg lurer på om man bør la være å ta den i en periode (dager) før man skal ha et inngrep/operasjon e.l. ?
Bernt svarer: Gurkemeie er en fantastisk plante, med godt dokumenterte betennelsesdempende effekter, som demper stivhet og hevelser i ledd og demper irritasjon og betennelser i hele fordøyelsen og andre steder i kroppen. Det er riktig at den virker betydelig blodfortynnende og derfor bør den brukes med forsiktighet av alle som går på marevan eller andre blodfortynnende medisiner.

Skal du inn til operasjon eller et kirurgisk inngrep hvor det er blødningsfare bør du ta en pause med gurkemeie fra 7-10 dager før inngrepet og til sårene er grodd 1-2 uker etter inngrepet for å redusere blødningsrisko.
Ulla Britt: Jeg er 62 år og har kraftige hetebølger, spes. om natten. Jeg ligger på et iskaldt rom, men hiver meg oppå dyna gjentatte ganger alikevel.
Slutta med hormontabletter i fjor sommer og det gikk bra helt til for to mndr siden. Da kom hetebølgene for fullt. Hva gjør jeg ?? Burde jeg ikke ha vokst av meg det der nå ??
U.B
Bernt svarer: Det var riktig av deg å slutte med østrogen - hvorfor det gikk bra i mange måneder før hetetoktene plutselig kom tilbake har jeg ikke noe sikkert svar på. Mange opplever at de får mere hetetokter i perioder med mye stress, så hvis du hadde en stressende periode rett før jul så kan det være utløsende årsak.

Mitt første råd er at du senker skulderne og reduserer arbeids og stress belastningen, og at i tillegg gjør noe for å redusere hetetoktene. Jeg vil anbefale deg å oppstarte akupunktur, som også har en god avspennende og stress reduserende effekt. Jeg tror det kan bidra til å snu situasjonen, men du kan også prøve soya eller progesteronkrem i tillegg. Det er godt beskrevet her på sidene hvilke soya preprater jeg har best erfaring med.
Lykkes du ikke med dette, vil jeg anbefale deg å prøve en flink homeopat.
Emmy: Hvorfor sier noen eksperter at vi skal kutte ut karbohydrater og noen at vi skal kutte ut fett og proteiner. Jeg vilgjerne leve sunt, samtidig som jeg går ned i vekt. Det er en jungel av kostholds råd,......hva gjør man lurest i ????
Bernt svarer: De fleste som sliter med overvekt i dag og har for mye bukfett, har insulinresisitens - de vil lykkes best med vektreduksjon ved å kutte kraftig ned på mengden med karbohydrater og kutte helt sukker og karbohydrater med høy glykemisk indeks dvs hvitt brød og alle rafinerte karbohydrater.

Spiser du mye fett får du i deg masse kalorier - du må passe på å få i deg mindre kalorier enn det du forbruker hvis du skal gå ned i vekt - så alt for mye fett bør du ikke spise. Men fettet øker ikke insulinmengden i blodet på samme måten som karbohydrater - karbohydrater og særlig sukker og næringsmidler med høy glykemisk indeks - øker insulinmengden og øker dermed transporten av energi i form av sukker over i fettvevet. En slik negativ hormonell effekt gir ikke fett og heller ikke protein - så overforing med karbohydrater gir oftere vektproblemer.

Kutt derfor kraftig på karbohydrater hvis du skal ned i vekt, spis rikelig med protein som gir god metthetsfølelse og spis sundt fiske og plantefett og unngå mye frityrsteking og hardsteking av mat som er usundt. Grønnsaker og rikelig med mørke bær hører også med i et sundt kosthold - men skal du ned i vekt må du ikke spise for mye søte frukter.
Trine: Hei!
Jeg har stått på 30 mg Cipramil i flere år.I dag ble jeg anbefalt Johannesurt av av fastlegen min, for å få roet ned om kvelden. Jeg har noe problem med innsovningsfasen, om jeg sovner, våkner jeg etter en time eller to og blir da liggende våken i flere timer. En tidligere lege jeg brukte sa jeg skulle være forsiktig med diverse urter, spesielt Johannesurt når jeg går på antidepressiver!!! Hva mener du om dette? Det blir slitsomt i lengden å ha så dårlig søvnkvalitet.....
Hilsen Trine
Bernt svarer: Både johannesurt og cipramil øker seretonin menden i sentralnervesystemet og kan forsterke virkningen av hverandre. Skal du kombinere de bør du være forsiktig og samarbeide med en lege som har erfaring med bruk av johannesurt.

Regelen er at du ikke skal kombinere, men du har sannsynligvis bedre effekt på søvnen med johannesurt som øker melatonin produksjonen bedre en cipramil og andre syntetiske antidepressiva.Hvis du greier noen dager/uker uten cipramil - ville jeg anbefale deg å trappe gradvis ned på cipramil over 2-3 uker og så gå over på johannesurt - men dette bør du kun oppstarte i samarbeid med en lege som kjenenr deg og kan vurdere at det er forsvarlig å trappe ned på cipramil. Alternativt kan du gå ned til 20 el. 15 mg cipramil å deretter starte med små mender johannes urt i tillegg. Men igjen - du skal ikke eksprimentere med dette på egen hånd - du bør gjøre det sammen med en lege som både kjenner deg godt og kan følge deg tett i en overgangsperiode.

I påvente av at du finner en lege som kan hjelpe deg med dette, ville jeg anbefalt deg å forsøke lyslampe(10.000 lux) 45-60 minutter med 70 cm avstand hver dag mellom kl 09-11 - eventuelt kombinert dette med akupunktur for å bedre søvn kvaliteten.