Spør Ellen om brystkreft

Unknown-1
Dato
Tirsdag 9. februar
Tid
20:00 - 21:00

Innsendte spørsmål

Sigri,48: Hei, jeg er i gang med FEC-kurene. Og helt siden den første kuren måtte jeg gå på do hver natt og tisse utrolig store mengder. Dette er uavhengig av hvor mye væske jeg drikker utover kvelden. Er dette vanlig? Eller kan dette være et tegn på at hjertet er angrepet av cellegiften? Jeg har delvis vondt i venstre halvparten av brystkassen, men kan ikke helt si hva /hvor det er. Sykepleieren mente bare at det var rart hvordan cellegiften verker i kroppen.
Jeg går ut hver dag og er da slapp og må gå sakte, men føler at hjertet gjør jobben sin. Det vil bare ikke ha høy puls.
Eller omvendt: hvis hjertet hadde blitt skadet av cellegiften, hvordan ville jeg kjenne det?
Dette høres kanskje litt dumt ut for en lege, men jeg synes at denne cellegiften er kjempeskummelt!
ellen svarer: Den vanlige cellegiftkuren etter brystkreftoperasjon heter FEC. Dette er egentlig tre ulike cellegifttyper som gis parallelt; fluoracil, epirubicin og cyclofosfamid. Denne kuren er tøff, men noen påvirkes mer av den enn andre.Alle mister håret og mange får problem med kvalme i forbindelse med kurene. Jeg er ikke kjent med den bivirkningen du nevner vedrørende mye vannlating døgnet rundt. Jeg kan allri tenke meg at årsaken er at cellegiften angriper hjertet slik du tenker. Cellegift påvirker alle kroppens celler, men mest de celler som deler seg hyppig (f.ek.s kreftceller).

Det er helt vanlig at man blir sliten og slapp av å gjennomføre en slik kur. Du må ikke forvente å ha samme kapasitet kondisjonsmessig som tidligere og det kan ta noen måneder etter avsluttet kur før du er deg selv igjen.

Det første man tenker når noen beskriver stor vannlatingstrang, er diabets. Har du sjekket blodsukkeret ditt?

Cellegift påvirker uhyre sjelden hjerte eller lunger slik at du skulle kunne få noen symptomer av det. Jeg tror det bare ville bli en teoretisk vurdering å beskrive hvordan cellegiften "angriper" hjertet.

Jeg vil anbefale at du diskuterer dine symptomer med lege der du får cellegiften din da det er vanskelig for meg å gi deg et bedre svar. Jeg arbeider som brystkreftkirurg og har ikke så mye kontakt med pasienter mens de går til cellegiftbehandling.

Ønsker deg iallefall lykke til og tenk på at når du er ferdig med kuren, så er det vår og snart sommer og et nytt, friskt liv venter deg!
Annie: Hvorfor stoppe etter fem år?
Hei!
Etter jeg ble operert for brystkreft fikk jeg cellegift (FEC) og deretter strålebehandling. Siden har jeg brukt Nolvadex i to år og deretter Femar i snart tre år. Jeg ønsker ikke å slutte med Femar. Hvorfor avsluttes behandlingen nå?
ellen svarer: Hei Annie!

Endokrin behandling (antiøstrogen) etter brystkreft brukes i fem år etter operasjonen. Inntil for ca. 10 år siden brukte man bare Tamoxifen (Nolvadex) i to år etter operasjonen. Det ble endret til fem år fordi man så at selv om effekten av Tamoxifen avtar en del etter to år, så var den fortsatt til stede i noen år til. Slik er det med alle typer av endokrin/antiøstrogen behandling; effekten avtar med tiden. Det kan være at kroppen utvikler en slags resistens mot denne type medikament dersom man bruker det over lang tid. Antiøstrogenbehandling har bivirkninger og når effekten avtar, kan det være uklokt å fortsette med behandlingen. De siste årene har det kommet en ny type antiøstrogen tabletter på markedet; de såkalte aromatasehemmerne, hvorav Femar er en type. Disse skal bare brukes av kvinner etter overgangsalder. Dersom pasienten har sterkt ønske om å fortsette med aromatasehemmer etter fem år, så kan man brukes medikamentet i ytterligere 3 år etter avtale med legen. Dette er dog ikke vanlig praksis av de grunner jeg ahr nevnt ovenfor. Ta en prat med legen din om dette!