Håvard kan hormoner og hjertet

Unknown-3
Dato
Tirsdag 16. februar
Tid
20:00 - 21:00

Innsendte spørsmål

mia: Hva mener du om østrogen til kvinner i overgangsalder? For eller mot?
håvard svarer: Jeg synes det er vanskelig å være så kategorisk, jeg mener å være "for eller i mot" østrogener i alle sammenhenger.
Østrogener i overgangsalderen linder plager til kvinner som har mye plager. Opplevelsen av dette varierer og det er ikke en felles definisjon av hva som er "mye plager heller". Jeg er "for" østrogener hos kvinner i overgangsalderen som får en bedre hverdag av det.
Bjørgh: Hei, i forbindelse med hetetokter drikker jeg sinnsykt mye vann, opptil 8-10 l i døgnet. Vil dette svekke f.eks beinstruktur i kroppen, bør jeg ta tilskudd av mineraler. Om jeg ikke drikker så mye, kommer det brunrød urin. Dette har jeg holdt med i et års tid nå.
Er 49, normal vekt, ikke røyk og trener av og til.
Håper du kan svare, ser at det er veldig få sånne "normale" spm.
mvh. Bjørg
håvard svarer: Vann som drikkes pga tørste svekker ikke beinstrukturen i kroppen, men jeg tror nok du drikker mere vann enn gjennomsnittet.
Hvis du har normal vannbalanse i kroppen på forhånd, vil 10 liter vann inn lage ca. 10 liter urin som du nok merker.
Jeg synes vel du kan snakke med legen din om dette.
Nina: Hei! Lurer på om du som hjertelege har stt deg inn i Rotterdamstudiet om K2 og gjort deg opp noe mening om dette.
håvard svarer: Såvidt jeg vet er Rotterdamstudien en stor studie med 15.000 individer som undresøkes på svært mange måter, og det er skrevet flere hundre artikler fra denne studien.
Jeg må be deg skrive litt mer om K2, siden det ikke er noe jeg bruker til daglig.
Tiril: Jeg opplever noen ganger en slags prikking rundt hjertet og i brystet, det er ikke vondt, men det kan holde på i flere timer. Litt som når benet sover, men ikke så kraftig. Er dette noe jeg burde få undersøkt, eller er det helt vanlig?
håvard svarer: Etter min erfaring er ikke dette så vanlig. "Prikking rundt hjertet" betyr vel ve.side av brystkassens forside, og jeg ville i første omgang tenkt på et ubehag knyttet til muskulatur eller nerver i brystveggen. Kommer ubehaget i ro eller underbelastning ? Jeg foreslår du snakker med legen din om dette.