Åsle-Marit kan mye om overgangsalderen

Unknown-2
Dato
Tirsdag 9. mars
Tid
20:00 - 21:00

Innsendte spørsmål

Kari: Hei og takk for svar! Jeg bruker altså Kliogest og må nå bytte produkt. Jeg lurer også på en annen sak: Jeg føler at jeg har tørre slimhinner i skjeden og også i munnen. Kan dette bedres med bytte av preparat, eller kan jeg i tillegg til KLiogest eller tilsvarende bruke et lokalt middel i skjeden? Er en daglig plage.
Åsle-Marit svarer: Hei igjen!

Jeg tror ikke tørrheten i munnen eller skjeden nødvendigvis blir bedre av å skifte til et annet preparat.For tørrhet i skjeden kan du bruke lokale østrogener i skjeden i form av Ovesterin som fåes kjøpt på apotek uten resept, eller vagifem som er reseptbelagt. For munntørrhet er det ikke hormonelle alternativ.
Men tørre slimhinner kan også skyldes sykdommer som f.eks Sjøgren - og ikke bare hormoner. Ta en sjekk hos legen din.
Hanna: Hei. Jeg er 46 år. Har ikke hatt menstruasjon siden des. 09. Har kraftige hetetokter og svette, etterfulgt av frysninger ca hver 1,5 time. Detter er veldig plagsomt. Om natta renner jeg nesten bort og sover derfor dårlig. Har brukt tofupill i 4 uker nå, men liten effekt. Legen min mener jeg skal begynne på Activelle, men jeg er redd for bivirkninger ifh. til kreft, blodpropp. Står jo også at Activelle kun skal tas hvis menstruasjon har vært borte i 1 år? Hva med akupunktur? Har hørt at det kan være effektivt mot hetetokter?
Åsle-Marit svarer: hei!

Jeg tror ikke akupunktur vil være nok for deg- det høres ut som du er skikkelig plaget.
Det er riktig at Activelle ikke skal gies før mensen har vært borte en stund.Det skaper ofte unødvendige uregelmessige blødninger hvis man gir det tett opptil siste mens. Men det finnes et liknenede preparart der hormonene gies cyklisk, og du får mens. Det heter Novofem. Hvis du ikke er arvelig belastet med hensyn til blodpropp eller brsytkreft, er det liten risiko forbundet med å bruke østrogener. Og det hjelper!
I tillegg har det positiv effekt for å forebygge benskjørhet og sannsynligvis hjerte- karsykdom når du bruker det der i livet du er nå. Ta mammografi, mål blodtykk- og løp og kjøp!
Kari: Jeg har i dag fått beskjed om at Kliogest er trukket fra markedet, dvs ikke å få kjøpt lenger. Finnes det et erstatningsprodukt? Min lege har gitt meg resept på Activelle, men skal bruke dobbelt dose. Jeg er 46 år og bruker Kliogest på andre året og er veldig komfortabel med det
Åsle-Marit svarer: Hei!

Kliogest tilsvarer akkurat 2 Activelle, så det er jo en mulighet hvis det er akkurat dette preparatet du er ute etter. Ellers så kunne du brukt Livial som inneholder et syntetisk østrogen, men som i dose omtrentelig tilsvarer kliogest. Eller du kunne brukt Estalis plaster som tilsvarer Kliogest.
Den samme produsenten har fremdeles Trisekvens som inneholder like mye hormoner som Kliogest, men som gies cyklis, dvs at du får regelmessige blødninger.
Så du har flere muligheter. tross dette er det dessverre slik at norske kvinner har færre hormonpreparater å velge mellom enn nedover i Europa. Vi henger litt etter...
annek 2010: hei

Jeg skal mest sannsynlig fjerne eggstokkene mine pga arvelig bryst- og eggstokkreft. Min mor fikk dette for 22 år siden og lever ikke i dag. Jeg lurer på hvor forebyggende dette er og hvilke plager en kan regne med i ettertid?

Åsle-Marit svarer: Hei!
Du har sikkert vært til gentesting og fått påvist såkalt BRCA 1 eller BRCA 2.
For BRCA 1 så vil det å fjerne eggstokkene gi en reduksjon i risiko for eggstokkreft på 90% og på brystkreft på 50%.
Dvs en samlet redusert dødelighet på 50 til 75 %. Ved BRCA 2 er risikoreduksjonen ved brystkreft enda større.
Velger du også å fjerne brystene i forebyggende øyemed, vil riskoen for brystkreft reduseres med 90%.
Så det å fjerne eggstokkene er effektivt når det gjelder å redusere risiko for bryst- og eggstokkreft- det er det liten tvil om.
Men du kommer i en brå overgangsalder med de plagene som ofte det medfører.
Du mister også en del mannlig hormon som produseres i eggstokkene og som er viktig for energi og seksuallyst. Testosteron produseres normalt i eggstokkene 10 år etter overgangsalder.
Det blir dessverre litt som å velge mellom pest eller kolera. Selvsagt er det store forskjeller på hvordan man kjenner på disse hormonendringene, og du får tilleggsbehandling etterpå med både østrogen og testosteron hvis det ikke er kontraindikasjoner mot det. . Det er derfor viktig at du har en lege som kan følge opp den biten- slik at du får riktige hormoner i riktig mengde etterpå.
Astrid: Hei!
Jeg er 44 år. Neste uke skal jeg starte med Tamoxifen som ledd i brystkreftbehandling. Jeg kommer visstnok da i overgangsalderen. Det som bekymrer meg er den vektøkningen jeg har lest følger med overgangsalderen. Hvorfor går man opp i vekt da? Kan man unngå det? Jeg er ikke overvektig i utgangspunktet, prøver å spise sunt og skal etterhvert som jeg kommer meg etter kreftbehandlingen bli mer fysisk aktiv.
Åsle-Marit svarer: Hei igjen!

Mange opplever at man går litt opp i vekt eller i allefall får en litt endret fettfordeling, der mer legger seg rundt magen. Dette har med hormonelle endringer å gjøre.
Østrogenet synker, og den relative teststerondominansen fører til at vi mister litt av livlinjen. Men dette har selvfølgelig også å gjøre med kost og trening, og til en stor grad kan du forbygge det med å spise riktig og bevege deg.
Lykke til- du har riktig fokus!
netta: hei.jeg er en dame på 45.som lurer på om det er normalt å miste mensen i 1 1/2mnd å så plutselig dukker den opp igjen,syntes det var litt merkelig.kan det være slutten på menstrasjonen nå da?jeg har fått bekrefte at jeg er i overgangsalder.
Åsle-Marit svarer: Hei!
På slutten av mensperioden i livet vil blødningene etterhvert bli sjeldnere. Den kan hoppe over mange måneder for så å være mer normal i en periode. Først når det er gått ett år og du ser deg tilbake og ikke har hatt mens- så kan du si at var tidspunkt for din overgangsalder.
Blodprøver på overgangsalder er ikke alltid så nyttige. De sier at du er i overgangsfasen- men det kan du være både 5 og 8 år uten at mensen blir borte for godt.
Så svaret er at mensen godt kan komme igjen etter 1 1/2 måned uten at det er overgangsalder.